Autor Wątek: LB/LPG/ŚWIECE  (Przeczytany 4092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ja6ol

• Gość
LB/LPG/ŚWIECE
« dnia: 13 Sierpnia 2008, 20:18:01 »
Witam,
przy silniku LeanBurn przy zastosowaniu dedykowanych świec ( nie pamiętam jak się nazywały, ale chodzi mi o te świece co kosztują około 70zł./szt) też można liczyć na mniejsze zużycie gazu czy to tylko działa przy jeździe na benzynie? Jeśli tak to podpowiedzcie koledzy na jakie oszczędności można liczyć - wiem że to bardzo względne pojęcie i najwięcej zależy jak ciężką kto ma nogę, ale chociaż orientacyjne ilości proszę.
`94 1,6 LB LPG II generacji
Pozdrawiam

arass

• Gość
Odp: LB/LPG/ŚWIECE
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:11:13 »
Z tego co ja się orientuję to LB ma się nijak do gazu.
Ja też zrobiłem ten błąd i zagazowałem moje 1.8 LB.
Ostrzegam szanownych kolegów przed gazowaniem tego motoru (przynajmniej II generacji), on poprostu nie lubi gazu.
Gazu bedzie palił tyle samo co zwykły silnik i cała technologia LB bierze w łeb.
Czy super platynowe świece czy zwykłe- na gazie bez różnicy.
A na gazie odłuż sobie kasę na sondę-czujnik ubogiej po większa temperatura spalin (przy gazie) powoli acz skutecznie zabija grzałkę w czujniku LB.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2008, 21:12:11 »
Witam.
Na początek proponuję poczytać wątki w dziale LPG.
Po drugie same świece nie wpływają na zmniejszenie zużycia gazu, a stan i wyregulowanie całej instalacji gazowej.
Przeważnie do aut polecane są świece NGK, a te za 70 dych to mi pachną platyną...
Pozdrawiam
Obi

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpnia 2008, 23:08:26 »
Witam .Silniki z bezposrednim wtryskiem benzyny i w dodatku na ubogą mieszankę nie lubia gazu . Licz się z przepaloną uszczelką pod głowicą , walnietą sondą , wtryskiwacze do wymiany i rozpierducha kolektora dolotowego przy wystrzale . Ten silnik był robiony na benzynę a nie na gaz do kuchenek . Zwykly 1,6 ok ale nie ten . Ciekawe gdzie ten gaz ci zalożyli pewnie w kolektor a dolot ma dodatkowe przepustnice w kanałach jak depniesz gaz do dechy to się otwierają ( pomarańczowa kontrolka ) a jak zielona to połowa dolotu jest zamknieta . A co na to gaz ?

ja6ol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2008, 23:15:32 »
na gazie auto już przejechało około 50-60 tyś. km. i jak na razie sprawuje się dobrze - i silnik i instalacja. Pytałem się tylko czy po założeniu drogich świec będzie szansa na oszczedności w spalaniu gazu, czy Lean Burn pozwala spalić mniej jeżdżąc tylko na benzynie. Jak kupiłem auto gaz juz był założony ( przez jedna z bardziej renomowanych firm w moim mieście - Toruń).

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2008, 08:31:56 »
LB powinno jeździć na platynówkach, zresztą pewnie masz na pokrywie stosowną adnotację taka srebrna naklejka z biebieskim napisem.

Wymóg takich świec to kwestia tego że jak silnik jest nie obciążony to pracuje na mieszance ubogiej, a co za tym idzie temperatura spalania jest wyższa.

trszkę OT Kiedyś pamiętam taką falę dotyczącą świec BRISK i innych kilku elektrodowych (3 , 4 elektrody)  lub bezelektrodowych badziewi. Montowali to wszyscy tjuningowcy i wierzący w cudowne zyski mocy w aucie. W efekcie świece działały krócej, dużo krócej, albo wogóle silnik chodził jak po imprezie. W efekcie nawet i gazownicy (wiele zakładów) przyznało, iż to co zaleca producent to jedno z najlepszych rozwiązań.
Kilka przykładów
Opel astra II 1,4 (listwa zapłonowa + świece np. BRISK) efekt listwa do wymiany w skrajnych przypadkach nawet po 2 tys km.
Omega 2,5 v6 po wyaleniu bezelektrodowych dedykowanych do LPG i wstawieniu seryjnie zalecanego BOSCHA zaczęła normalnie pracować na LPG
Toyota carina E 1,6 po montażu BOSCHA 4 elektrodowego, równa praca silnika przez 2 tys potem już lipa, większe spalanie, szczególne pogorszenie się pracy na wysokich obrotach. Powrót do NGK rozwiązał problem.

Szczerze to do LB bym założył platynówki tym bardziej, że wymienia się je co 100 000 km - czyli koszt jest niewielki w rozbicu na czasookres.

A stwierdzenie że do LPG nie ma różnicy.... hmmm jest i to duża, nawet bardzo duża gdyż silnik na LPG jest uruchamiany na Pb także przy adaptacji kompa po resecie. Przy dupowatych świecach jego parametry pracy się pogorszą.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2008, 08:35:23 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2008, 10:14:37 »
Kryspin ale zgodzisz się że sama zmiana świec nie wpłynie na ekonomię zużycia paliwa (LPG) a o to Autorowi w tym wątku chodzi.....
Obi

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sierpnia 2008, 11:13:20 »
Nie zgodzę się, dupowate świece to złe spalanie (słabsza iskra może nie zapalić mieszanki, może nie wystąpić jedna iskra co któryś cykl i w efekcie niespalone paliwo puszczamy przez rurę na świeże powietrze), złe spalanie to strata na mocy (potrzeba większego otwarcia przepustnicy by zapewnić te same osiągi) , strata na mocy powoduje, że aby zapewnić te same efekty trzeba spalić paliwa więcej. W efekcie końcowym spalanie wzrośnie.

Wbrew pozorom świeca, aparat zapłonowy / kopułka i palec / cewka przewody to bardzo istotne elementy w układzie spalania paliwa. I bez względu na to co dostarczymy do komory spalanie Pb 95 99+ czy LPG tylko właściwie dobrana świeca jest w stanie zapewnić "mocną" iskrę i umożliwić spalenie mieszanki.

Natomiast w powyższym przypadku jeśli autor wątku zaltosuje świece zwykłe a nie dedykowane do LB i one pogorszą (zmienią / pogorszą parametry silnika pracującego na PB) to także na LPG możemy spodziewać się pogorszenia osiągów i np. zwiększonego zuźycia paliwa.

Na marginesie dla LPG-owców... proponuję zalać V power 99+, potem zresetować kompa Pb, zaadaptować i zobaczyć jak auto jedzie na LPG...
ciekaw jestem jakie będą wasze odczucia.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2008, 11:17:36 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2008, 22:34:07 »
Witam, dolacze sie do waszego watku, bo wlasnie dzisiaj wymienilem swiece (po przejchaniu na starych 100.000 km na platynkach!!!  <zalamka>). Samochod zaczal mi gasnac na skrzyzowaniach. Jestem wlasnie ciekaw jak bedzie teraz ze spalaniem. Sprawdze, zbadam, to napisze jak to wyglada u mnie. I tym razem zalozylem swiece platynowe. Koszt 45szt. (niemieckie). Pozdrawiam

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpnia 2008, 14:26:49 »
... I tym razem zalozylem swiece platynowe. Koszt 45szt. (niemieckie). Pozdrawiam

O ile wiem to świece do LeanBurn robią tylko DENSO (PK20R13) i NGK (BKR6EP13). Świece innego producenta "niemieckie" mogą być przyczyną nieprawidłowych zachowań silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl