Autor Wątek: Jaki olej silnikowy wybrać?  (Przeczytany 118897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomekw112

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki olej silnikowy wybrać?
« Odpowiedź #165 dnia: 11 Października 2006, 20:45:08 »
Może to się komuś przyda   http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html
pozdrawiam

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #166 dnia: 11 Października 2006, 23:08:04 »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 12 Października 2006, 08:54:12 »
Swoop - ten drugi jest dokładnie taki, jak na stronie polskiego przedstawiciela Mobil1. A tego pierwszego nie zlokalizowałem ale myslę, że może pochodzić po prostu z innego rynku i stąd inne opakowanie. Oczywiście pamiętasz jakie opinie przeważały n.t. zakupu oleju na allegro... ;)

P.S. Swoop - a Ty przecież masz diesel'a - ten olej, który wybrałeś występuje również w odmianie dla TD - zresztą zobacz sam - link

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #168 dnia: 12 Października 2006, 09:52:25 »
Pamiętam, ale byłem wczoraj w Makro i widziałem na półce oba oleje. Ten pierwszy kosztował ok 100 zł a drugi 120 zł i moje pytanie czy są jakieś różnice

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 12 Października 2006, 11:39:32 »
Wiecie co? Zmieniłem ostatnio olej. Zawsze lałem Castrol GTD 5W 40, a teraz zalałem Mobil 5W50. No i poza różnicą w cenie chyba nic się nie zmieniło .......  :-\
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Stycznia 2007, 23:11:06 »
Mam przestroge wpadłem na pomysł by nalać do T25 1,8 Castrola EDGE 10W60, jakie wielkie oczy mi sie zrobiły gdy 10 razy pod rząd po 400 przejechanych kilometrach tankowałem 50 litrów benzyny. Zmieniłem więc olej na Castrol SLX Professional Powerflow C3 (MB) 0W-30 i po problemie, zasięg na zbiorniku 700km. Nie wierzyłem, że może wystąpić taka różnica  :-o

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #171 dnia: 08 Stycznia 2007, 00:01:51 »
Wracam do Castrola !!!! Mobila mi ubyło poniżej minimum. Z Castrolem tego problemu nie miałem.  :angry:
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Slavoo

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 20 Lutego 2007, 16:22:37 »
jak w tytule

chodzi o Ave 2003 z silnikiem 1,6VVT-i, przebieg 120tys. km (z tego 110tys. km na LPG), oleju nie bierze

teraz jest zalany Castrol TXT 5W30 (zdaje się, że to syntetyk?)

w poprzednim aucie przeszedłem przy takim przebiegu na półsyntetyk, a co radzicie w przypadku Ave?

giepe

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 20 Lutego 2007, 17:44:21 »
jak w tytule

chodzi o Ave 2003 z silnikiem 1,6VVT-i, przebieg 120tys. km (z tego 110tys. km na LPG), oleju nie bierze

teraz jest zalany Castrol TXT 5W30 (zdaje się, że to syntetyk?)

w poprzednim aucie przeszedłem przy takim przebiegu na półsyntetyk, a co radzicie w przypadku Ave?

Witam!

Nie traktuj tego co napiszę jako poradę żeby nic nie zmieniać, ale zważ, że przysłowia są mądrością narodu a jedno z nich mówi:
"Lepsze jest wrogiem dobrego!".

Problem kolegi ar16 wypowiadającego się ostatnio w wątku D4D - jaki olej silnikowy wybrać?
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=709.msg176359#msg176359
jest chyba tego przysłowia dobrą ilustracją.

Pozdrawiam
Grzesiek

Slavoo

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 20 Lutego 2007, 18:43:56 »
dzięki za podesłanie tego linka... daje dużo do myślenia...
nie wiedziałem, że detergenty innego producenta mogą narobić takiego bałaganu

wniosek jest jeden... na pewno następny olej to będzie Castrol... zastanowię się jeszcze tylko, która lepkość

giepe

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Lutego 2007, 21:10:25 »
dzięki za podesłanie tego linka... daje dużo do myślenia...
nie wiedziałem, że detergenty innego producenta mogą narobić takiego bałaganu

wniosek jest jeden... na pewno następny olej to będzie Castrol... zastanowię się jeszcze tylko, która lepkość

Ja osobiście na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał. Bo wracając do przytoczonego przeze mnie przysłowia, po co ulepszać coś co jest dobre? Pisałeś, że silnik nie bierze oleju i to jest właśnie to DOBRE.

Oczywiście swój rozum masz ;) więc zrobisz jak zechcesz.

Pozdrawiam
Grzesiek

Slavoo

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 21 Lutego 2007, 18:24:26 »
Wybór już dokonany: będzie to Castrol TXT, jak dotychczas.

A co myślicie o przejściu na półsyntetyk? Po jakich przebiegach jest to zalecane?

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: 21 Lutego 2007, 22:32:21 »
Zmianisz na półsyntetyk jak zacznie łykać syntetyk. Proste, napewno syntetyk jest lepszym olejem więc jak sie nic nie dzieje nie ma co kombinować:) a pozatym to 120kkm to dla tego auta jak dla byka kartofel  :-o

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #178 dnia: 22 Lutego 2007, 22:41:09 »
Ja mam D4D z 2000 roku i też miałem problem z wyborem oleju. Wiem że Toyota zaleca Castrola ale tylko dla tego, że ma podpisaną umowę z tym producentem. Od znajomego mechanika z Toyoty dowiedziałem się, że Castrol miał jakieś problemy ze swym produktem. Powiedział mi jakiego Castrola mam nie lać ale już nie pamiętam jaki to był. Najbardziej polecanym olejem przez znajomych i nie tylko był Mobil. Więc zadzwoniłem do głównego dystrybutora Mobila mieszczącego się  w Warszawie i powiedziałem jakie mam autko i z którego rocznika. Otrzymałem odpowiedź, że do mojego auta zalecany jest Mobil 10W40 Delvac, a jeżeli chcę syntetyczny to 5W40 Delvac. Sam pan z Mobila się zdziwił, że taki olej jest zalecany ponieważ jest to olej do samochodów ciężarowych. Ale powiedział, że jest to olej bardzo dobry i mogę śmiało go lać. Miałem problem z jego dostaniem ale już go mam. Najbardziej uniwersalnymi olejami wśród syntetycznych są oleje o parametrach 5W40, jeżdżąc na 5W50 autko ma większy apetyt na paliwo z powodu jego wyższej lepkości. Do nowych silników najczęściej leją 5W30 o jeszcze mniejszej lepkości.
Pozdrawiam

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 23 Marca 2007, 14:14:24 »
Ja ze swojej strony moge także potwierdzić wysoką jakość Mobil'a Delvac. Akurat siedzę w temacie transportu ciężarowego i znam samochody ciężarowe przejeżdzające setki tysięcy na tym oleju bez jakichkolwiek zmian na gorsze. Polecam również!
Marcin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl