Autor Wątek: E11 czy warto  (Przeczytany 20954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Myken

• Gość
E11 czy warto
« dnia: 14 Czerwca 2008, 00:42:27 »
Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie.

Planuje w najblizszym czasie przygarnac rolke do rodziny. Do tej pory mialem(w zasadzie mam starletke 1993).

Dzisiaj bylem ogladac jedna E11 1,4 VVTI 2000r 3D 68k mil + 3 miesiace gwarancji. Ladna zadbana jedynie lusterko pekniete - dealer wymieni na wlasny koszt. Sprawdzilem zawieszenie, silnik (brudny - za duzo robione nie bylo na pewno), ksiazka serwisowa jest ale tylko do 18k, malowana nie byla - tutaj nie potrafia aut malowac i wszystko widac na pierwszy rzut oka. Autko zakurzone widac dlugo stoi i nie ma chetnych cena 5k euro moze odstraszac jesli inne kosztuja max 4,2k. Martwia mnie nastepujace rzeczy:
padl akumulator - gosc wymieni na nowy,
jak zapalil silnik - bylo slychac pisk-bardzo wysoki ton jakby cewka lub kondensator, gdzies w okolicach silnika), oraz cos stukalo w silniku - glucho.
Gosc obejrzal bagnet a tam ledwo ledwo oleju na dnie, wiec dolal z 2l i stukanie ustalo ale pisk zostal.
Ogolnie silnik suchy - nic nie cieknie ale chodzi dosc glosno, czy to norma w e11 vvti?
ASO odpada tutaj takich rzeczy sie nie robi - trzeba czekac 3 tygodnie na wizyte.....

A oto i sama gwiazda:
http://www.carzone.ie/used-cars/Toyota/Corolla/1.4-3DR/957579/

Prosze o w miare szybkie opinie - w poniedzialek musze sie ostatecznie zdecydowac.

Pozdrawiam,Michal

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: E11 czy warto
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2008, 10:43:14 »
z zewnatrz ladna natomiat co do samego silnika to trzeba go dobrze zdiagnozowac .... olej w silniku to wazna rzecz (ciekawe czy ktos jezdzil z takim poziomem oleju dlugo) ale  kiedy byly wymieniane plyny filtry itp ... to bedzie dodatkowy koszt dla ciebie ... troche slabe zdjecia i nie widac dokladnie wnetrza itp ..szkoda ze nie ma zdjecia spod maski ... w jakimm stanie sa tarcze i klocki ?? czy biegi wchodza bez problemu?? czy z elektryka wszystko ok (wszystko swieci  i dziala normalnie) ??

jak wszystko ogladniesz to mozesz bic cene w dol ... przyczepiaj sie do wszystkiego .. czy faktycznie cena odstrasza czy moze ma jakis defekt ??

uwaznie ogladnij wszystko .. nie spiesz sie ... co to znaczy ze w poniedzialek musisz sie zdecydowac ?? skoro stalo tak dlugo to teraz nagle jest 3 kupcow ?? ;-)   jezeli to gosc cie naciska na pospiech to uwazaj !!!

Myken

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2008, 11:10:11 »
Czy ktos tak jezdzil nie mam bladego pojecia - ogladalem korek oleju - jest upackany czarnym "blotem".
Fitry oleje swiece itd on wymieni jak sie na nia zdecyduje.
Biegi wchodza bez zadnego problemu, jedynie z wstecznym mialem problem - ponowne nacisniecie sprzegla i bylo ok.
Wszystko swieci ok, zadne kontrolki nie mrugaja(bledow).
Cena odstrasza - mialem na mysli ze jest droga w porownaniu z innymi ;)
Gosc nie naciska tylko ja musze pozalatwiac swoje sprawy(kupilem punto bo mi wlasciciele zachwalali i chce go zamienic na corolle(jesli zrobie to w poniedzialek to nie zaplace 300+ euro taxu drogowego)) i poniedzialek to ostateczny termin decyzji ;)

Dzisiaj jade tam z kumplem ktory wie nieco wiecej o autach niz ja, wiec moze on cosik znajdzie.
Jedyne co mnie niepokoilo to te stuki bez oleju(olej wygladal jakby wyschl, napewno nie wyciekal bo autko suche a i podloga pod nim tez) - czy to norma, no i ten wysoki pisk jakby cewka lub kondensator.

michal123

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2008, 11:29:15 »
Moim skromnym zdaniem odpuść sobie silnik to podstawa,a brak tego oleju w silnku mógł spowodować masakrę w silnku 2 l oleju szok
sprawdz na jakim oleju jest samochód jeśli na kiepskim tanim mineral albo tani pół syntetyk auto napewno brało olej i stąd taki dolew 2l,a jeszcze jedno olej nie wysycha,a co do czystości silnka każdy sprzedający myję silnik a potem auto stoi z tydzień lub dwa i jest naturalnie wyglądające

Myken

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2008, 11:37:48 »
No wlasnie tego silnika sie boje - autko w porownaniu z innymi wyglada swietnie, irlandczycy ogolnie wogole o auta nie dbaja(jak i o cala reszte), niechlujstwo w ksiazce serwisowej tez mozna tlumaczyc ich niedbalstwem.

Jak kupilem punto auto chodzilo glosno i nierowno, pobawilem sie nim 2 tygodnie przeczyscilem co trzeba i chodzi cichutko i rowno.
Co do mycia - tu sie w takie rzeczy nie bawia i komora silnika na pewno myta nie byla, z tymi 2 litrami to moze przesadzilem na bagnecie bylo moze 2mm oleju po dolaniu okolo 5mm max. Gosc daje 3 miesiace gwarancji - metoda na punto byla typu meczyc na wysokich obrotach i jezdzic agresywnie na okresie gwarancji - no i gosc mial szczescie wymieniac uszczelke glowicy na swoj koszt, moze z rolka mozna tak samo ;).

A czy jest mozliwe, ze silnik po prostu wysech przez to ze samochod stal nieuzywany miesiac lub dluzej - olej splynal na dno, kontrolka oleju sie nie swiecila...

-------------------------------------------------------------------
prosze uzywac funkcji modyfikuj z prawej strony zeby nie pisac post po poscie

pzdr Radex E9

« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2008, 11:57:42 wysłana przez Radex E9 »

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2008, 12:02:34 »
martwi mnie tylko ten upackany korek oleju ... zazwyczaj gdy jest zoltawa maz to z glowica problem (uszczelka) .... olej nie wysycha nawet po 3 miesiacach stania auta ... jezeli masz gwarancje na pismie to mozesz zaryzykowac  <kawusia>

Myken

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2008, 12:10:19 »
Maz jest czarna, czytalem juz temat o zabarwieniach korka - ta tego nie wykazuje, za jakies 3h bede tam jeszcze raz, zobaczymy co kumpel powie.

-------------------------------------------------------

Bylismy, zobaczylismy...
Kumpel stwierdzil co nastepujace:
Niebieski dymek z rury co moze swiadczyc o zyzyciu oleju(ten typ tak ma podobno).
Silnik chodzi ogolnie rowno - duzo lepiej niz wczoraj(widocznie olej dotarl gdzie powinien).
Wysoki pisk to najprawdopodobniej lozysko alternatora - z tamtad mniej wiecej dochodzi dzwiek.
Akumulator padl totalnie, nie da sie na nim auta zapalic a gdy podepnie sie na chwile inny tylko dla rozruchy i sie go odlaczy auto chodzi ale w momencie zapalania swiatel mijania auto gasnie(moze alternator moze co innego).
Zawieszenie nie bylo ruszane od nowosci - mozna sie spodziewac naprawy w niedalekiej przyszlosci(jest troszke zardzewiale) narazie nic nie stuka czyli gumki powinny byc ok.
Radio dziala ale nie da sie zlapac zadnej stacji na automatycznym szukaniu. Przy dostrojeniu recznym cos tam slychac ale szumy wszystko zagluszaja.
Rura wydechowa zardzewiala...nie za dlugo wytrzymie.

Koles daje 3 miesiace gwarancji pisemnej, wymieni : akumulator, wydech, swiece, olej, filtry. Sprawdzi elektryke i zawieszenie.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2008, 15:56:34 wysłana przez Radex E9 »

Offline sady_999

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2008, 19:11:59 »
Witam,
Możesz znaleźć na forum, było sporo pisane na temat początków silników VVT-i i brania oleju. <kawusia>
Ja też się napaliłem na rolkę z 2000r. tylko z silnikiem 1,6. Jak ją kupiłem to sprawdziłem i olej był, przejechałem kilka tysięcy km patrzę na bagnet a tam sucho. :cry:
Dopiero wymiana pierścieni i uszczelniaczy zaworów, znacznie polepszyła sprawę.
Ciężko będzie przy oględzinach stwierdzić ile będzie brała oleju, nie nadarmo TOYOTA umieściła w instrukcji obsługi informacje, że dopuszczalne jest 1 litr oleju na 1000km :-o
Ale jak dymi i ma okopcony wydech to przygotuj się na łykanie oleju.
Pozdrawiam,
sady_999
T22 2.0TD 1999 - YII 1.3 2006.

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2008, 22:05:01 »
Sorry, ale moim skromnym zdaniem, lepiej tego nie brać. Pośpiech jest zazwyczaj złym doradcą, a tę gwarancję, to sobie można wsadzić..............
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Myken

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2008, 00:14:53 »
Dzieki wszystkim za pomoc,

Nie biore tej rolki - poczytalem roche na temat poczatkow VVTI, a skoro w silniku bylo ledwo oleju jak koles ja uruchomil to znajac irlandzka troske o auta to pewnie poprzedni wlasciciel zrobil kilka setek km prawie bez oleju wiec silnik moze nie za ciekawie wygladac.

Za to jutro jade ogladac takie cudenko  :cheesy: :
http://www.carzone.ie/used-cars/Toyota/Corolla/1.3-LINEA/1088330/

zobaczymy co z tej wyjdzie :)

-------------------------------------------------

Corolla to kolejny niewypal, nawet nie zarejestrowana w kraju i ktos sie tak w niej najaral ze cuchnie z kilometra, tymczasem koniec koncow znalazlem autko, jutro bedzie do odbioru:
http://www.carzone.ie/used-cars/Toyota/Starlet/1.3-NCT/949411/

scalilem     Radex E9
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2008, 22:04:41 wysłana przez Radex E9 »

Offline KetraB189

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2012, 08:55:17 »
skorzystam z okazji i podłącze się do tematu  :-)

Szukam autka i dziś natknąłem się na http://allegro.pl/show_item.php?item=2675547016
nie mam daleko to dziś wybiorę się na oględziny, ale może mi ktoś szepnie kilka słów na temat tego autka, bo zamierzam pakować LPG rzecz jasna, każda opinia będzie pomocna...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2012, 09:21:56 »
Z foto ładne, tym bardziej w tych pieniądzach. Co do LPG, warto przemyśleć, bo zapowiada się spora podwyżka tego paliwa.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2012, 17:28:13 »
Podwyżka ma być niby o 40gr, ale na dobrą sprawę i tak jest to oszczędność  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2012, 19:37:31 »
O ile wymienia się wszystko na czas to silnik nie do zajechania, chłopaki na Corolla klubie śmigają na gazie i nie narzekają szerząc opinię iż dobrze on tą instalację znosi  :good:  WARUNEK - wymiany eksploatacyjne na czas.

Jeśli miałbym nią jeździć dłużej to.. Nie kupiłbym jej. Uwierz, brak klimatyzacji to ogromny minus. Oczywiście klimę można dołożyć, ale.. Wydajesz na samochód 6 tysięcy i prawie drugie tyle na dzień dobry (bez jakichkolwiek wymian! a wiadomo, że pewne rzeczy po zakupie każdego używanego auta robisz + to co wyjdzie w praniu) musiałbyś dołożyć (około 2 tysiący klima, jakieś 2,5 tysiąca wspomniane LPG) - nieopłacalne według mnie :)

Zainteresowałbym się tym egzemplarzem. Jeśli faktycznie ma deklarowany na aukcji przebieg, jest cały czas w jednych rękach i był serwisowany to moim zdaniem oferta dużo lepsza niż przedstawiona przez Ciebie.

http://allegro.pl/toyota-corolla-1-4-hatchback-klima-i-wlasciciel-i2662390676.html

Co do burzy na temat LPG to wcale może nie być tak strasznie jak ostatnio wszyscy gruchnęli  :-)

http://finanse.wp.pl/kat,122876,title,To-koniec-taniego-LPG-Ale-ulga-dla-tankujacych-benzyne,wid,14967891,wiadomosc.html?ticaid=1f41b&_ticrsn=3

Offline KetraB189

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2012, 21:54:45 »
a mianowicie LPG podrożeje o jakieś 20-40gr - to nie wiele, bajka:)

co do Corolki to byłem ją oglądać i jestem pozytywnie zaskoczony, bo:
- autko ma ponad 190 tys przebiegu i na tyle wygląda,
 środek zadbany, nic nie trzeszczy, wszystko w idealnym stanie
- silniczek ładnie pracuje, nic podejrzanego nie widać i nie słychać,
- blacharka również ok, jakiś tam minimalne ryski - pikuś
- wszystko jest oprócz klimy
- oc i zimówki
- no i cena 6 tys.
- radyjko i najważniejsze - przyciemniane SZYBY:P :)
wymiany eksploatacyjne + rozrząd i w drogę.
tak więc grubo się zastanawiam,
chciałbym żeby mi posłużyło 2-4 lata a z LPG dobrze chyba na tym wyjdę...ale czy na PEWNO??? :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl