Autor Wątek: dash pot zamontowany do przepustnicy - pytanie  (Przeczytany 3605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechuuu

• Gość
dash pot zamontowany do przepustnicy - pytanie
« dnia: 05 Maja 2008, 12:28:32 »
czesc, odkręciłem od kolektora wlotowego przepustnice, i nastepnie zacząłem sobie czytac manuala i znalazłem w nim tą strone:

powinien tam byc jakis dash pot...  co to jest?  ja takiego czegos nie mam u mnie ... hm...  jest to silnik 3VZ-FE. moze ma ktos zdjecie swojej przepustnicy...

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: dash pot zamontowany do przepustnicy - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2008, 16:22:19 »
Witaj Grzechu,
Nie mialem w swoich rekach nigdy V6 Camry,byla taka na poczatku lat 92-tych w rekach naszej rodziny,ale nigdy w tamtych czasach sie nie podnosilo maski.Natomiast osobiscie mam 2.2 i tam jest podobne urzadzenie i sluzy ono do regulacji wolnych obrotow,tak sie mnie wydaje.kiedys czyscilem caly ten dolot powietrza lacznie z przepustnica i po zmontowaniu obroty sie stabilozwaly na 1100obr/min. Na zdrowy rozum wziolem zdiolem wezyk na stojacym silniku i zatrzymalem vacum w wezyku a druga rekawcisnolem gaz na full a potem wdruga strone do zera i mocniej az zostalo dokniete przez wodzik od przepustnicy do konca okolo 2mm i wtym polozeniu zalozylem wezyk z powrotem .Po starcie silnika uzyskalem z opowrotem moje utesknione 900 obr/min. Teraz po starcie odrazu sam silnik zostaje na 900obr/min.Przedtem zostawal na 1100obr/min.
Ot i cala filozofia.Podejrzewam ze tosamo nalezy zrobic u Ciebie. Te wszystkie dane sa dostarczane do kompa ale latwiej jest mierzyc gdzies tam Vacum i na podstawie tych informacji przetworzónych na impuls elektryczny dostarczyc do kompa.Mechanicznych regulacji niema nigdzie.
Niewiem moze bzdure plece ale wszystko funkcjonuje w najlepszym porzadku.
Pzdr.Sky.

Offline Pawello_d

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2008, 16:59:53 »
Dash Pot
Tłumik tłokowy
Przeponowy tłumik tłokowy, uniemożliwiający gwałtowne zamknięcie przepustnicy, dzięki czemu unika się gwałtownego wzrostu podciśnienia w kolektorze ssącym w momencie zamykania przepustnicy. Ogranicza to tworzenie się nadmiernie wzbogaconej mieszanki oraz emisję HC i C0.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2008, 17:42:41 »
Dzieki Pawello,
No na stare lata sie cos dowiedzialem.Tak on faktycznie tlumi ten moment ktory przychodzi z linki od gazu.Jeszcze raz serdeczne dzieki.
Pzdr.Camry 2,2

Offline Pawello_d

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2008, 17:59:59 »
nie ma za co :) od czego sa google ;)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2008, 00:02:12 »
wszytko super ale problem w tym  ze u mnie tego czegos nie ma   :|   to jest zamontowane pod spodem takiej jakby czarnej osłony gdzie wchodzi linka od skrzyni biegów (automat)?      ja tego nie mam ...;/  ma ktos moze zdjecie tego?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2008, 00:58:11 »
może tylko w manualach było ?

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl