Autor Wątek: Standardowe pytanie - nietypowy dżwięk z silnika  (Przeczytany 1908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mahon

• Gość
Standardowe pytanie - nietypowy dżwięk z silnika
« dnia: 07 Sierpnia 2008, 08:17:28 »
Witam, szukałem w różnych wątkach na tym forum ale nie mogę znaleźć podobnego problemu. Mam corollę 98, 1,3, silnik 4E-FE i od pewnego czasu z silnika słyszę wyraźnie dziwny dźwięk - jest tylko na jałowym biegu i jest to takie jakby syczenie podobne do odgłosu pompowania powietrza lub sprężarki - psst, psst, psst, psst, psst z częstotliwością kilku razy na sekundę.
Na wyższych obrotach tego nie słychać, te psykanie wyraźnie dochodzi z silnika a nie z układu wydechowego. W czasie jazdy silnik pracuje normalnie, nie czuć spadku mocy, nierównych obrotów itp.
Z pomocniczych informacji to niedawno wymieniałem olej w  warsztacie i teraz zaczął mi cieknąć - kapie mniej więcej z miejsca pod układem pasków klinowych czyli lekko z prawej strony silnika.
Niestety nie mam możliwości sprawdzić tego sam, poza tym jestem raczej laikiem. Czy w związku z powyższym opisem mam się niepokoić i  jechać do warsztatu? Z tym olejem to chyba na pewno ale co to może być za psyczenie?
Pozdr.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Standardowe pytanie - nietypowy dżwięk z silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2008, 08:57:45 »
Witam.
Ten wyciek to spod bloku silnika (na połączeniu miski olejowej z blokiem) ?

Lepiej jedź z tym do warsztatu.

Pozdrawiam
Obi

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2008, 10:21:53 »
jeżeli chodzi o miske to jest to raczej watpliwe, bardziej prawdopodobne jest to że wyciek jest z usczelniacza....żeby go wymienić tzreba ściągac rozrząd.....więc jeżeli nie jest to niewiadomo jak obfity to nie ma sobie co zawracać dłowy.....i poczekac na wymiane rozrządu zrobisz to wszystko za jednym zamachem (mam podobna sytuację u siebie) jeżlei chodzi o dxwięk to cos podobnego mam przy maksymalnym skrecie kół czy to w prawo czy w lewo...więc zwróć uwagę na wspomaganie.....

mahon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2008, 13:53:13 »
Wyciek chyba ma się w kierunku obfitego, codziennie rano jest plama wielkości mniej więcej dłoni lub troszkę mniej.

mahon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2008, 20:15:44 »
Samochód już w warsztacie, do wymiany rozrząd (przy okazji , bo inaczej nie da się powymieniać tych wszystkich uszczelek) i właśnie uszczelki za rozrządem, wszystko zachlapane olejem, uszczelki były też powodem tego dziwnego dźwięku. Za odpowiedzi dziękuję, jednak nie ma co lekceważyć podobnych wycieków.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl