Autor Wątek: BENZYNA CZY DIESEL  (Przeczytany 60286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: BENZYNA CZY DIESEL
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Maja 2008, 11:49:52 »
[...] no chyba że V8 boxer, ale ile to żre.

O kurna, ale bym chciał zobaczyć taki zajefajny silnik :D
Pozdro.

podobno teraz mają robić rzędowego boxera V8  <diabel> <diabel> <diabel> <diabel> <diabel>
sorry ale nie mogłem nic nie napisać  :grin: :grin:

Bonzol
To że masz auto z kopem nie znaczy że musisz na trasie robić powyżej 200 czy liczyć sekundy do 100.... takie podejście nie jest konieczne.... konieczne jest natomiast przyśpieszenie gdy chcesz wyprzedzić np. jadące 2 czy więcej za sobą tiry jadące jeden za drugim, gdy jakiś (to o czym wspomniał Ice) podczas gdy ty go wyprzedzasz staje się nagle ambitny i najszybszy i gniecie w podłogę...
można by tu monożyć przykłady na potęgę, jedno jest pewne, że 3 litrową PB można wiele ale też można przemieszczać się powoli z kulturą i szacunkiem dla innych.

A ja i tak bym wybrał PB stosownej pojeności i do tego dołożył właściwą instalację LPG.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Maja 2008, 16:43:51 »
Ja oczywiście doskonale wszystko rozumiem, ale przez chwilę myślałem, że co niektórzy zostali owładnięci owczym pędem . Bezmyślność i głupota to części goście na drodze, a niektórzy niedowartościowani kierowcy tzw. TIR'ów próbują na drodze spełnić swe marzenia o władzy. Jak tylko można nie korzystać z auta, to nie korzystam. Po co się denerwować.
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Lipca 2008, 16:33:54 »
Dzisiejsze dieslae są wysilone, z tych samych pojemności osiąga się znacznie większe wartości KM i Nm który jest jeszcze bardziej zabójczy dla silnika pod względem gwałtownych przeciążeń.
Porównajmy zatem jakieś konkretne modele Toyoty.
Moim zdaniem 2.0 D-4D wersja 90KM nie jest wysilony. Zatem co powiecie o tym silniku w myśl powyższego cytatu?

a najtaniej to gaz  bo PB i ON w tej samej cenie  a nawet to drugie drozsze 

Oczywiście, że koszt przejechania 100km na LPG będzie niższy niż na ON i także niższy niż na /PB.
Pytanie tylko głównie z myślą o tych dla których liczy się koszt przejechania 100km, jak silniki Toyoty się gazują i czy jest to opłacalna inwestycja? Wiadomo, koszt zagazaowania jakiś tam jest, problemy tym bardziej. Zatem ktoś, kto chce uniknąć takiego problemu a liczy się dla niego 'cena podróżowania' może jednak woleć diesla.

Oczywiście przy alternatywie tylko PB i ON niższe koszty podróżowania są po stronie ON. Pozostaje tylko pytanie co z awariami o których pisaliście. Po jakim przebiegu się nam to zrówna. Ale proponuję się tu skupić na silniczkach Toyoty, bo to chyba nas najbardziej zainteresuje. Przynajmniej mnie. ;)

poul

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Sierpnia 2008, 17:14:35 »
Ja zawsze jeździłem dieslem, bo myślałem że benzyna mnie zrujnuje - co było głupotą. Kup diesla, to będziesz tylko myślał żeby ci koło dwumasowe nie stukało, wtryski nie padły, czy ropa którą wlałeś jest dobra. Mam verso 1,8 vvti, zero problemów, jakość paliwa właściwie nie ma znaczenia, cena zakupu dużo niższa, ubezpieczenie tańsze, a spala mi średnio ok. 8l / 100km. I gdzie tu sens kupować diesla??

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Sierpnia 2008, 01:04:40 »
spala mi średnio ok. 8l / 100km. I gdzie tu sens kupować diesla??
Wszytko zależy od teko kto jakie przebiegi robi. Napisałeś, że pali Ci średnio 8 litrów, na ON masz 6. Jeżeli ktoś robi duże przebiegi, to jemu się opłaci. A co do stresu z awariami, to po co zaraz wszystko widzieć w czarnych barwach? ;)

wietom

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Września 2009, 19:58:38 »
Odkurzam stary wątek ale... gdy moja stara corollka E9 1,8D zaczeła robić jakieś problemy po przejechaniu 600 tys km (miała pełne prawo - nie dbałem o nią) zakupiłem inne auto ale... po obejrzeniu wielu innych, tańszych i droższych, starszych i młodszych - wybór padł tez na starego diesla, niestety CAMRY (tymaczasowo),  chcialbym wrocic do starej niezawodnej corolli diesel.   Nie interesowałem się nigdy jej przyśpieszeniem, tylko raz w zyciu sprawdzałem ile maksymalnie wyciagnie ale... zawsze wiedziałem, że moge na nia liczyc. 
Odpala za pierwszym razem, pali w trasie 4,5 litra, wjedzie pod prawie każdą górę, przyjemnie klekocze. Czego więcej mi trzeba???
Nie ma to jak stare diesle.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Września 2009, 20:06:58 »
- wybór padł tez na starego diesla, niestety CAMRY (tymaczasowo), 

A czemu niestety? Camry jest większa, ładniejsza itd itp

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Września 2009, 10:08:19 »
miłem okazję ostatnio kierować avensis Igen disel. Panowie to jakaś masakra jest, klekot, drżenie, mega turbo dziura. MASAKRA.....Ja benzyniaka na dizla nie zamienię....

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 14 Września 2009, 10:37:56 »
miłem okazję ostatnio kierować avensis Igen disel. Panowie to jakaś masakra jest, klekot, drżenie, mega turbo dziura. MASAKRA.....Ja benzyniaka na dizla nie zamienię....

PozDRo

Przeciez ave przed liftem mialy jeszcze carinowskie 2CT to czego Ty sie spodziewasz??
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 14 Września 2009, 10:46:39 »
niczego się niespodziewałem

poprostu strasznie mi się rzuciło w oczy, że to niesamowity muł, zero elastyczności, no może jak przekroczy 2500 to coś tam próbuje iść ale i tak nie udaje mu się zbytnio..... Ale co ja porównuję, minutę wcześniej wysiadłem z 3,0 V6 Pb........ <diabel>

PozDRo

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Września 2009, 10:53:59 »
oczywiście, nie ma co porównywac.
sądze, ze jakbys sie przejchał Avką po liftingu z motorem d4d to byłoby inne odczucie, choć oczywiście
v6 benzynowej 2-litrowy rzędowy diesle nie pobije ;)

Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Września 2009, 11:49:09 »
to była avka z d4d na pokładzie...........

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Września 2009, 11:58:11 »
aa, bo Eddie napisał wczesniej, ze 2CT, to coś źle doczytałem.
no cóż, subiektywne odczucie;)

mi sie dobrze jechało w trasie taką Avką ale tamta było troche zawirusowana..

co dalej nie zmienia faktu, ze benzyna to benzyna :D a 3-litrowa Vałka to juz w ogóle;)
a do jakich obrotów kręci sie twoje V6?
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 14 Września 2009, 12:04:41 »
do 6300 max bo to automat i odcinki nie osiągniesz, no chyba żeby zblokować bieg ale tak nie robiłem jeszcze......jeszcze. ALe moc max ma przy 5500 i do tego pułapu staram się kręcić.......Subiektywne odczucie to jest, że dizel zapierdziela, wbija w fotel. A moja benzynka łagodnie przyśpiesza, wręcz nie czuć że przyśpiesza,a wskazówka wędruje do góry..... <brawo>

PozDRo

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Września 2009, 09:17:57 »
Nie jechales jeszcze uturbiona benzynowką o duzej mocy .. :grin:
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl