Autor Wątek: no i stalo sie silnik zatarty:( Naprawiac czy kupic drugi??  (Przeczytany 25429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: no i stalo sie silnik zatarty:( Naprawiac czy kupic drugi??
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Czerwca 2008, 21:37:39 »
panowie zasadnicze pytanie czy silnik z aparatem zaplonowym da sie przerobic na cewki???? mam mozliwosc dostania anglika calego w cenie silnika:) ale jest ta roznica ze tam jest aparat a u mnie cewki? ma ktos troszke pojecia o tym czy da sie to przerobic? bedzie duzo czesci do camry u mnie jak cos za poczciwe pieniazki. camry 2,2 94 rok najechane 80 tys mil:)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Lipca 2008, 11:37:02 »
Wątpię, żeby się dał, ale mając całego angola możesz przecież zrobić SWAPa... - części nie powinno Ci braknąć, zwłaszcza, że zatarłeś dół, więc górę ( wraz z cewkami ) powinieneś mieć sprawną...

pzdr
3VZ.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Lipca 2008, 11:53:42 »
Daro78
Przerobić da się. Będzie trochę z tym zachodu bo trzeba wnieść pewne poprawki w układ instalacji elektrycznej.

Co do mixowania góry z cewkami z dołem to odradzam. Bardziej już bym poszedł w przeróbkę instalacji elektrycznej a silnik zaadaptował cały z anglika bez motania. Jeśli dasz dół z dużą kompresją do głowicy w srednim stanie to możesz za chwilę robić głowicę bo poprostu nie wytrzyma.

A no i z tego co pamiętam są pewne różnice w króćcach, ilości podciśnień w silniku z cewkami a aparatem zapłonowym.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Lipca 2008, 21:47:34 »
z anglik nici:( nie udalo sie dograc sprawy do konca ale coz. zasadnicze pytanie czy nie mozna poprostu odkrecic aparatu zaplonowego i zasilepic tego miejsca gdzie byl a w to miejsce przykrecic cewki zaplonowe?? sam silnik w sobie chyba niczym sie nie rozni. mam na oku sam silnik w super stanie ale ten problem caly czas mnie nurtuje. trzeba by tylko dlozyc czujenik polozenia walu chyba na dole przy kole pasowym. po co przerabiac instalacje??

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipca 2008, 08:35:29 »
A przerobić trzeba bo po pierwsze
- jeśli już załozysz czujnik wału ( tutaj najpierw sprawdź czy masz na to miejsce i czy na wale masz koło zębate które współdziała z czujnikiem - jeśli nie masz a na 99,9% go nie będzie to musisz je dołożyć !!!)  to musisz go gdzieś podpiąć.... i nie zapomnij zmasować czujnik. Ze swojego doświadczenia (aktualnie jeźdzę na czujniku od 2,0 a mam 1,6) nawet mała zmiana odległości czujnika od koła, złe zmasowanie czujnika owocują inną pracą silnika szczególnie przy wyższych obrotach, że już o podmiance czujnika np BOSCHA nie wspomnę. 
- przy aparacie zapłonowym jest wtyczka 4 pinowa.  Przy cewkach masz 2 wtyki z tego co pamiętam to 2 pinowe. A do tego jeszcze musisz wpiąć czujnik wału "wrzeźbiony" w układ. Trzeba by dobrze popatrzeć w schematy zanim podejmiesz decyzję zakupu takiego silnika.

Przede wszystkim sprawdź czy dasz radę założyć koło zębate pod czujnik!!!

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipca 2008, 22:53:43 »
chyba sie nie rozumiemy...

ja w swoim silniku mam i czujnik i cewki wiec chce tylko te cewki zalozyc do tego silnika co chce kupic i tak samo chce przykrecic do niego czujnik polozenia walu. Tez go mam przy swoim silniku. wiec wpiac to wszystko mam gdzie. Tylko chodzi o zalozenie cewek do silinika ktory chce kupic. Bo ten silnik co chce kupic ma aparat a nie cewki.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lipca 2008, 02:34:27 »
A nie taniej będzie jednak wyremontować stary ?

Powiedzmy panewki, szlif wału, serwis głowicy. Tak, czy inaczej wyjdzie pewnie z 3000, a będziesz wiedział na 100% na czym jeździsz...

Przekalkuluj koszty, i będziesz wiedział na czym stoisz.

Celowo nie piszę o pierścieniach, bo szczerze wątpię w potrzebę ich wymiany. U mnie po 290kkm były jeszcze ślady fabrycznego honowania na cylindrach ;)

Obecnie, przy 359kkm auto nie chce wziąć więcej niż 300-400ml/ 10kkm, ale tylko pod warunkiem, że dostaje regularnie po garach na autostradzie ;) Jak zdarzają się spokojne przejazdy, to stan oleju nie zmienia się między wymianami :)

pzdr
3VZ.pl

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lipca 2008, 08:49:54 »
chyba sie nie rozumiemy...

ja w swoim silniku mam i czujnik i cewki wiec chce tylko te cewki zalozyc do tego silnika co chce kupic i tak samo chce przykrecic do niego czujnik polozenia walu. Tez go mam przy swoim silniku. wiec wpiac to wszystko mam gdzie. Tylko chodzi o zalozenie cewek do silinika ktory chce kupic. Bo ten silnik co chce kupic ma aparat a nie cewki.

Doskonale rozumiem to co piszesz ale zapominasz o tym że silnik który kupisz, fabrycznie wyjechał z fabryki na aparacie zapłonowym i nie ma ani przystosowanego miejsca na czujnik wału (zmasowanie czujnika  - to drobiazg w przeróbce) ani koła żębatego na wale, które mysi posiadać by czujnik wogóle mógł coś zczytywać.

Piszesz o przykręceniu czujnika.. ale chyba nie do końca wiesz co za tym się kryje.

Podsumowując
masz silnik z cewkami i czujnikiem
kupijesz bez cewek i bez czujnika (a z aparatem zapłonowym)
bierzesz cewki e swojego i zakładasz do nowo kupionego (mała rzeźba)
bierzecz czujnik i koło zębate ze swojego i ... właśnie upewnij się czy będziesz miał miejsce w nowo kupionym silniku żeby założyć koło zębate...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lipca 2008, 23:18:09 »
Nie kombinowałbym za wiele.

Albo przerzuciłbym silnik+wiązkę+ECU, albo kupił od razu z cewkami.

Najbliższe jednak memu sercu byłoby zaszczepienie V6 ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipca 2008, 07:28:58 »
Witaj Marcinie,
Nie mozesz przejsc na V6,nie bedzie nic wspolpracowac.Inne osie napedowe i navy,inna chlodnica zapomnij.
Powod zatarcia mineral. Silnik 2.2 jest cholernie precyzyjnie wykonanym aparatem,Wszystko zalezy od wlasciwego cisnienia oleju ktory mozna uyzskac w kazdych warunkach jezdzac tylko na pol lub pelnym syntecie.,Te oleje sie przecisna w kazda szczeline i i wi losci wystarczajacej na bardzo dluga eksploatacje.Dlatego zwracam uwage kiedy wystepuja wycieki wsilniku jest to dowodem ze pompa olejowa nie daje wlasciwego cisnienia do magistrali olejowej,powodem jest na ogol zawor nadmiarowy ktory jest usytuowany za pompa.Silnik po wymianie pompy chodzi cichutko i rownmo jak fabrycznie nowy, moj sie zbliza do pol miliona kilometrow przejechanych a ostatnia na tempomacie w Niemczech gruchalem ciagla 180km/h.Nie bawic sie w wymiane czesci w pompie tylko zmienic cala i na dokladke dostajemy wmontowany i uregulowany zawor nadmiarowy.Opowiadalem ze mialem wycieki w glowicy pod uszczelka glowna.PO wymianie pompy wszystko ustalo,juz przejechalem ponad 5tyskm od tamej pory dziesiatki milimetra nie ubylo na bagnecie silniczek czysciutki i suchutki.Pamietajcie ze wlasciwe cisnienie oleju to i mniejsze zuzyciow paliwa gdyz czasy otwarcia zaworow sa wlasciwe,przeciuez caly system regulacji luzow zaworowych jest sterowany cisnieniem wlasciwym oleju.Bedzie mniejsze to silnik chodzi jak ruski uboot nierowno na wolnych obrotach i slychac jego a przy wlasciwym szumi tylko.
Opowiadalem rowniez ze jak zajrzalem do miski olejopwej przy zmianie pomy to sie wszystko lsnilo brak osoadow.Olej Mobil 1   5W50 cale zycie tego silnika.
Pzdr.i skaldam kondolencje spowodu silnika.
Camry 2.2
P.S Zrob rozeznanie ile kosztuje uzywany block z glowica znmontowany reszte ci nie potrzeba winien kosztowac grosze. Zartaz sprawdze jak to wyglada unas i dam adres lub liste.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipca 2008, 07:42:25 »
Kompletny silnik modelow z lat 92-96 5s-FE 16 zaworowy mozna juz otrzymac od 2990sek do 5000sek.Pamietaj ze silniki w szwecvji Camry chodzá tylko na syntecie lub polsyntecie mineralow nikt nie leje. Zreszta dostaniesz gwarancje na caly silnik.
Masz szukaj i wybieraj.Moga przeslac na palecie zapytaj o cene. Tutaj wszyscy mowia po angielsku od wiesniaka ktory krowy automatycznie doi do profesora na uczelni.
http://bildelsbasen.se/index.php?index=default&link=search&searchmode=1&group_id=&parttype_id=0&vpost_id=&company_id=&code_vc=&code_pc=&page=4&pc1=120&upc=&vc1=198&vc2=105&vc%5B%5D=198105100&pc1=120&pc%5B%5D=120101100&xcompany_id=&county_id=&fvehiclemodelyear=&tvehiclemodelyear=&vehicleeumile=&xcode_vc=&xcode_pc=&textsearch=&branch_id%5B%5D=1&branch_id%5B%5D=3&branch_id%5B%5D=8&customfield=&sortfield=vehiclemodelyear&sortorder=1&listmode=3&limit=
skopiuj ten adres i wklej funkcjonuje,sprawdzilem sa to strony  wybrane z www.bildelsbasen.se z rocznikiem miedzy 96-92.
zycze powoidzenia iszybkiej tranzakcji "auto kiedy stoi traci na wartosci."
Pzdr.Camry 2.2

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipca 2008, 07:57:19 »
Pamietajcie ze wlasciwe cisnienie oleju to i mniejsze zuzyciow paliwa gdyz czasy otwarcia zaworow sa wlasciwe,przeciuez caly system regulacji luzow zaworowych jest sterowany cisnieniem wlasciwym oleju.

hmmm a to ciekawostaka... możesz rozwinąć tę myśl...
Co ma olej do czasów otwarcia zaworów w silniku 2,2 ??
Może wytłumaczysz nam jak zawory są sterowane właściwym ciśnieniem oleju??
Bo to ciekawostka jest....

PS> Nie piszemy postów jednego pod drugim a je scalamy.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipca 2008, 08:17:18 »
Nie umiem scalac.
Olej reguluje luzy zaworowe jezeli sa wieksze to automatycznie wzrasta czas otwarcia.Mowa o milisekundach.Tlumaczyl kiedys gosciu z Toyoty aby zawsze miec dobry olej syntetyczny i nie przejechany za duzo gdyz to ma wplyw na cala prace silnika zwlaszcza na sterowanie luzami zaworowymi .Czas doplyniecia i izaczecia pracy jest szybszy w olejach syntetycznych niz w mineralnych.Olej syntetyczny przeciska sie w znacznie wiekszej ilosci niz mineral i przez ten sam otwor. To sa takie male niuanse. Silnik 5s-FE ma sterowanie hydrauliczne zaworow.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipca 2008, 08:23:18 »
Nie umiem scalac.
Olej reguluje luzy zaworowe jezeli sa wieksze to automatycznie wzrasta czas otwarcia.Mowa o milisekundach.Tlumaczyl kiedys gosciu z Toyoty aby zawsze miec dobry olej syntetyczny i nie przejechany za duzo gdyz to ma wplyw na cala prace silnika zwlaszcza na sterowanie luzami zaworowymi .Czas doplyniecia i izaczecia pracy jest szybszy w olejach syntetycznych niz w mineralnych.Olej syntetyczny przeciska sie w znacznie wiekszej ilosci niz mineral i przez ten sam otwor. To sa takie male niuanse. Silnik 5s-FE ma sterowanie hydrauliczne zaworow.
Pzdr.Camry 2.2

Jeśli są popychacze hydrauliczne to się zgadzam, że olej pełni funkcję w układzie zaworowym z tym że akurat silnik 5S-FE ma płytki a nie popychacze hydrauliczne. I w tym przypadku stwierdzenie że olej ma udział w regulacji luzu zaworowego jest błędne a jeśle o tym mówił czówiek "z" Toyoty to już w ogóle dno.

Luz ustawiany jest za pomocą płytek w silniku 5S-FE!!!!! tak jak praktycznie w każdym silniku toyoty. Płytki są ibentyczne jak w bliźniaczym silniku 3S-FE, który się różni tylko skokiem tłoka ( anoalogia jak dla 1,6 i 1,8)
Powracając do camty 3,0V6 ma większe płytki.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2008, 08:06:08 wysłana przez Kryspin »

olo23

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Lipca 2008, 17:44:26 »
Cytuj (zaznaczone)
to już wogule dno.

chyba w ogóle  :-P

W ogóle nie wiem skąd Ty to wziąłeś <diabel> <diabel>
Poprawiłem
Kryspin
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2008, 08:07:08 wysłana przez Kryspin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl