Autor Wątek: Nowa Corolla (2008) + skrzynia MM  (Przeczytany 7716 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ToyMan

• Gość
Nowa Corolla (2008) + skrzynia MM
« dnia: 12 Lipca 2008, 10:47:17 »
Witam
Zastanawiam sie nad zamianą mojej Corolli (2005; 1,6 sedan; full wypas) na najnowszy model z silnikiem 1,6 ze skrzynią MultiMode.
Czy ktoś z Klubowiczów jeździ samochodem z taką skrzynią, jak to działa i jak się spisuje (czytałem wrażenia posidacza Yarisa D4D z taką skrzynią).
Mnie interesuje benzyna 1,6.
Czy ten wynalazek nie wymaga i nie ma sprzęgła ? - bo o to mi chodzi. Przy dużej ilości jazd miejskich lewa noga ciągle pracuje.
Zastanawia mnie jak to mozliwe że samochód z ta skrzynią wg folderu Toyoty spala mniej niż manual.
Manual 5M/T 6,9/5,8/9,0
5 MM 6,7/5,7/8,4
Pozdrawiam
Toyotomaniak

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: Nowa Corolla (2008) + skrzynia MM
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2008, 20:47:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy ten wynalazek nie wymaga i nie ma sprzęgła ? - bo o to mi chodzi. Przy dużej ilości jazd miejskich lewa noga ciągle pracuje.

MultiMode posiada automatycznie sterowane sprzęgło.  Na stronie Toyoty przeczytalem  pozwala na zmianę trybu pracy z manualnego na automatyczny. MultiMode pracuje w trzech trybach: M - pozwalającym na sekwencyjną zmianę przełożeń, E - automatycznym i Es - z przyspieszoną automatyczną zmianą biegów.

Nie widzialem jak to wyglada ale przypuszczam ze nie ma pedalu sprzegla i zmieniasz biegi manetkami przy kierownicy ale nawet podczas zwyklego wajchowania nic sie nie wciska ... tak jak to ma miejsce w niektorych autobusach z polautomatyczna skrzynia

Cytuj (zaznaczone)
Zastanawia mnie jak to mozliwe że samochód z ta skrzynią wg folderu Toyoty spala mniej niż manual.
Manual 5M/T 6,9/5,8/9,0
5 MM 6,7/5,7/8,4

Roznice w spalaniu nie sa powalajace .. poza tym to sa dane z "papierka" a jak w rzeczywistosci to wyglada ??

« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2008, 20:49:47 wysłana przez Radex E9 »

Dzik78

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2008, 22:28:32 »
W przypadku corolli verso 04 ze skrzynią M-MT (jeśli nic się nie zmieniło co do skrzyni - niestety nie znalałem o tym informacji) to wygląda to tak nie ma sprzęgła są dwa tryby pracy manualny (+;-) i automatyczny (E). ES umozliwia "sportową" jazdę w trybie automatycznym (E). Co do spalania według producenta w przypadku verso w trybie (E) umozliwa zmniejszenia spalania do 3 %, przy czym jazda w tym trybie (bez załączonego ES) powoduje że przy 60 km/h jedziesz na 5 biegu, więc napewno oszczędność jest ale sporym kosztem przyspieszenia. Nie jest to skrzynia automatyczna a skrzynia manualna z automatyczną zmianą przełożeń - trzeba czasu żeby się przyzwyczaić zmiana biegów nie jest tak płynna jak w przypadku zwykłych automatów.

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2008, 12:50:46 »
Odpowiadam sam sobie.
Odbyłem jazde próbną Aurisem D4D z taką skrzynią.
Jak na moje potrzeby - nie mam 20-tu lat i potrzeby ścigania się - fajna rzecz.
Sa tylko dwa pedały - jak w prawdziwym automacie - i drążek do ustawiania :
- położenie neutralne
- jada do tyłu
- automat
- manual (sekwencyjnie)
Dodatkowo przycisk do przyspieszonej zmiany biegów w trybie automatycznym.
Jadąc w trybie automat mozna jednym ruchem przejść w tryb manual i drążkiem lub manetkami przy kierownicy zmienić bieg na inny. Wyświetlacz pokazuje na którym się jedzie. Nie ma potrzeby ruszania pedałem gazu.
Sprawdziłem i to dzaiałalo:
Jechałem na 5-tym biegu, chciałem wyprzedzić, więc jednym ruchem wszedłem w tryb manual (pozostaje na biegu który wyznaczył automat) i manetkami na kierownicy zredukowałem bieg na niższy, wyprzedziłem i wróciłem w tryb auto.
I to wszystko bez lewej nogi i chyba szybciej niż w tradycji.
Cena za ten wynalazek to dopłata 2 600 zł w stosunku do manuala.
Pozostaje jedna niewiadoma: awaryjność ? Sprzedaje sie tego bardzo mało itrudno ocenić niezawodność.
Ponadto, poniewaz nie jest to przekładnia bezstopniowa, lecz tradycyjna z elektronicznie sterowanym sprzęgłem, lekko czuc momenty zmiany biegów.
Podsumowując, jestem za.
Jeżeli tylko przekonam moja drugą połowę, to startuje do zamiany mojej Corolli E12 2005 na Corolle E15 2008 (podobno od czerwca już z RPA).
Pozdrawiam
Toyotomaniak

rammadan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpnia 2008, 00:09:29 »
Cze, jeżdżę już drugą toyą z taką skrzynią, poprzednia była z 2006 (w starej budzie), aktualna jest z maja 2007 i zrobiłem nią już 50tys. W poprzednim modelu skrzynia była wymieniana po 30tys na gwarancji, w tym na razie jest ok, chociaż już kilka razy stałem na skrzyżowaniu na neutralu bo żadnego biegu nie można było zapiąć przez przez 30 sekund.
Największe problemy pojawiają się podczas jazdy w górach i podczas ruszania pod górę, jeśli pochyłość jest spora to jest duży problem, a jak zachowasz się brutalnie to spalone sprzęgło śmierdzi potem przez 15 minut :/ a potrafi nieźle śmierdzieć.
Goście w serwisie generalnie odradzają wybór tej skrzyni, chyba że jesteś spokojnym "emerytem" i nie planujesz jazdy w górach. Do jazdy w mieście jest wygodna i w trasie też nie miałem problemów, z tym że zwykle nie korzystam z trybu automatycznej zmiany biegów, tylko sam przełączam +/- bo niestety czas zmiany biegu jest dość długi (wyraźnie daje się to odczuć zwłaszcza podczas wyprzedzania) i najważniejsza sprawa - to nie jest skrzynia automatyczna tylko automatyczna zmiana biegów :)
Z automatycznej zmiany biegów korzystam zwykle tylko w korkach i podczas rozmowy przez telefon :)
I jeszcze jedna uwaga, mam silnik 1.4D4D, być może dla 1.6bezn to zupełnie inna skrzynia.
daj znać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl