Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 119003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cesarz

• Gość
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #90 dnia: 09 Listopada 2005, 20:59:59 »
Witajcie
byłem dzisiaj na przeglądzie po 135000 (Ave 2.0 D4 2003) i wlali mi do silnika castrol TXT 5W30, podobno świetny, lepszy od mobil 1. (?) Czy ktoś ma doświadczenia związane z tym olejem?
Moglem wybrać mobil 1. Teraz oczywiście mam watpliwości.
Poza tym mam oczywiście omawiane już kiedyś na liście problemy z brakiem mocy przed przekroczeniem 3000 obrotów. Ten temat mam do naprawy przy następnej wizycie w serwisie bo dzisiaj było za malo czasu. Poza tym na wolnym biegu obroty oscyluja w granicach 600-650 i silnik siękrztusi od czasu do czasu. Ot zycie posiadacza ave z fabryki w angli. Na pocieszenie dodam, że rowery (dobre) też siępsują, ale naprawa jest mniej kosztowna
pozdrowienia.
wojtek

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #91 dnia: 09 Listopada 2005, 21:15:57 »
Mi sięwydaje, że Mobil 1 jest lepszy od tego castrola, ale każdy swoje chwali (a przede wszystkim to, na czym zarabia najwięcej).

Ostatnio czytałęm w necie, że bardzo dobre są oleje firmy Motul, ale też drogie...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #92 dnia: 10 Listopada 2005, 08:18:01 »
cesarz, poszukaj na forym - o olejach było wiele. Zdania są jak najbardziej podzielone. Z tego co widziałem  :shock:  :shock: na własne oczy silniki toyoty nie najlepiej znoszą oleje castrola ale może coś sięzmieniło.
Ja osobiście testujęMobil 1 już w 3 toyocie. I jak narazie wyniki są jak najbardziej pozytywne. Auto po 270 tys km na syntetyku Mobil 1 ze zużyciem oleju na poziomie 0,7 l na 10 tyś. Myślęże to dobry wynik.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Hamerski

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 16 Listopada 2005, 09:30:05 »
Zalałem nim silnik...i ... w szoku!!! Nie sądzężebym ulegał autosugestii ale silnik "dostał kopa" - chętnie siękręci na wysokie obroty. Teraz ponad 5000rpm to jego żywioł - tak nie wyje jak kiedyś, tylko rasowo, agresywnie warczy..he,he. No i mimo "piłowania" trzyma niższą temperaturę. Polecam!

Jarek Toifl

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Listopada 2005, 13:39:09 »
Witajcie,ja w swojej Carinie E 2.0 benz. tez mam TXT i nie narzekam,ani grama mi nie ubywa,silnik zalany byl jeszcze w Austrii zanim ja kupilem,teraz musze go wymienic(po 10 tys by nalezalo)i chyba naleje go poraz drugi,nawet w ksiazce serwisowej jest napisane,ze zalecaja do tego auta w/w olej.Pozdrawiam.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Listopada 2005, 13:43:03 »
Jarek Toifl, zmieniło sięwłaśnie z cartrolem TXT
Zajrzyj tutaj http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=4559&postdays=0&postorder=asc&start=30

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Listopada 2005, 13:43:58 »
w każdej toyce zalecają castrl, jedyny castrol polecenia to TWAS 10W60 odpowiednik Valvoline Racing 10W60, a o magantecu już za dużo sięsłyszało i mówiło- że to rozleklamowany szmelc

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Lutego 2006, 22:12:45 »
Powiem tak: ten kto ma Castrol wlany w motor temu serdecznie współczuje...pogadaj z mechanikami to sie moze sam przekonasz
Na potwierdzenie opinii, że Castrol jest bardzo dobrym olejem, niech będzie fakt, że zalewanie tego właśnie oleju rekomenduje firma, której serwis na wypadek awarii przylatuje śmigłowcem i na zalanie byle czego napewno by sobie nie pozwoliła. Tydzień temu w Londynie oglądałem pod maską i siedziałem w Aston Martinie DB9, 4,3l, V8 - inny świat.

Adasko1

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Lutego 2006, 19:29:33 »
Witajcie Ja jeżdżę również na Mobilu 5W50, polecam to bardzo dobry olej. Tylko trzeba wiedzieć że to jednak pełen syntetyk i nie poleca przechodzenia z mineralnego na pełny syntetyk.Dotyczy to szczególnie samochodzików o większym przebiegu.Krótko mówiąc może wypłukać wszystko łącznie z uszczelkami.Pozdrawiam wszystkich. :-)

poldek355

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 12 Lutego 2006, 21:53:29 »
Mobil1 S10W/40 nienarzekam,nastepnym razem tez go zaleje.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2006, 21:55:14 wysłana przez poldek355 »

LuCaZ

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 14 Lutego 2006, 00:44:47 »
Castrol RS Formula 10W60

pozdr. LuCaZ

bartekh

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Lutego 2006, 00:15:03 »
JA mam model `98,motor 2.0 na gaz, na liczniku 146 (z czego 20 000 w ostatnich 5 miesiachach)
Jeżdzę na Shell Helix Ultra 5W 40 , nie zauważyłem poboru oleju... silnik pomimo ze na gaz pracuej równo, cicho
Naprawd epolecam ten olej...
(wymieniam co 10 000km)

woyboy

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Marca 2006, 09:38:31 »
Oba 10W/40. Po przeczytaniu wielu wątków na temat oleju, wybrałem te dwa. Nadal jednak mam wątpliwości który wybrać do mojej AVE T25 D4D Kombi. Ceny olejów też zbliżone. Samochód jeździł w Niemczech na półsyntetyku 10W/40 (jakiej firmy niestety nie wiem), dlatego też nie chcę lać pełnego syntetyku. Jakie zatem macie zdanie na ww. temat, osobiste doświadczenia. Pozdrawiam.

Offline Alien_Obcy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Marca 2006, 22:36:26 »
Ja mam 2.0TD 150 kkm i zalałem półsyntetyk Mobil Super S Turbo Diesel 10W-40, poprzedni właściciel jeździł na syntetyku też Mobil.
Podstawowa zaleta - jest o połowę tańszy od syntetyka.
DIAGNOZA - testy drogowe (zapasowy zaworek VRV, czujnik ciśnienia turbo, przepływka, zaworki SCV, wtryskiwacz)- TOYOTA INTELLIGENT TESTER II
ANALIZA

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Marca 2006, 11:27:03 »
Osobiście zalałbym Mobila - co do Castrola - po jego wpadkach, brudzeniu silnika i nietolerancji przez silniki toyoty stanowczo odradzam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl