Autor Wątek: Radio dziwna sprawa  (Przeczytany 2663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Myken

• Gość
Radio dziwna sprawa
« dnia: 20 Czerwca 2008, 21:49:55 »
Witam,

Otoz gdy swiatla nie sa wlaczone (mijania, postojowe) radio dziala i gra.
Gry tylko je zalacze radio milknie.
Przemiezylem kostke i wychodzi ze spada napiecie do 1V, niewazne czy silnik chodzi czy nie.
Powyciagalem wszystkie zarowki, bezpieczniki to tez nic nie zmienia.
Mial ktos kiedys do czynienia z czyms podobnym?

Pozdrawiam

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Radio dziwna sprawa
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2008, 00:39:20 »
A może pozbędziesz sie tego problemu podlanczajac zasilanie radia pod kable od zapalniczki bo tam nie powinno być zaniku prądu-nie powinien taki test długo zająć czasu. pozdrawiam

Myken

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2008, 10:27:28 »
To moglo by rozwiazac problem z radiem.
Jeszcze wyczailem, że wylala mi sie woda z jednej celi akumulatora jak jechalem na swiatlach - czyzby jakies zwarcie?

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2008, 14:46:46 »
 ja bym nie grzebal przy zapalniczce a bezposrednio bym podlaczyl radio do aku (przez bezpiecznik) ... ale jak juz chcesz przy zapalniczce to nie zapomnij zdjac kleme zeby zwarcia jakiegos nie zrobic ....

Cytuj (zaznaczone)
Jeszcze wyczailem, że wylala mi sie woda z jednej celi akumulatora jak jechalem na swiatlach - czyzby jakies zwarcie?

a nie jezdzissz caly czas na swiatlach ?? ... moze to byc objaw konczenia sie aku ... ale nie koniecznie

sprawdz jeszcze prad ladowania moze z tym cos nie tak (regulator napiecia)... gdzies mozesz miec zwarcie w instalacjii ... czy radio wczesniej dzialalo dobrze?? jezeli tak to przypomnij sobie gdzie grzebales zanim pojawil sie  problem

Myken

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwca 2008, 18:05:31 »
W Irlandii nie ma obowiazku jezdzenia na swiatlach caly rok...
Prad ladowania jest ok :) Najlepsze jest to ze wszystkie zarowki swieca, wiec co by moglo przerywac obwod radia od swiatel....
Nie grzebalem ledwo ja kupilem i nie wyglada na to zeby ktos przede mna grzebal.

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2008, 00:18:52 »
ja bym nie grzebal przy zapalniczce a bezposrednio bym podlaczyl radio do aku (przez bezpiecznik) ... ale jak juz chcesz przy zapalniczce to nie zapomnij zdjac kleme zeby zwarcia jakiegos nie zrobic ...
Chodzilo mi o zasilanie z zapalniczki (nie musis ciagnac nowych kabli) poniewaz tam ida grube kable, nie ma problemu z niedoborem pradu (duzy bezpiecznik) a co do zdjecia klemy to nie ma sensu o ile podlanczas radio do kostkilaczysz koste pozniej z radiem a zasilanie zapalniczki jest po wlaczeniu stacyjki...jezeli to bedzie problemem to polecam przeciagnac juz kabel od AKU zebu radio gralo bez kluczykow w stacyjce  :-)
w innym samochodie mialem problem ze sluchajac radia prawie na maxa wylanczalo sie na dwie trzy sekundu- podobno bylo za slabe zasilanie- cienki kabel od "+" i byc moze slaba masa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl