Autor Wątek: Cykanie rozrusznika w ep82.  (Przeczytany 2590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin2983

• Toyot Leżący
  • *
Cykanie rozrusznika w ep82.
« dnia: 21 Kwietnia 2008, 18:16:34 »
Witam.

Mam takie pytanie. Ostatnio jak próbowałem zapalić auto to rozrusznik wogóle nie kręcił kołem zamachowym tylko było słychać takie jakby cykanie. Jak odpalilem na popych i zgasiłem to teraz już pali normalnie z kluczyka. Co to mogło być? Szczotki są już zużyte i któraś się przywiesiła? Trzeba je wymienić? Czy może jakimś cudem poprostu zęby na wałku rozrusznika nie trafiły w zęby na wieńcu koła zamachowego? Chciałbym wiedzieć czy ktoś miał podobny problem zanim pojade do mechanika bo tam pewnie ze mnie zedrą za wymiane szczotek, automatu i co tam jeszcze sie da a nie mam nadmiaru kasy na znyciu  :|. Jak myślicie to był sporadyczny przypadek czy będzie sie powtarzał jeśłi np coś jest zużyte?? Dużo jeżdże sam i czasem późno w nocy i nie chce wylądować sam żebym znowu nie mógł zapalić i jak nie będzie miał kto mi pomóc pchać auto:-)
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2008, 18:19:20 wysłana przez marcin2983 »

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Cykanie rozrusznika w ep82.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2008, 18:19:08 »
Witam, moim zdaniem bendiks nie wyskakuje i trzeba zregenerowac rozrusznik bo bedzie coraz gorzej odpalac. Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2008, 19:28:08 »
rozrusznik (bendiks) cyka jak aku jest slabe - takie terkotanie kilka razy na sekunde - jak kolo fortuny.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2008, 00:26:05 »
No własnie.Uprzedziłeś mnie.Własnie mam padake akumulator i miałem stwierdzić że u mnie tak właśnie jest i zarazem zapytać czy to normalne.Ale jak idzie o mnie to sprawa załałatwiona

Offline marcin2983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2008, 16:53:31 »
Fakt ze auto wcześniej tydzień nie jeżdziło. Ale ja zaraz po tym jak zapaliłem go na popych to nigdzie nie jeżdziłem tylko na parkingu pod blokiem. I dosłownie 2 minuty później mi odpalił z kluczyka z 5 razy normalnie. Jakby akumulator był słaby to przecież by sie nie podładował na tyle w 2 minuty pracy silnika żeby 5 razy zapalić. Poza tym na słabym aku przy zapalaniu przygasały by kontrolki itp... a nic takiego sie niedzieje. Odpala normalnie i szybko. Jak myślicie? Bo na jutro sie umówiłem z elektrykiem no i teraz nie wiem czy jechać czy sprawdzić akumulator. Ile kosztuje ten przyrząd do mierzenia gęstości elektrolitu?? areometr??

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2008, 19:24:34 »
stawiam na słaby akumulator

Offline marcin2983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2008, 12:38:41 »
Mieliście racje;-)

Akumulator padł. Wymieniłem na nowy i wszystko ok. Obyło sie bez wizyty u elektryka. Stary miałem firmowy toyoty więc kto wie ile on miał lat:-) U mnie gwiazdka jest już 3 lata więc...
Dzięki wszystkim za pomoc.
Temat zakończony.
Pozdrawiam serdecznie  <narka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl