Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 119022 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo

• Gość
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Lipca 2005, 08:57:24 »
W ave mam mobil, ale do saicento wlałem ostatnio jako eksperyment Orlen Platinum 5W-30 ( poprzednio Lotos 0W-40), po zdjęciu pokrywy zaworów - wszystko czyściutkie aż miło. Jedynym mankamentem jest że autko dostało deko wyższych obrotów, czyżby formuła zmniejszonego tarcia tak działała ? Olej po 80 zł za 4 litry.  jednak nie mam odwagi wlać tego do ave. Myślęże przepłacamy za markę. Nie twierdzę, że Orlen dorównuje parametrami Mobilowi, producenci podają specyfikacje i ten drugi ma wyższe parametry ale czy są one nam rzeczywiście potrzebne ( np turbina w deieslu) ?

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 21 Lipca 2005, 09:10:45 »
powiedzialbym ze zwlaszcza turbina w dieslu jesli chodzi o olej....i tez mi sie wydaje ze przepłacamy :(

melacha

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Sierpnia 2005, 18:57:41 »
Powiem tak: ten kto ma Castrol wlany w motor temu serdecznie współczuje, mój AVE 1,6 VVT-i zaliczyl maly remoncik jeszcze na gwarancji (wymiana pierscieni tłokowych i uszczelniaczy popychaczy)wlasnie przez olej Castrol SLX przy przebiegu 60 000 km. Silnik potrafił zjeść 2 l oleju na 1000 km wlasnie przez zniszczone uszczelniacze popychaczy i "stojące" pierscienie. MOBIL1 Syntetyk to jedyne sluszne rozwiazanie. Zreszta o czym tu mowic jesli macie w swoich autach przejechane powyzej 50 000 na marnym oleju to na bagnecie jest brązowy osad. Ostatnio kupilem Corolle E10 1,6 Si '92 180kkm z Niemiec, tam nie leja Castrola bo bagnet jak z fabryki, nie jak w tych kupionych w Polsce.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Sierpnia 2005, 22:48:20 »
Cytat: melacha
Powiem tak: ten kto ma Castrol wlany w motor temu serdecznie współczuje, mój AVE 1,6 VVT-i zaliczyl maly remoncik jeszcze na gwarancji (wymiana pierscieni tłokowych i uszczelniaczy popychaczy)wlasnie przez olej Castrol SLX przy przebiegu 60 000 km. Silnik potrafił zjeść 2 l oleju na 1000 km wlasnie przez zniszczone uszczelniacze popychaczy i "stojące" pierscienie. MOBIL1 Syntetyk to jedyne sluszne rozwiazanie. Zreszta o czym tu mowic jesli macie w swoich autach przejechane powyzej 50 000 na marnym oleju to na bagnecie jest brązowy osad. Ostatnio kupilem Corolle E10 1,6 Si '92 180kkm z Niemiec, tam nie leja Castrola bo bagnet jak z fabryki, nie jak w tych kupionych w Polsce.

:lol:  :lol:  :lol: Dziwne historie towarzyszu opowiadacie... :lol:  :lol:  :lol:

melacha

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Września 2005, 21:14:03 »
Cytat: Adrian
  Dziwne historie towarzyszu opowiadacie...  

bo????? nie uwazam zeby byly dziwne, pogadaj z mechanikami to sie moze sam przekonasz

YOTA

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Września 2005, 13:33:59 »
Ja tam lejędo AVE D4D  Castrol MAGNATEC    oleju nie muszędolewać od wymiany do wymiany . A bagnet jest czysty bez żadnych kolorowych osadów.

dziegiel

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Września 2005, 15:55:25 »
Ja lejęcastrol TWS i nie mam żadnych problemów. Mi mechanik (z rodziny) powiedział, że nigdy nie wlałby Mobila bo widział silniki rozebrane zalewane i Mobilem i Castrolem.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Września 2005, 17:24:46 »
Cytat: dziegiel
Mi mechanik (z rodziny) powiedział, że nigdy nie wlałby Mobila bo widział silniki rozebrane zalewane i Mobilem i Castrolem

a nic Ci sie nie pomylilo?? mnie kilku mechanikow mowilo dokladnie odwrotnie

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Września 2005, 17:26:50 »
tws to nowy olej więc może byc pozbawiony tej przypadłości castrola

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Września 2005, 17:29:27 »
to jezeli TWS jest nowym olejem to tym bardziej mechanicy nie moga stwierdzic czy zostawia osad czy nie

Zolty

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Września 2005, 20:17:09 »
Moja Ave 2001 1.6 VVTi po 60 tys zaliczyła wymianępierścieni i uszczelniaczy - na bagnecie miałem szlam jak w 20 letnim dieslu, a zużycie oleju zbliżało siępowoli do zużycia paliwa (przesadzam oczywiście). Mimo, że gwarancja skończyła sięw listopadzie, cały remont na koszt Toyoty. Na razie przejechałem 100 km, więc na temat skuteczności remontu sięnie wypowiadam. Po czymś takim serwis zaleca zalewanie mineralnym. Przyczyna: dwie wymiany oleju na castrolu SLX (po 10 tys. km każda) potem jedna na TWS. Nie zbliżam siędo tego oleju, mimo "poprawionej formuły".

Hamerski

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 07 Listopada 2005, 16:16:01 »
Mam okazje tanio nabyc b.dobry olej Shell Helix Ultra Racing 10W-60 (syntetyk). Zastanawiam sie czy moj silniczek AVE 1.6 4A-FE nie jeat "ciut" za słaby dla niego. Do tej pory lałem Mobil1 0w-40. Moze powinienem zostac przy starym???

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 07 Listopada 2005, 18:59:53 »
Cytat: Hamerski
Shell Helix Ultra Racing 10W-60 (syntetyk

10w to na pewno syntetyk?? wg mnie to jest polsyntetyk

Cytat: Hamerski
Do tej pory lałem Mobil1 0w-40

to jest na pewno pelny syntetyk, jezeli nie masz duzych ubytkow pomiedzy wymianami zostalbym przy starym

lukigondi

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 07 Listopada 2005, 19:03:52 »
Nie zawsze 10W-.. to półsyntetyk. Ostatnio brat kupił jakiś 10W i było to syntetyk.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Listopada 2005, 18:34:17 »
10W-60 helix ultra jest full syntetykiem, teraz beda nim zalewane Nissany, Renault i prawdopodobnie nowe Toyoty. Oby tylko to nie było gó...o takie jak kiedyś słynny Castrol SLX.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl