Autor Wątek: Małe problemy ?  (Przeczytany 2478 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xszy

• Gość
Małe problemy ?
« dnia: 25 Września 2008, 22:43:39 »
Witam

Jako ze to moj pierwszy post moze sie przedstawie :) Arek mi na imie :). Ostatnio mialem taki pomysl zeby kupic sobie autko. I tak kupilem Toyotke Corolle. Moja Carollinka :P. Jestem z niej bardzo zadowolony, tylko jak wiadomo jak na wiek 18 letniego samochodu cos trzeba naprawic/poprawic.
Autko jest z 1990r. Wersja Liftback. Silnik 1.6, a przejechane okolo 150 kkm. Sam nia juz przejechalem okolo 200km. I tak wyczulem 2 rzeczy. Jedna to jest :

1. Kiedy powiedzmy jadac na 3 biegu okolo 60 km/h puszczajac noge z gazu autko zaczyna mi tak dziwnie rwac. Z tego co wyczytalem na forum trzeba zaczac od kabelków wysokiego napiecia, pozniej swiece, niekiedy kiedy to nie pomoze to filtry i wtrysk. I tak jutro wybieram sie do mechanika na wymiane swiec. Teraz pytanie czy aby napewno to. Kable sobie sam sprawidzilem i wydaja sie ok. O swiecach poinformowal mnie jeszcze wczesniejszy wlasciciel wiec tak je wymieniam. Ale jak to nie bedzie to to ?? Prosze o napisanie co u was przeszlo naprawe - bo pare osob mysle ze mialo ten problem.

2. Cos mi stuka z tylu podczas skrecania i w prawo i w lewo. Z tego co mi sie zdaje to bedzie lacznik stabilizacyjny. Ale czy oby napewno to jak ja definitywnie slysze jakies jakby krecenie sie jakis elementow i ocieranie sie czegos o cos. Moze hamluce ?? stał 3 tyg nie ruszany przed kupnem.

Moze ktos ladnie skomentuje moze ktos da link do jakiegos postu ktory moze pominolem :)

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Małe problemy ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2008, 21:00:58 »
Witamy.
Skoro  wybierasz się do mechanika na wymianę świec (to raczej podpowiada, że z kluczami samochodowymi nie miałeś do czynienia - nie myślę o kluczykach) to niech Ci looknie i zdiagnozuje te ocierania i stuki.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2008, 09:02:15 »
witaj Arku ... z tego co wyczytalem masz identyczna Carolinke ... tylko przebieg jakis malutki ;-)

przede wszystkim sprawdz wszystkie filtry, plyny, kable itd .... niech mechanior rzuci okiem na to wszystko  <sternik>

co do stukania z tylu ...  laczniki stabilizatora pewnie do wymiany, ale sprawdz u mechanika zawieszenie w calosci

a jezeli  chodzi o obcieranie .... trzeba zdjac bebny i sprawdzic stan hamulcow  (sprawdz reczny .. po ilu zabkach zaskakuje i czy dobrze trzyma oraz czy po puszczeniu recznego autko swobodnie sie toczy? )

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2008, 22:40:41 »
Ja  bym mu jeszcze zmienił wszystkie gumy na wahaczach - to może być przyczyną stuków na zakrętach. Łącznik (czyt. łączniki - bo na jeden drążek są dwa) stabilizatora stuka zazwyczaj na nierównościach, ale w tym aucie na pewno też jest do wymiany. Nie ma co się łudzić - w aucie 18 letnim będzie co wymieniać. Na pewno nie będziesz się nudził :) .
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2008, 22:46:17 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Września 2008, 21:44:36 »
Kable WN mogą wyglądać na OK oraz test w nocy + spray na kable NIC nie wykaże.
Wiec do inter cars po kable SEIWA + świece + ewentualnie i ostatecznie nowa kopułka i palec rozdzielacza.

Co do stukania zajrzyj pod rolkę poruszaj łącznikami oraz zobacz stan gumy na stabilizatorze poprzecznym.

Te rzeczy siadają w e-9
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

xszy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2008, 16:31:23 »
Ktos pisal ze przebieg maly :P Na liczniku mam 190kkm ale silnik byl przekladany jakies 2 lata temu. Na ktorym bylo 140kkm.

Malo wazne. Jezeli chodzi o swiece to trafione. Teraz ladnie zwalnia a nie rzuca jak wczesniej bylo. ( mialem slaby klucz do odkrecenia swiec. Dlatego tez mechanik musial uzyc swojego klucza ... )

Jezeli chodzi o ten tyl to dalej nie wiem o co biega bo mechanik nie mial czasu zagladnac mimo ze sie zapisalem u niego na wizyte, jedynie co mogl szybko zrobic to zmienic swiece. 

A powiedzcie mi czy to mozliwe ze to przez reczny mi tak z tylu stuka ?? A moze nie stuka tylko cos definitywnie ociera. Nie powiem ze przejechalem sie na recznym 2 razy a dokladnie na pol zaciagnietym. I teraz mi lapie na ostatnich " ząbkach ". 

Sprawdze jeszcze to co napisal Radex. I dzisiaj zedytuje post.

Dzieki z gory za poprzednie odpowiedzi.

------------------------------------------------------------

Tak wiec sprawdzialem reczny jak napisal Radex. I co sie okazalo. Na górce okolo 15 stopni pochylenia. Auto bardzo powoli ( pozniej przyspieszyl ) staczal sie. Podczas staczania nie slyszalem jakis specjalnych dzwiekow, ale to moze dlatego ze jechalem po deszczu.
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2008, 15:58:02 wysłana przez Radex E9 »

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Października 2008, 20:38:48 »
Z tego co tu piszesz wynika, że lepiej poczekaj na oględziny mechanika i co on powie. Później opowiesz nam o co chodziło.  <sternik>
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

xszy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Października 2008, 22:06:12 »
No nic, w takim razie czekam na mechaniora. A tym czasem szukam paru czesci desing-owych.  Ale to moze opisze w innej kategori. I wczesniej poszukam. A tym czasem dzieki chlopaki za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl