Autor Wątek: Porysowana szyba. Czy to mozliwe  (Przeczytany 31283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ernet

• Gość
Porysowana szyba. Czy to mozliwe
« dnia: 26 Listopada 2004, 09:20:05 »
Wczoraj pierwszy przymrozek i oszroniona szyba. Wiadomo, skrobaczka i do roboty. Po kilku godzinach zauważyłem , że mam pionową, ok. 20cm dlugości rysęna przedniej szybie. I oczywiście prawie na lini wzroku kierowcy  :cwhat
Czy szyby w Toyocie są robione z żelu ? Przecież nie skrobałem ich skrobaczką z metalu !
I wcale też nie robiłem tego mocno, bo i nie trzba było !
A rysa jest dość głeboka, bo bez problemu wyczówa sie ja paznokciem.

blada. czy da sięcoś z tym zrobić ?

Pozdrawiam

janmor

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2004, 10:29:00 »
Mam ten sam problem. Podobno można to jakoś wypolerować z dodatkiem czegoś tam ale faktycznie te szyby jakieś strasznie "miękkie" są  :(

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2004, 12:08:27 »
Cytuj (zaznaczone)
d..a blada. czy da sie˛ cos´ z tym zrobic´ ?

Mam pomysl - przyjedz na przeglad do Warszawy do Toyoty Wlochy, zlec wymiane gumek wycieraczek i moze jesli bedziesz mial duzo "szczescia" i trafisz na tego goscia co ja - stlucze Ci podczas wymiany ta szybe. Bedziesz mial wymiane na ich koszt. :wink:
A tak na powaznie - kiepska sprawa.
Czytalem cos kiedys o "renowacji" szyb, ale chodzilo raczej o zatykanie dziurek pouderzeniowych, a nie o likwidowanie rys...

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2004, 12:46:41 »
No tak, ryski siępojawiają, bo te szyby są europejskie - czyli prawdopodobnie z południa Europy, gdzie nie słyszeli o śniegu, a w kurortach górskich parkują w garażach  :evil:  :evil:  :evil:

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2004, 13:53:45 »
i jaki z tego wniosek ???

że należy kupić rozmrażacz w spreyu i po kłopocie...

ja tak "psikam" ju drugi sezon - paręsek i szron schodzi...
no i od czasu do czasu wpadam na stacje benzynowa umyc szyby i OBOWIAZKOWO !!! przetrzeć wycieraczki z piachu i kurzu

pozdr

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2004, 16:24:31 »
Ciekawe jak Twój odmrażacz radziłby sobie u nas na wschodzie :-) Pamiętam jak pewnej zimy jeszcze w Białymstoku, nie dałem rady doskrobać sięprzez grubą wartwęlodu do szyby. Odmrażacz coś tam z wierzchu rozpuściła, a ja a skrobaczkępołamałem. No ale cóż, lepiej chyba pryskać i skrobać, niz siedzieć w środku z odpalonym silnikiem i grzać szyby powietrzem.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2004, 16:37:52 »
Osobiście zawsze odpalam samochód i grzeje nadmuchem a tylnią ogrzewaniem. Jak oskrobie pozostałe i pozbede sie sniegu to zazwyczaj ten lód na przedniej już mięknie i mozna go całymi płatami zdjąć.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2004, 16:58:54 »
A jak to sięma do zaleceń producenta, co do odpalenia auta i szybkiego ruszenia. Silnik ma sięgrzać podczas jazdy, a nie stojąc i grzejąc szyby i wnętrze.  :?:  :?:  :?:

janmor

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2004, 00:12:32 »
A ma siętak, że to straszna rzecz dla silnika itd.......  :?
Ale cóż  :bno

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2004, 01:49:30 »
Cytat: Iceman
Osobiście zawsze odpalam samochód i grzeje nadmuchem a tylnią ogrzewaniem. Jak oskrobie pozostałe i pozbede sie sniegu to zazwyczaj ten lód na przedniej już mięknie i mozna go całymi płatami zdjąć.
robiępodobnie i nie mam problemu z porysowaną szybką  :bangel

janmor

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2004, 08:25:11 »
Chyba wiekszość tak robi - ja mam porysowaną przez chłopaczka z gąbką  :roll:  :roll:

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2004, 10:36:14 »
Polerowanie szyby to dosyć droga rzecz, ktoś ukradl mi wycieraczki w nocy a ja tego nie widziałem i ciach szyba porysowana. Zadzwoniłem do serwisu, zresztą bardzo solidnego i poinformowali mnie że oczywiście można to naprawić, ale koszt w przypadku mojego auta jest prawie ten sam co wymiana na nową szybe :?  :?

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopada 2004, 11:19:12 »
Cytat: E9
inależy kupić rozmrażacz w spreyu i po kłopocie...

Możesz polecić coś dobrego?
Byłam wczoraj w supermarkecie, gdzie na półce z cudeńkami do samochodów stało kilka odmrażaczy do szyb. Wszystkie wytworzone w firmie "kogucik"  :wink:, więc nie wiem ile warte. Poczytałam etykietki i żadna mnie nie zachęciła do zakupu. Najbardziej mnie rozwalił napis na jednej, że spray należy przechowywać w temperaturze pokojowej.  :aduh Będęwdzięczna za jakiegoś tipa.  :-DD

DrDredd

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2004, 18:30:02 »
mozliwa jest renowacja szyb. tanio nie jest ale szyba wyglada jak nowa. rysy, pekniecia uzupelnia sie na goraco po czym wszystko jest ladnie polerowane. widzialem szyby przed i po zabiegu i efekt jest napawde niezly..

sztylu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopada 2004, 16:41:59 »
Plastikowa skrobaczka nie da sie porysowac szyby, pod lodem musiales miec piasek - tak czy siak na jedno wychodzi :-( Mozna to naprawic, sa firmy ktore to robia. Radze poczekac, az sie bardziej porysuje i zrobic calosc, a nie jedna ryske.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl