Autor Wątek: Prawidłowa adaptacja (programowanie) ECU po odłączeniu akumulatora  (Przeczytany 104559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Chciałbym dokładnie przedstawić prawidłowy proces odłączenia i podłączenia akumulatora wraz z późniejszym przystosowaniem urządzenia sterującego (ECU). Proszę o ewentualne przeniesienie do odpowiedniego działu.

WYMONTOWANIE AKUMULATORA
1. Wyłączamy wszystkie odbiorniki
2. Odłączamy najpierw minusowy (-) zacisk następnie dodatni (+) // po paru chwilach zostają skasowane dane zapisanie w pamięci ECU.

MONTAŻ AKUMULATORA
Jeśli auto posiada nie fabryczny centralny zamek, może się zdarzyć, że po podłączeniu akumulatora zatrzasną się drzwi, więc lepiej pozostawić otwarte (przynajmniej u mnie tak się dzieje)

1. Czyścimy do czystego metalu bieguny akumulatora oraz zaciski (szczotką drucianą).
2. Wiele osób smaruje czopy smarem, jednak inżynierowie nie polecają tej metody, gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia urządzeń sterujących przy rozruchu silnika, jeśli będzie zbyt duża rezystancja (słaby styk). Czyli zakładamy klemy na czyściutkie bieguny.
3. Podłączamy (+) dodatni zacisk akumulatora, a następnie masę (-).
4. Teraz smarujemy zaciski i czopy smarem aby zapobiec zasiarczeniu.

ADAPTACJA ELEKTRONICZNEGO URZĄDZENIA STERUJĄCEGO (ECU)

Ponieważ obowiązuje jeszcze nakaz jazdy na światłach mijania/dziennych, polecam uruchomić silnik z włączonymi światłami. Szczególnie osobom, którym auto ma poniżej 900obr/min po włączeniu świateł. To pomaga (jak goździkowa ;)) Oczywiście adaptację przeprowadzamy na PB*

1. Uruchamiamy silnik i pozostawiamy do osiągnięcia nominalnej temp. 90C czyli wskaźnik na połowie.
2. Zwiększamy obroty do 1200 i czekamy 2 minuty.
Dzięki tym czynnościom urządzenie sterujące zachowuje ponownie w pamięci wartości określające bieg jałowy i inne wartości eksploatacyjne.
3. Zaleca się jeszcze przejechanie około 8 km z różnymi prędkościami, w celu zakończenia procesu zapamiętywania i doprowadzenia do normalnej pracy silnika. Aby komputer poznał cały zakres napięć podawanych przez TPS (czyli jakie napięcie odpowiada pozycji 0 i max przepustnicy) należy przez chwilę wcisnąć pedał przyspieszenia do końca.

Można użytkować auto bez wykonania powyższych czynności, jednak mogą pojawić się przez kilka/kilkanaście kilometrów takie objawy, jak nierówna praca silnika, nierównomierne przyspieszanie czy szarpnięcia. Jeśli w aucie jest LPG, to polecam przeprowadzenie adaptacji.

Pozdrawiam.

*dotyczy aut z LPG
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2008, 13:55:38 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline cmyrek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prawidłowa adaptacja (programowanie) ECU po odłączeniu akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipca 2008, 19:33:25 »
Żeby przeprowadzić taką adaptację to silnik ma być ciepły czy zimny. Wymieniałem ostatnio akumulator i mam teraz problem z obrotami na zimnym silniku po uruchomieniu obroty wskakują prawie na 2200 po przygazowaniu spadają ale zaraz ponownie dochodzą do 2000 aż rozgrzeje się silnik. Znowu na rozgrzanym spadają aż trzęsie silnikiem i trochę falują kompletnie coś się rozregulowało po padnięciu akumulatora i wymianie na nowy.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Lipca 2008, 21:46:35 »
Cytuj (zaznaczone)
1. Uruchamiamy silnik i pozostawiamy do osiągnięcia nominalnej temp. 90C czyli wskaźnik na połowie.

jak byk ;-)

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2008, 09:50:37 »
Czy Disla tez to dotyczy ??
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2008, 12:34:43 »
Jeśli to prosty diesel bez jednostki sterującej to nie dotyczy, jeśli posiada jednostkę sterującą to też.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2008, 13:50:51 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Synex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2008, 13:34:41 »
Czy w samochodzie z automatyczną skrzynią, proces "adaptacji" ma się odbywać na włączonym biegu ?

--
pozdrawiam

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Sierpnia 2008, 14:13:32 »
A jak moge sprawdzic czy jest to "prosty" Diesel czy nie ? Gdzie ewentualnie szukac komputera ?
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Sierpnia 2008, 16:36:33 »
Nie mam doświadczenia z automatami, ale przecież tam jest N (luz)?

Synex

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2008, 15:35:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Nie mam doświadczenia z automatami, ale przecież tam jest N (luz)?
Zgadza się, ale z tego co zrozumiałem "adaptację" należy przeprowadzać przy włączonych wszystkich odbiornikach mających wpływ na obroty. Włączenie biegu powoduje spadek obrotów, stąd moje pytanie. Spróbuję, bo teraz na biegu obroty mam za niskie - około 550 i trochę się auto telepie.

--
pozdrawiam

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2008, 20:53:42 »
No właśnie komputer powinien sam obroty podnieść, np kiedy włączysz światła itp.  U mnie to nie działa. Np w Mondeo jest 900RPM i powoli ruszam bez gazu, skubaniec sam zwiększa mu dawkę tak, aby silnik nie zgasł i utrzymał te obroty. A moja niestety nie reaguje.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2009, 14:58:28 »
    Witam.
    mam wątpliwości czy napewno nic się nie rozprogramuje w komputerze jak odłącze na pare godzin akumulator,
    dlatego że chciałem się przekonać czy zapali się ponownie lampka od airbagu. Byłem na diagnostyce i komputer
    nie wykazywał żadnych błędów odnośnie poduszek a lamka kontrolna mi się nie świeci. Chcę dodać ,że poprzednie diagnozowanie poduszek wygasiło mi ciągle świecącą się kontrolkę. Rozumiem ,że trzeba wykonać prawidłową adaptacje  ECU po podłączeniu akumulatora ale elektrycy mnie straszą ,że będą kłopoty z ustawieniem.
  Jezcze jedna sprawa jak komputerek od gazu (mamLPG), czy też się ustawi prawidłowo.
    Proszę o odpowiedz czy mogę śmiało odłączyć akumulator , carina 1997r. Gli   2.0silnik z LPG.

Pozdrawiam gorąco i zapraszam na odpoczynek na mazury.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2009, 15:06:55 »
a czy tam są w ogóle poduszki?.

odłączenie aku nie spowoduje istotnych zmian jeśli chodzi o ustawienia .

będziesz musiał ustawic zegarynkę z aktualnym czasem.

odnośnie LPG nie potrafię nic powiedziec ponieważ nie miałem nigdy do czynienia z tym specyfikiem.

Offline jurand55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipca 2009, 16:07:15 »
    Są napewno bo wszystko było dobrze od momentu jak nie chciała zgasnąć kontrolka.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipca 2009, 16:11:02 »
Dzięki wielkie dgolf.Takiego opisu potrzebowałem od dawna a wszędzie tylko powierzchownie wszystko jest opisane.
Pozdro

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Lipca 2009, 16:19:46 »
    Są napewno bo wszystko było dobrze od momentu jak nie chciała zgasnąć kontrolka.
to wcale nie świadczy, że one tak są.

jak jesteś pierwszym właścicielem i nie było bum to masz takową pewnośc.

jeśli jest inaczej to tak jak na początku postu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl