Autor Wątek: Camry 2.2 16V. Opinie użytkowników  (Przeczytany 42408 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RafaÂł

• Gość
Camry 2.2 16V. Opinie u¿ytkowników
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Grudnia 2004, 23:06:50 »
Powiedz mi jeszcze kto przerabia lexusa LS 400 za nie wiem około 200 tyś złotych i przerabia go na gaz???? Jak ktoś ma kase na lexusa to ma kase na benzyne!!! TAkie przynajmniej jest moje zdanie
Chocaż ostatnio widziałem kolesia na stacji benzynowej Mercem SEL 500 na gaz i to nie najsatrszą wersją. Śmiać mi sięchciało ja podjechał pod dystrybutor, ten koleś ze stacji też nieźle był zdziwiony.
 :athunbsup

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Grudnia 2004, 09:56:17 »
Ad. 1 - tak, w automacie, Mańka i moja też. Mało jest V6 w manualu - ja osobiście widziałem jedną...

Ad. 2 - ja z kolei nie rozumiem takiego myslenia jakie reprezentujesz Ty - choć nie powiem, żeby nie było popularne :) To, że mnie stać, tudziesz kogoś tam na mercedesa 500SEL, a przerabia go na gaz nie oznacza że nie stać go na benzynę... Dlaczego miałbym płacić duzo więcej za taką samą jazdę? (powiedzmy, że od 4 generacji...) To że mam pieniądze nie oznacza, że muszęnimi szastać na lewo i prawo. Samochód - rzecz nabyta, a paliwo to już eksploatacja. To dokładnie tak samo, jakbym będąc bogaczem, kupował wszystko co jest najdroższe, tylko dlatego, że jest najdroższe. A to wcale nie oznacza że lepsze :))
Pewnie Cięnie przekonam, bo to już jest takie zafiksowane myślenie w stylu "bardzo polskim" - Co, nie stać Cięna benzynę? Stać, pewnie że tak - szczególnie że taka 4-ta generacja zwraca siędługo, tylko po co mam podwyższać koszty eksploatacji ?
Zdania speców od silników są podzielone 50-50, jedni twierdzą, że gaz szkodzi silnikowi, inni pokazują badania, że silniki przy lepszych generacjach instalacji gazowych wytrzymują dłużej niż takie jeżdżące tylko na benzynie. Wszystko zależy od sponsora tych badań, a prawda leży penie po środku, czyli wszystko jedno na czym jeździsz. A jeżeli wszystko jedno, to po cholerępłacić 2 razy tyle jeżeli nie widzisz żadnej różnicy ? No może częstrzych wizyt na stacji benzynowej. Dla mnie to tak samo jakbyś sięśmiał z milionera, który kupuje diesla, bo ON jest tańszy. "No coś Ty, nie stać Cięna benzynę? Ropniakiem jeździsz ?" :D Wszystko to zakrawa lekko na ludzką zawiść, która usilnie szuka czegoś, żeby siędo takiego człowieka w lepszym samochodzie przyczepić i sięz niego pośmiać. W prostej linii prowadzi to do gości, którzy nie mogą zdzierżyć widoku takiego Lexa stojącego przed domem i łapią za gwóźdź, tudzież kluczyki od swojej Fabii (bez urazy kierowcy Fabii :) i przechodząc wystawiają rękęz tym narzędziem rysując znienawidzony samochód. Od razu podnosi sięmniemanie takiego gościa o jego aucie...

Poza tym weź jeszcze pod uwagęwątek ekologiczny gazu i jego wpływ na zmniejszanie zanieczyszczenia środowiska w porównaniu do benzyny.

Acha - LS400 z 1995-1996r kosztuje nie 200 tys. a 40-50 tys zł.

No i na samym końcu jak zwykle przykład - znam faceta, który jest jednym z majętniejszych przedsiębiorców w Polsce i ostatnio zmieniał zabawkę, czyli samochód. Kupuje tylko mercedesy (jego wola), tylko z salonów w Niemczech. Spodobał mu sięjakiś coupe 3 litrowy mesio z kompresorkiem, wcale nie jakiś drogi jak na mercedesa, bo 120 tys EUR po rabatach. Już zapłacił, już ściągnął, ale... przejechał sięz Gdańska do Warszawy i z powrotem i jak zobaczył, że mu spalił 18 litrów na 100, to zmienił go od ręki po powrocie na 2,5 litrowego Diesla. Co z tego, że pensje miesięczną ma taką jak cena tego samochodu, skoro policzył, że na paliwo wydawałby 40-50 ty. PLN rocznie... Nie jest też w żadnym wypadku sknerą. Zastanawiał sięnad gazem, ale wcześniej miał diesla i stwierdził, że był zadowolony. A za rok, jak będzie zmieniał auto pomysli o czymś innym i już...

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Grudnia 2004, 11:22:31 »
Cytat: Rafał
MAm pytanie wasze 3 litrówki to w automacie są?

Of korz !  :lol: Automat rulez !

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudnia 2004, 11:36:20 »
Lwiecz napisal juz wszystko co mozna bylo do przeciwnikow gazowania drogich samochodow. Nic dodac nic ujac tylko sie pod tym podpisac.
Przy mojej ekspoatacji samochodu koszt LPG rocznie wynosi okolo 17000PLN ! Gdybym jezdzil na PB wydalbym w tym samym czasie i ciut wiekszej frajdzie z jazdy 29700PLN. Widzisz 'niewielka' roznice ? ponad 12 tys PLN zostalo w kieszeni. Jezdze tyle od dwoch lat - latwo policzyc, ze camry sie zamortyzowala na roznicy LPG/PB do ZERA.
Nawet gdyby poblemy z samochodem zwiazane z posiadaniem LPG kosztowaly mnie w tym czasie 1000-1500PLN to jest to kwota niezauwazalna przy oszczednosciach jakie osiagnalem.
Jazda na LPG to umiejetnosc liczenia swoich pieniedzy a nie sknerstwo...

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:06:45 »
Ja nie jestem przeciwnikiem gazowania samochodów, ale szczerze mówiąc jak bym miał kase na benzyne napewno nie przerabiał bym go na gaz!!! Jeżeli gaz jest taki dobry to dlaczego żadna firma poza częscią polonezów (chyba) nie umieszcza gazu seryjnie? Dostają łapówki od rafinerii?  Gaz 4 generacji czymu nie ale ja raz widziałem jak zakładali w nowym pasacie owy taki to mi sie serce krajało jak pan wiercił w nowiutkim silniku. Ja mam gaz z oszczędności ale to tylko dlatego że jest tańszy.
Aha jeszcze przykład jednego pana z Warszawy który zakłada firmowe instalacje gazowe wiecie czym jeździ PASATEM 2,5 TD!!!!!!!!!!!!!!! :anarty

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:08:56 »
Aha nie powiedzieliście jeszcze koledze o kosztach napraw/wymiany automatycznej skrzyni biegów w waszych 3 litrówkach!!! No chyba, że sięnie psują... Tego nie wiem :)

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:14:14 »
Cytuj (zaznaczone)
Spodobał mu sięjakiś coupe 3 litrowy mesio z kompresorkiem, wcale nie jakiś drogi jak na mercedesa, bo 120 tys EUR po rabatach
to całkiem a nawet bardzo drogi gdyż :
SL z 3,5 ( nie ma 3 l ) kosztuje 80 tysięcy
SL z 5,0 kosztuje 98 tysiecy
CLS z 3,5 kosztuje  54.346,00 EUR  
CLS z 5,0 kosztuje  67.280,00 EUR
CL z 5,0 kosztuje 99.296,00 EUR  

są to ceny z konfiguratora w Niemczech wiec cena o której ty mówisz jest to poziom najdroższych wersji z silnikami 6.0 które rzeczywiscie po rabatach mogą dać około 120 :) ale wtedy onie nie pala 18 litrów  :wink:

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:25:48 »
Ja nie jestem przeciwnikiem gazowania samochodów, ale szczerze mówiąc jak bym miał kase na benzyne napewno nie przerabiał bym go na gaz!!! Jeżeli gaz jest taki dobry to dlaczego żadna firma poza częscią polonezów (chyba) nie umieszcza gazu seryjnie?  :anarty

I tu sięmylisz : volvo, toyota camry !!! (tak, tak w Australii i Japonii), renault, peugeot mają opcje montażu gazu seryjnie. W Holandii np za jazdęsamochodem przerobionym na gaz otrzymujesz znaczne zniżki za troskęo środowisko naturalne. Poczytaj w necie - najwiecej samochdów na LPG jeździ we Wloszech, Holandii, Polsce..
Sądzę, że za klika lat będzie miala miejsce moda na samochod na LPG, bo bedziesz bardziej EKO od smroducha na ON , pczyczynią siędo tego z pewnościa malejące zasoby ropy naftowej, ale tak jak wspomnialem to za kilka (8-10) lat...

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2004, 15:31:19 »
Aha nie powiedzieliście jeszcze koledze o kosztach napraw/wymiany automatycznej skrzyni biegów w waszych 3 litrówkach!!! No chyba, że sięnie psują... Tego nie wiem :)

Sam sobie odpowiedziales ile kosztuje naprawa ASB w camry - 0 PLN.
To kolejny mit, którym sięposlugujesz , ze automaty to takie baaardzo skąplikowane urządzenia, które w niczym nie pomagają tylko siępsują ?  :-DD

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2004, 18:42:29 »
Mit o automatach jest taki, że montuje sięje w małych samochadach dla kobiet i w luksusowych limuzynach. Oczywiście Camry zaliczam do tej drugiej grupy. Jednak automat to nie jest to co mnie kręci. Wole manuala, nie lubie jak coś mi dyktuje kiedy mam zmieniać biegi  :D

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudnia 2004, 22:28:01 »
O o to stary mit kolegi z forum, apropo tego, że automatyczne skrzynie sięnie psują
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=1760

Ps. Maniek sam mu odpisywałeś!!!!  :bojjjjjjjjjj

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Grudnia 2004, 10:21:56 »
. Wole manuala, nie lubie jak coś mi dyktuje kiedy mam zmieniać biegi  :D

Widzisz tym zdaniem dałeś mi jasno do zrozumienia, że NIGDY tak na prawdęnie jeździłeś automatem... Moja skrzynka zmienia biegi wtedy kiedy JA chcęa nie ona :-) Jeśli chcęprzełączyć bieg przy 2000rpm zrobięto bez problemu, jeśli chcęją podciągnąć do 4000 też sięda, bo 6200rpm jest najłatwiej wyciągnąć - opierasz pedał gazu o podłogęi czekasz do Vmax :D

RafaÂł

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Grudnia 2004, 23:17:05 »
NIe chce być złośliwy ale o zepsutej skrzyni nie napisałeś, czyżbyś chciał przemilczeć temat?

A tak pozatym to jeździłem Sonatą 3 litową i uczucia mam mieszane.
Z tym przełączeniem biegu ok, a możesz np. zredukować na niższy bieg????  :D

Mario Zijo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudnia 2004, 00:32:39 »
Rafał - ASB redukuje bieg w zależności od tego jak głęboko wciśniesz pedał gazu, przy mocnym wciśnięciu "w podłogę"  :twisted: masz tzw kickdown - redukcjęnawet o dwa biegi przy niższych prędkościach -np przy 180 km/h zredukuje o jeden bieg  :adiabelek
Reakcje skrzyni biegów są szybkie i nie ma ryzyka, że "ci bieg nie wejdzie" przy szybkiej redukcji.
Pozdrawiam

maniek_camry

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Grudnia 2004, 10:53:17 »
NIe chce być złośliwy ale o zepsutej skrzyni nie napisałeś, czyżbyś chciał przemilczeć temat?
Z tym przełączeniem biegu ok, a możesz np. zredukować na niższy bieg????  :D

Nie, nie chcęprzemilczeć - wczoraj napisałem do kolegi zadającego pytanie i czekam na odpowiedź. Wiesz często kierowcy sami psują skrzynie. Wielu użytkowników uważa, że automat jest bezobsługowy a jak sie rozsypie, bo nie zmieniono filtra, oleju to wtedy zaczyna sięnarzekanie, że automat bee.. Przegrzanie skrzyni lub starty ze strzału (wciskasz hamulec gaz do oporu i puszczasz hampel) skracają jej żywot. Znam ludków z camry z przebiegiem ponad 500tys km, którzy nie mieli żadnych problemów ze skrzynią

O tym pisałem redukujęlub wrzucam wyższy bieg 'nogą' kiedy chcęi potrzebuję:-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl