Autor Wątek: 1.4 czy 1.6?  (Przeczytany 44724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
1.4 czy 1.6
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Listopada 2004, 10:21:37 »
Wszyscy Panowie macie racje.Ja mam 1.3=1.4 :-) okularnice i kupilem uzywana bo taka byla.Faktycznie przy wyprzedzaniu brakuje niekiedy mocy ale to w syt mocno przesadzonych jednak wiem ze ani scigac sie nie moge w sprintach ani wyskakiwac zza jakiegos szybko w miare jadacego samochodu.Podzielam zdanie Jackala-pozdrowienia-ze nie ma co az tak przeplacac za troche lepszy moment i sprint ale..gdy sie ma rodzine i bagazy full to wowczas jedzie sie jak dziadki na wycieczce a nie z fasonem:-)).BEz przesady.Ktos pisal ze rzadko ktora firma oprocz HONDY i TOyoty robi az tak wiele z tak malego.Uwazam ze moja chula ladnie i pali slicznie i jestem zakochany w niej.Poprzednia 7-ka byla z zalozenia 1.4 slaba i nie ma co porownywac z moja. Uwazam jednak ze nastepny samochod moj bedzie mial min 100 km i kocham nowe diesle wiec moze moze jak dorwe znow jakas T to d-4-d bedzie.I jeszcze jedno.MIalem Laniego 1.5 86 km.Lepszy w sprincie troche ale tu  jego przewaga sie konczyla.Palil 1.5-2 x tyle co moja i ogolnie cienki konstrukcyjnie.Jednak...uwazam ze to bardzo dobre samochody dla ludu.Bardzo dobre.....
Wniosek moj.Obecnie przedkladam jazde alone i ekonomie nad troche lepszymi osiagami a bezpieczenstwo zawsze trzeba miec na uwadze-nie scigam sie z duzo lepszymi ode mnie wyprzedzam z glowa a mysle czasem o lepszych osiagach. Majac wiecej kasy i wieksze potrzeby...kupilbym 1.6.

adi

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Listopada 2004, 10:38:49 »
wlasnie....wyprzedzanie z pelnym obciazeniem...wyprzedzamy sobie kolesia na trasie....samochod obciazony nagle z pprzeciwka widzimy ze nadjezdza samochod ..a my mamy pod maska 1.4 gaz wcisniety w podloge a my dalej nei mozemy koelsia wyprzedzic....ale nie mamy przeciez kilka tysiecy zaoszczedzonych w kieszeni na slabszy silnik.... bedzie jak znalazl na leczenie albo na t....... :aduh

polska oszczednosc :adiabelek

janmor

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Listopada 2004, 12:17:28 »
No nie wiem czy z kompletem pasażerów, bagaży przy sporej prędkości, silnik 1.6 wystarczyłby na wyprzedzanie  :chmmm  tak to można dojść do pojemności 3.0 i powiedzieć, że jest sięzadowolonym. Przecież na codzień nie jeździ sięz takimi "obciążeniami", ale to tylko moja opinia - decyzja zawsze należy do kupującego bo przecież to on wydaje pieniądze a nie ja  :adiabelek

Pozdrawiam i milego zakupu

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudnia 2004, 13:41:05 »
właśnie miałem okazje testować - samochód serwisowy - rolkęE12 w kombi z silnikeim 1.4

:(

jak dla mnie to kicha - silnik jest słaaaaby... najpier słychac że sie wkreca na oborty a potem dopiero widac na liczniku że siępredkość zwiększa - subiektywnie to moja E9 z 1.8D lepiej przyspiesza (musiałem dobrze kalkulowac manewry wyprzedzania)

a poza tym to zużycie paliwa  :aduh  7,9l/100 to lekka przesada na trasie (przy sredniej 50km/h)

raczej tego silnika bym nie brał jak dla siebie...

ale to tylko moje zdanie więc to uszanujcie i nie krzykajcie że sięnie znam albo cos

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

pankuba

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Grudnia 2004, 15:13:08 »
Cytuj (zaznaczone)
tak to można dojść do pojemności 3.0 i powiedzieć, że jest sięzadowolonym.

no widzisz Jackal, zaczynasz dobrze mówić  :wink:  :lol:

ale zeby zaraz zadowolonym  :twisted:

Jackal

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Grudnia 2004, 15:13:40 »
Cytat: E9
właśnie miałem okazje testować - samochód serwisowy - rolkęE12 w kombi z silnikeim 1.4
...
a poza tym to zużycie paliwa  :aduh  7,9l/100 to lekka przesada na trasie (przy sredniej 50km/h)

Na którym biegu jechałeś i przy jakich obrotach zmieniałeś biegi??? Od tego wiele zależy, jak sam dobrze wiesz. Zresztą silnik 1.4 w wersji kombi montowany jest tylko po to, żeby w cenniku dobrze wyglądała niska cena ;-)

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Grudnia 2004, 17:22:13 »
hehe.... poczatkowo jechałem po dieslowsku (przy okazji sprawdziłem elastycznośc)

potem kreciłem do 4000 i zmiana...

ale to chybaa jest jak mówisz - zeby dobrze w cenniku stało

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

janmor

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Grudnia 2004, 21:09:26 »
Ej Jackal nie wiem czy z PanemKubą wszystko ok bo już zaczyna nas mylić ze sobą  :chmmm  :chmmm  :chmmm  :tonguepop  :wink:  :cnice  :cnice  :cnice

Pozdrawiam......

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Grudnia 2004, 10:18:55 »
Do normalnej jazdy wystarczy 1.4 16V a jesli chcesz sie szybciutko wychylać za autka i wyprzedzać bez ceregieli to EE111 1.6 GT TTE załatwi w zupełnosci sprawe  :D

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Jackal

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Grudnia 2004, 10:20:49 »
Taki rok w tym miesiącu :-)

pankuba

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #55 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:55:17 »
OT  :modlitwa  :bangel

Cytat: janmor
Ej Jackal nie wiem czy z PanemKubą wszystko ok bo już zaczyna nas mylić ze sobą  :chmmm  :chmmm  :chmmm  :tonguepop  :wink:  :cnice  :cnice  :cnice

Pozdrawiam......

khyhy, kurcze masz racjęJanmor  :oops:

A TO WSZYSTKO PRZEZ CIEBIE  :adiabelek

patrze taka niebieska zdeformowana morda, musi Jackal  :wink:  :lol:

Jackal

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #56 dnia: 02 Grudnia 2004, 13:45:25 »
OT

Cytat: pankuba

patrze taka niebieska zdeformowana morda, musi Jackal  :wink:  :lol:

O przepraszam, u mnie nie ma zdeformowanej mordy (tym razem) tylko słynny Pinhead z Hellrisera.

A w temacie, jak sobie kupicie 1.6 to też będziecie pisać takie głupoty jak Pankuba  :adiabelek  :adiabelek  :wink:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #57 dnia: 02 Grudnia 2004, 14:34:13 »
Ta dyskusja nie prowadzi do żadnych wniosków bo zawsze można trafić na trasie kogoś szybszego albo sytuacje ekstremalną. Co do wyprzedzania to jak sie zdaża taka sytuacja ze widze ze musze ostro przyspieszyś to redukcja i buta. Fakt ze jest wtedy głosno i ze silnik leci do odcięcie ale cóz taki urok tego silnika. 1,4 to niestety czesta zmiana biegów 1,6 wieksza elastyczność.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Jackal

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #58 dnia: 02 Grudnia 2004, 14:52:53 »
Fakt, na szczęście Toyota robi naprawdędobre silniczki, które dają sięwysoko kręcić.

pankuba

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Grudnia 2004, 16:09:32 »
A raczej wnioski każdy musi wyciągnąć sam na podstawie zebranych tu informacji i relacji użytkowników generalnie:

1,4 - tańszy, trochęmniejsze spalanie
1,6 - większa elastyczność, większy zapas mocy

8)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl