Autor Wątek: Zestaw uszczelek do 3VZ-FE  (Przeczytany 13957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
Zestaw uszczelek do 3VZ-FE
« dnia: 15 Kwietnia 2008, 10:00:35 »
witam, wiec od nastepnego tygodnia przymierzam sie do wymiany uszczelek pod głowicą w mojej Toyce. i oczywisie nie beda mi tu potrzebne tylko uszczelki pod glowice ale takze caly zestaw taki jak np ten -->
http://cgi.ebay.pl/TOYOTA-CAMRY-3-0-V6-24V-3VZ-FE-3VZFE-HEAD-GASKET-SET_W0QQitemZ110133211027QQihZ001QQcategoryZ10428QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

kosztuje on tu razem z wysylka 250zł  , byłem we wrocku w sklepie z czesciami do japonocow i za zestaw chce 550zł .. hm.. i teraz moje pytanie  czy takie zestawy są dobre? bo najchetniej to bym kupił taki zestaw ale bez uszczelek pod głowice bo te bym sobie kupił w ASO.   dajcie jakąs rade a moze wiecie jakiej firmy, gdzie i za ile takie zestawy jeszcze są?  pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2011, 15:41:13 wysłana przez marcinm »

mpoloczanski

• Gość
Odp: zestaw uszczelek do 3VZ-FE
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwietnia 2008, 23:15:00 »
witam ja kupiłem podobny zestaw do 5s-fe i spoko z jednym wyjątkiem że uszczelkę pod głowę i pod pompę oleju wziąłem w oryginale.Po wymianie wszystko OK nie ciecze nie grzeje się. Pozdrawiam  <narka>

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2008, 21:58:03 »
no ja tez  bym tak zrobiłm  tyylko ze jak sie kupuje zestaw taki jak podałem  to jest w nim tez odrazu uszczelka pod głowice *(uszczelki w przypadku V6) i wtedy bym mial dwie uszczelki (4 )  :P

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2008, 22:29:29 »
No nie wiem, czy bym wsadził coś takiego do silnika. :/  Może inaczej... nie wsadziłbym czegoś takiego do swojego silnika :(
Też swego czasu dziwiły mnie niskie ceny u angoli na Ebay'u. Sprawa jest prosta - to jakieś koszmarne no-name'y niewiadomego pochodzenia. Jeżeli angole sprzedają przyzwoite części jakiejś konkretnej firmy, to ceny są porównywalne z naszymi.
Jak robiłem ze swoim silnikiem, to kupiłem zestaw Tacoma plus oryginał pod głowicę z ASO. Nówka Tacomy leży mi w szafie i czeka na chętnego. Choć wygląda przyzwoicie w porównaniu z oryginałem, to jednak nie zdecydowałem się jej założyć.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2008, 22:32:35 »
zastanawiałem sie tez nad zestawem z ameryki.  (tani dollar).  a ta Tacoma  to dobra firma? (musze dostac jakis zestaw, gdzie sa wszytskie uszczelki (uszczelki do kolektora ssącego, do przepustwnicy itp....)
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2008, 22:38:23 wysłana przez grzechuuu »

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2008, 23:04:33 »
Focus II 1,6 :)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2008, 23:08:36 »
http://www.store.partsdinosaur.com/page168.html   a to? amerykanska firma, sklep z ameryki, 139 dolarów = 300zł + wysyłka... tylko niewiem ile moze około wyniosic...

p.s.  jakie firmy są dobre?
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2008, 23:10:14 wysłana przez grzechuuu »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2008, 23:29:47 »
[...]a ta Tacoma  to dobra firma? (musze dostac jakis zestaw, gdzie sa wszytskie uszczelki (uszczelki do kolektora ssącego, do przepustwnicy itp....)

Czy ja wiem, czy dobra ? Jakieś krzaczki na opakowaniu są i napis że Made in Japan ;)  Na pewno bardziej do mnie przemawia niż taka Ajusa. :)
Jak na razie uszczelniacze zaworów, które też były w zestawie, trzymają już ponad 50 tys. km na LPG. :) Co do przepustnicy to nie pamiętam czy była, ale wydaje mi się że tak.
Zestaw zakupiony w firmie Hipol.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Many2jz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Października 2010, 10:08:04 »
Witam. Otóż zacznę os tego ze jestem świeżym, szczęśliwym posiadaczem Toyoty Avalon.
Z tego co się orientuje to silnik 1MZ-FE. Czy ktoś może orientuje się skąd mogę dorwać komplet uszczelek silnika? Strasznie mi się poci. Ale poza tym chodzi jak bajka. Aha i czy uszczelki pasują od 3VZ-FE ?

z Góry dziękuję za pomoc.

Witamy na forum TK.
Wątki scalam.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 07 Października 2010, 11:35:58 wysłana przez SZYMON14 »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2010, 10:34:23 »
Witam i gratuluję nabytku.
Uszczelki od 3VZ nie pasują.
Komplet uszczelek nabędziesz w ASO, cena spora, ale gwarancja jakości.
W których miejscach „poci” się silnik, może trzeba wymienić nie wszystkie uszczelnienia?

Many2jz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2010, 11:18:12 »
Poci to chyba za małe określenie. Cieknie z pokryw zaworów. Do tego stopnia ze kapie na początkowy układ wydechowy i śmierdzi spalenizna. Nie wiem czy leci pod głowicą bo jest cały ulany olejem. Myślę o komplecie by zapłacić raz i mieć porządnie zrobione. Tylko ciekawe ile takie uszczeleczki wyjdą. O ile się nie mylę to ten silnik był montowany tez w camry tak?

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2010, 12:24:22 »
Najpierw umyj silnik, pojeździj trochę i wtedy zobacz skąd cieknie.
Tak, ten silnik jest w camry od 1995 roku (wersja kanadyjska).

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2010, 13:20:51 »
Tak jak napisał michalck81, umyj silnik tylko z głową żeby nie zalać instalacji elektrycznej, bo może być problem z odpaleniem.
Jeśli leci z pod pokryw zaworów to problem nie wielki, jeśli z pod głowic, już gorzej, ale jak to mówi jeden z magików TK nie taka V-ka straszna.
Silniki 1MZ-FE były już w Camry z 1994r.

PS.
Panie junior administrator Szymon14, kolega Many2jz nie pyta o uszczelki do silnika 3VZ-FE tylko 1MZ-FE!.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2010, 13:32:47 »
Panie junior administrator Szymon14, kolega Many2jz nie pyta o uszczelki do silnika 3VZ-FE tylko 1MZ-FE!.

Odpuść, nie dotrze. Przecież to silnik, i to silnik. Lepiej scalić, niż przeczytać ze zrozumieniem. A najlepiej w ogóle usunąć bez powodu, "bo ja jestem moderator".

Many, uszczelki pod dekle do 1MZ kupisz oryginalne w IC, za jakiś ułamek ceny oryginału.

3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2010, 17:58:27 »
Tak, ten silnik jest w camry od 1995 roku

Silniki 1MZ-FE były już w Camry z 1994r.

Pozwolę sobie sprostować, 1MZ został wprowadzony w sierpniu 93, zarówno w ES300, jak i w Camry na US/CAN, podczas gdy pierwsze EU-wersje z 1MZ Rev2 pojawiły się w sierpniu 96, już jako IVgen Camry.

Pierwszy Avalon ( MCX10 ) pojawił się we wrześniu 94, i również otrzymał 1MZ.

Co do uszczelek, to bardzo niewiele z nich jest zamienne między 3VZ i 1MZ, więc trzymałbym się numerów części, żeby nie zrobić sobie kuku.

Np tylny uszczelniacz wału od 1MZ pasuje do 3VZ ale tylko zewnętrzną średnicą. Jak się - przez pomyłkę - założy, to przez pierwsze 2-3kkm jest fajnie, a potem nagle potrzeba wiadro oleju na 100kkm. Sprawdzone, nie polecam  <diabel>

A moderator, skoro już tak dobrze mu idzie scalanie wszystkiego, to niech łaskawie scali moje 2 ostatnie posty. Dziękuję  :grin:

« Ostatnia zmiana: 07 Października 2010, 18:05:49 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl