Autor Wątek: Porysowana szyba. Czy to mozliwe  (Przeczytany 31323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukee

• Gość
Porysowana szyba. Czy to mozliwe
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Grudnia 2004, 22:06:10 »
Cytat: Ernet
Ja juz zacząłem u żywać odmrażacza w płynie. I nie wrócędo skrobaczki już nigdy.
Tak przy okazji ... miałem już kilka samochodów, zawsze skrobałem i nigdy nie porysowałem szyby. Powtarzam więc, że szyba w mojej Roli jest wyjątkowo i dziwnie " miekka " .

Witam wszystkich.
Podzielam Ernet Twoje zdanie co do twardości szyb w Corolkach. Jestem zly jak diabli. Jeszcze przed mrozami zakupilem odmrazacz - coby nie porysowac. I kij z tego, wkurzylem sie baaardzo jak zauwazyłem ryse ok. 15-20 cm (na wys. oczu oczywiście). Powstała zapewne z mycia szyby na stacji benz. Te szyby jakies kiepskie są. Co do odmrazacza to stosuje płyn Schella (nie w spreju), moment odmraza wszystko i wydajny jest. Zaraz po spryskaniu i ściągnięciu mazi brudowo-szronowej duży nawiew bo alkohol odparowuje i jest kiepska widoczność (ale na to nie ma sposobu).
Pozdr. Łukasz

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Grudnia 2004, 17:01:15 »
Szybe wymienilem przed rejestracja. Teraz mam taka z przyciomniona gora  :)
Tej naklejki nie da sie "przelozyc". Sa zrobione jak plomby gwarancyjne.
Raz zerwiesz i po zawodach... Trzeba do urzedu po nowa zasuwac...

kajjo

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Grudnia 2004, 22:11:16 »
Cytat: MaLy_RaDeK

Tej naklejki nie da sie "przelozyc". Sa zrobione jak plomby gwarancyjne.
Raz zerwiesz i po zawodach... Trzeba do urzedu po nowa zasuwac...

Tą naklejkęda sięściągnąć. Wystarczy z drugiej strony szyby ( oczywiście po demontażu), miejscowo podgrzać opalarką - klej sięrozpuszcza i można delikatnie zdjąć naklejkę. Jeżeli od razu wkleji sięją na nową szybęnie ma śladu że była ruszna.

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Grudnia 2004, 12:45:01 »
Cytuj (zaznaczone)
....zawsze mozna wyjsc do autka 3 min. wczesniej zapalic go i właczyc max cieplego na szybke a pozniej nawet przyjemniej nawet usiąść.

taa.... właśnie dzisiaj chciałem tak zrobić to zanim sie silnik nagrzał zimne powietrze mi zaparowało od srodka szybe i sie zmroziło...

jednak psikadło to psikadło

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Grudnia 2004, 12:56:39 »
Wiedziałem, że Polak potrafi  i nawet z naklejkami "iniemamocnych".  :athunbsup

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Grudnia 2004, 15:12:53 »
A tak apropo tych naklejek, moja już całkiem wyblakla  :roll:  :roll:  a jest napewno orginalna bo sam ją przyklejałem  :wink:  :wink:

trok

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Grudnia 2004, 17:51:16 »
Wtam!
Jestem nowy, i nie bardzo wiem gdzie sięoficjalnie przywitać, to sięwitam przy okazji!

A w związku ze skrobaniem szyb, to ja stosuje sposób "na wodę".

Jeżeli mróz nie jest gorszy niż -10 i nie ma grubej warstwy lodu na szybie, to polewam ją letnią albo ciepłą wodą (1,5L butelka starcza na przód i tył bez problemu), a potem , zanim zamarznie sciągam wodęgumką, albo wycieraczkami. Dodatkowy plus jest taki, że polana szyba potem nie paruje. Sprawdziłem to wiele razy i nawet na mrozie z naprawdęgorącą kranówą. Nie radzętylko polewać szyb bocznych, bo można przymrozić zamki.

No i już nie rysujęszyby, zwłaszcza przedniej.

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Grudnia 2004, 18:01:32 »
Ciekawy sposób, z gorącą wodą jeszcze nie próbowałem. A jeśli jest ponieżj -10*C???

Narazie zdarzyło mi siępolewać zimowym płynem do spryskiwaczy prosto w 5-litrowego baniaka.

janekbo

• Gość
Re: Porysowana szyba. Czy to mozliwe
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Grudnia 2004, 14:04:03 »
Cytat: Ernet

d..a blada. czy da sięcoś z tym zrobić ?

Jak jest gleboka to tylko zaklad profesjonalny z wypelnianiem... a jak jest powierzchniowa taka co ja widac "pod swiatlo" to polecam róż polerski i polerke filcowa - roz kupisz na allegro po 20zl a polerke w pierwszym lepszym obi nakladke na wiertarke za 10-50zl...
Ten roz to profesjonalny sprzet uzywany glownie do metali szlachetnych a tam chlopaki z lupami te powierzchnie ogladaja... takze do szyb w samochodzie jak znalazl.
Ja poskrobalem szybe zmywakiem kuchennym przy zdejmowaniu dokumentow przewozowych przyklejonych folia...
Pozdrawiam,
janekbo

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Grudnia 2004, 14:38:55 »
Cytat: trok
Wtam!
Jestem nowy, i nie bardzo wiem gdzie sięoficjalnie przywitać, to sięwitam przy okazji!

Oficjalny temat masz na pogaduchach.

Cytat: trok

A w związku ze skrobaniem szyb, to ja stosuje sposób "na wodę".

Jeżeli mróz nie jest gorszy niż -10 i nie ma grubej warstwy lodu na szybie, to polewam ją letnią albo ciepłą wodą (1,5L butelka starcza na przód i tył bez problemu), a potem , zanim zamarznie sciągam wodęgumką, albo wycieraczkami. Dodatkowy plus jest taki, że polana szyba potem nie paruje. Sprawdziłem to wiele razy i nawet na mrozie z naprawdęgorącą kranówą. Nie radzętylko polewać szyb bocznych, bo można przymrozić zamki.

No i już nie rysujęszyby, zwłaszcza przedniej.

Jakoś bym nie polecał tego sposobu bo można pozbyć sie szyby.  Coś mi sie wydaje ze może pęknąć.
Osobiście używam innego sposobu. Snieg zostawiam na szybie i włączam ogrzewanie. Zamin sprątne śnieg z samochodu to szyba robi sie letnia i mozna zebtać lód szczotką albo gumą.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Grudnia 2004, 15:29:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Narazie zdarzyło mi siępolewać zimowym płynem do spryskiwaczy prosto w 5-litrowego baniaka

mi też - dzisiaj rano (miałem rozcieńczony koncentrat)  :lol:

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

Ernet

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Grudnia 2004, 09:21:31 »
Do E 9;
 Od czasu napisania Twojego posta uzywam tylko odmrażacza do szyb. Nawet zacząłęm częściej obcinać paznokcie u rąk ( oczywiście ) , aby szyby nie porysować  :D
Myślę, że " tipsami " by sięto udalo. Naprawdę! Take szyby są w mojej-przynajmniej- Roli.

Ale ....  mam system antynapadowy ( w samochodzie oczywiście ) i.... po odpaleniu silnika gdy czyszczęszyby co pewien czas sie mi on włącza i muszęgo ponownie " dekodować ". I tak w kółko , co najmniej pięć razy, aż wyczyszczęszybę. Jak wiecie system ten reaguje zaraz po otwarciu dzwi. Jest na to jakiś sposób ?

trok

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Grudnia 2004, 11:00:49 »
Cytat: Jackal
Ciekawy sposób, z gorącą wodą jeszcze nie próbowałem. A jeśli jest ponieżj -10*C???

Nie z gorącą, ale z ciepłą. Jak jest zimniej, to sie trochęobawiam, że różnica temperatur za duża może być i raczej za ciepłej wody nie leję. Poza tym szybko wtedy zamarza. Co prawda robiętak (i nie tylko ja) od trzech lat i nigdy nic sięz szybą nie stało, ale po co kusić licho.

Ijescze coś: Jak sie polewa wodą na mrozie, to warto podnieść wycieraczki, albo powolutku lać, żeby bilstry nie zamarzały na zawiaskach.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Grudnia 2004, 19:16:07 »
Cytuj (zaznaczone)
Ale .... mam system antynapadowy ( w samochodzie oczywiście ) i.... po odpaleniu silnika gdy czyszczęszyby co pewien czas sie mi on włącza i muszęgo ponownie " dekodować ". I tak w kółko , co najmniej pięć razy, aż wyczyszczęszybę. Jak wiecie system ten reaguje zaraz po otwarciu dzwi. Jest na to jakiś sposób ?
z tego co wiem to można go zdeaktywować  :-DD

plaq

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Grudnia 2004, 16:04:51 »
witam
a ja tak apropo atomizerów sprejów i innych dziwactw do odmrażania szyb.. a mianowicie chciałem sięzapytać czy zwykły denaturat poradziłby sobie ze szronem na szybach? a jeśli tak to czy nie ma złego wpływu na uszczelki szyb, gumki na wycieraczkach i larkier na samochodzie? ktos próbował to stosować? bo słyszałem że to jest całkiem nie głupi sposób.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl