Autor Wątek: Czujniki parkowania  (Przeczytany 54859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzastek

• Gość
Odp: Czujniki parkowania
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Lutego 2005, 16:37:02 »
Powinna być w tyłu przy światłach. bo montuje sięto to do światła cofania. U mnie są jakieś kabelki nie wyglądające na fabryczny montaż :-) .
Będziesz na spocie w Sadybie w czwartek? W końcu to również Mokotów :). W razie co wal na priv.

Pozdrawiam,

tisot

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Marca 2005, 11:33:11 »
a 3 diodowy to kiszka? zdaje egzamin?

profuturo

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwietnia 2005, 20:33:33 »
od piątku jestem posiadaczem nowej Aven kombi - jako opcjęwybrałem czujniki parkowania ośmio-sensorowe i tu problem.. podczas jazdy nawet przy 80km/h właczają się, piszczą - reagują na dziury w jezdni, przejazdy kolejowe - czy to normalne? czy przednie czujniki nie powinny sięwyłączać przy jakieś określonej prędkośc np. 7-10 km/h? inna sprawa, że wyświetlacz LCD jaki mi założono pasuje jak do świni siodło - kolorowy, pstrokaty - idealny chyba do Renault Twingo lub podobnych..może ktoś uzywa czujników 8-sensorowych i ma jakieś foto swojego wyświetlacza? na stronie Toyoty przy tych czujnikach jako jedynych nie ma fotki wyświetlacza - czyżby otwarta furtka dla serwisów, które mogą kupić najtańszy chłam a klient sięnie mógł przyczepić do wygladu - w końcu nie może powiedzieć, że na stronie prezentował sięinaczej!

vert

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwietnia 2005, 21:13:48 »
Jeżeli masz osiem czujek, to znaczy,że masz cztery z przodu i cztery z tyłu. Te z przodu są zasilane tylko i wyłącznie w momencie wciśnięcia pedału hamulca, gdzie poprzez włącznik świateł "stop" podawany jest "+" do centralki czujek cofania. Analogicznie, czujki tylne są zasilane tylko w momencie włączenia wstecznego biegu, gdzie "+" podawany jest do centralki czujek cofania w momencie zapalenia sięświateł cofania. Jeżeli cokolwiek piszczy poza wymienionymi sytuacjami (wciśnięty pedał hamulca lub włączony wsteczny bieg) to oznacza, że albo nieprawidłowo zamontowano centralęczujek i jest np. zasilana permanentnie w czasie jazdy (stąd odzywające siępiszczenie na dziurach, albo masz uszkodzony np. włącznik swiateł stop uruchamiający światła np. na dziurach czy przechyłach samochodu (zbyt czuły włącznik swiateł) Tak czy tak, powinieneś pojechać do serwisu, gdyż centralka czujek nie może być zasilana bez wciśniecia hamulca bądz włączonego wstecznego biegu. Powodzenia w naprawach :)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Kwietnia 2005, 18:26:18 »
Moze to glupie pytanie, ale po co z przodu czujniki parkowania ???
Z tylu, to rozumiem - sam bede zakladal...

profuturo

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Kwietnia 2005, 23:04:24 »
rzeczywiście - głupie..ale tak poważnie to po to, by wykorzystać każdy centymetr przy parkowaniu - równie dobrze ktoś by spytał po co z tyłu. Aven ma jednak doś długą i wysoką maskę- przy takim komplecie czujników można sięwcisnąć w dużo większą ilość pozornie niedostępnych miejsc na parkingu :)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Kwietnia 2005, 00:01:57 »
Dobry kierowca to i bez czujnikow da rade...  ;)

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Kwietnia 2005, 09:40:52 »
Cytat: profuturo
...przy takim komplecie czujników można sięwcisnąć w dużo większą ilość pozornie niedostępnych miejsc na parkingu :)

Tylko czy chodzi o to, żeby sięwcisnąć czy mieć cały samochód? Przecież zazwyczaj parkujemy pomiędzy innymi samochodami i jeśli wykorzystamy dzielącą je odległość w ekstremalnym stopniu możemy narazić sięz ich strony na obcierkęczy też poobijanie naszego samochodu. Ja osobiście staram sięparkować tak by nie dawać innym szansy na podobne działanie.

Adrian

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Kwietnia 2005, 17:41:28 »
Cytat: ZACHARY
Ja osobiście staram sięparkować tak by nie dawać innym szansy na podobne działanie.

Np. na księżycu?  :lol:

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Kwietnia 2005, 08:59:59 »
Widzialem kiedys jak kobitka wyjezdzajac z parkingu urwala kolesiowi zderzak...
Koleszka byl juz w sklepie, wiec wyszla, zobaczyla, ze u niej wszystko OK i but z miejsca "przestepstwa"... :D
I co wtedy po czujnikach, listwach ochronnych i innych udogodnieniach ???
Profuturo napisal, ze mozna "wykorzystać każdy centymetr przy parkowaniu"...
Gorzej jak temu "drugiemu" zabraknie tych kilku centymetrow...  ;)

ZACHARY

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Kwietnia 2005, 10:10:57 »
Cytat: Adrian
Cytat: ZACHARY
Ja osobiście staram sięparkować tak by nie dawać innym szansy na podobne działanie.

Np. na księżycu?  :lol:

Nie, na ziemi. Nie jestem Tardowskim i nie mam koguta.
A jeśli chodzi o parkowanie Toyoty to staram siępo prostu parkować np. nie przy samym wejściu do centrum handlowego, ale gdzieś dalej gdzie jest zazwyczaj luźno i nie trzeba się„wciskać”. Staram sięrównież w miaręmożliwości parkować na parkingach strzeżonych gdzie też zazwyczaj nie ma tłoku.

T.N.

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Kwietnia 2005, 19:38:24 »
Cytat: vert
nie może być zasilana bez wciśniecia hamulca bądz włączonego wstecznego biegu. Powodzenia w naprawach :)

Ja bym na jego miejscu poprosił o podłączenie zasilania czujek przednich do wyłącznika kontrolki ręcznego - podczas dojeżdżania przodem na parkingu podnoszęręczny o jeden ząbek, czujniki sięwłączają, a przecież ręczny jeszcze nie działa - i wszystko gra. Podłączenie do hamulca zasadniczego wcale nie ułatwia manewrowania - chyba że przy automatycznej skrzyni - bo jak podsuwasz sięna półsprzęgle do przodu, to czujniki nie działają - brakuje trzeciej nogi, coby depnąć pedał hamulca :)

T.

PS. A nawet jeśli ktoś parkuje "z zapasem" do innych aut, to nawet w małych miastach może zostać nie raz "przystawiony" przez kogoś innego i musi delikatnie wymanewrować żeby w ogóle wyjechać - wówczas czujniki i z tyłu i z przodu pozwalają oszczędzić czas i nerwy, nawet jeśli ktoś jest "miszczem" parkingu i ma wyczucie niczym żona w dniu wypłaty.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 05 Lipca 2005, 12:37:06 »
Ktoś może widział i korzystał?

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=56184085
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2006, 21:24:36 wysłana przez Swoop »

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Lipca 2005, 13:42:13 »
Nie kombinuj tylko zamów w ASO. Toyota na czas wakacji wprowadziła zniżki, między innymi na czujniki parkowania. W zalezności od ASO na życzenie klienta malują czyjniki na kolor nadwozia, albo mówią że sięnie da :-)

Więcej o tym pisałem tu :arrow: http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=646

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Lipca 2005, 15:46:58 »
1. Nie kombinuje,  tylko pytam :)
2. chciałem pokazać czego to ludzie nie wymyślą
3. nie mam jeszcze AVE (w trakcie zbierania kasy) a Mitsubishi, więc nie warto wg. mnie inwestowaę w czujniki które warte są 1/10 wartości samochodu
4. inne ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2006, 21:26:04 wysłana przez Swoop »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl