Autor Wątek: Podgrzewane lusterka  (Przeczytany 15557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niedzio

• Gość
Podgrzewane lusterka
« dnia: 01 Grudnia 2004, 17:01:01 »
Witam,
czy ktoś z Was próbował założyć do swojej Corolli podgrzewane lusterka. Chodzi mi dokładnie o przeróbkęjuż istniejących poprzez dołożenie rezystorów ceramicznych bądź specjalnej maty dostępnej np. na aukcjach. Jak to sięsprawuje, czy był ciężki montaż i gdzie podpięliście siępod zasilanie (może przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby byłby dobrym rozwiązaniem --> gdzie można go znaleźć)

Speede_x

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2004, 17:09:41 »
Ja u siebie włożyłem. Działa ok (kupiłem przez Allegro). Koszt 20 zeta. Jest trochędłubaniny (np z przeciągnięciem kabli prez gumy między drzwiami a ramą i do wnętrza lusterka).....ale zdecydowanie warto. Lusterka podpiąłem pod ogrzewanie tylnej szyby (za przekaźnikiem!!) i 10 -15 sek po włączeniu czuć już ,że są "letnie"-a to wystarczy do tego ,żeby nie trzeba było skrobać lodu. Potem już jest tylko cieplej;-) (są nawet w stanie osuszać sięz deszczu).

Jackal

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2004, 17:30:46 »
Speede_x
Sam je sobie montowałeś, czy u kogoś?

Rok temu ten temat był wałkowany, kilka osób miało je montować w Carinach, o Corolli nie słyszałem, chociaż sam byłbym zainteresowany.

Speede_x

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2004, 17:36:08 »
sam.Sumienie by mnie gryzło ,jak bym miał komus za to płacić;-)  Ale o mało sięnie poddałem (w momencie przewlekania drucików przez lusterko).
Mogęzrobic opis....tylko nie wiem czy tu wolno ;-)

Jackal

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2004, 17:40:25 »
Opis wolno, czemu nie.

Najlepiej powiedz za ile mamony powtórzysz wymagane czynności w aucie powierzonym (np. moim)  :adiabelek  :adiabelek  :adiabelek

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2004, 18:19:19 »
Cytat: Speede_x
sam.Sumienie by mnie gryzło ,jak bym miał komus za to płacić;-)  Ale o mało sięnie poddałem (w momencie przewlekania drucików przez lusterko).
Mogęzrobic opis....tylko nie wiem czy tu wolno ;-)

Tu wolno wszystko :) A jak zrobisz opis to można go umieścić w Technikaliach albo podlkeić tutaj zeby inni skorzystali
BMW E46 320d
Mini Cooper

Speede_x

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2004, 18:27:02 »
wolęopis.

Total Time: 4h / lusterka sterowane ręcznie

CZÊŚĂƒÂ† I - podgrzewanie

1.Zakupić maty podgrzewające (nie pamietam rozmiaru,ale i tak kupuje się+- bo nie pokrywają całej powierzchni)
2. Puki człowiek spokojny...odkręcić oba lusterka (to chyba proste) i zanieść do domu
3. Nauczyć siękraść wkłady lusterek.Płaski śubokretem podwarzyć szkło od spodu lusterka. Nie bać się! tafla szkła jest od spodu obuta w plastikową ramkę, tak więc ciężko złamać szkło-najpierw puszczą zatrzaski (4 szt). Wydobyte tafle odłożyć w bezpieczne miejsce
4. rozebrać obudowęna części pierwsze.(włacznie z mechanizmem położenia szkła). NIE ODPINAÆ LINEK REGULACYJNYCH!!
5. Umyć ręce
6. Tafla w plastiku poza zaczepami jest przyklejona do obudowy takim białym kitem (starsznie gówno siędo wszystkiego lepi!).Oderwać ten kit (nie wyrzucać!) a resztki z lusterka usunąć alkocholem i miękką szmatką.Alkocholu nie pić.
7. Teraz będzie trudniej: włożyć taflęz polastikiem do ciepłej/b.ciepłej wody, żeby sięnagrzał plastik).Zaczynając od strony zew.lusterka (dalszej od nadwozia) delikatnie wycisnąć taflęz polastiku. Umyć ją dokładnie pozostałym alkocholem. Teraz można wypić alkochol.
8. Przykleić matędo lusterka
9.Przylutować i zaizolować kabelki do maty - kabeli jaknajcieńsze, bo potem będzie mało miejsca ,żeby je przeciągnąć!!Ja użyłem od starej anteny AM dołączonej do kina domowego-kabelki były cienkie i sztywne
10. Włożyć szkło do plastiku (powinno być łatwiej niż z wyjmowaniem)
11. przeciągnąc kabelki między szparami i wzdłuż linek regulacyjnych ,przez oś obrotową lusterka. TU prawie poległem. Pomaga WD40 i anielska cerpliwość.
12. Przeciągnąc kabelki tak jak idą sprężyny reg. -zrobić małą dziurkęw gumowej osłonce (jest nawet taki dedykowany punkt)
13.złożyć lusterka

End of part 1

Speede_x

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2004, 18:40:36 »
Część II - elektryka

1. Poprowadzić kable + i - z prawych i lewych drzwi w okolice lewego progu (skrzynki bezp.)

2. Przejście kabla z dzrwi do środka należy poprowadzić w gumie w której lecą kable od głośników (i ew. tak jak u mnie od el.szyb)

TU uwaga:

strona pasażera :        jest prostsza, bo jest wiecej miejsca: wyciągamy gumęzarówno z dzrwi jak i z nadwozia i nawlkemay ją na dłuugi śrubokręt. Kabel od lusterek przyklejamy dobrze do śrubokręta traśmą izolacyjną i...przeciągamy.To tyle. + montaż gumy na jej miejsce

strona kierowcy:       tu jest przerąbane, bo nie ma dojścia do do gumy (jest skrzynka z bezp.) Ja zrobiłem tak: obciąłem kabel od el. szyb w dzrwiach. Przylutowałem do niego oba kabelki od  lusterek i przeciągnąłem do środka auta. Wyciągnąłem większy kawałek jednego z kabli od lusterek i w pewnej odległości ( więcej niż dł.gumy między dzrwiami) ściągnąłem z niego izolacjęoraz przylutowałem kabel od el. szyb. Wciągnąlem spowrotem oba kable do drzwi...i jużdalej to chyba wiecie

4. Masęz obu lusterek (nie ma znaczeni który kabel wybierzecie jako masa) przykręciłem do nadwozia (-)
5. + wpiąłem w czarny grubu przewód (E10 96r) idący pzry progu koło fotela kierowcy.to jest kabel od ogrzewania tylnej szyby. Można to łatwo sprawdzić ściągając boczek przy tylnej szybie)

......i to chyba tyle. Jak cioś jest niejasne ( a przy moim stylu tłumaczenia może być) to walcie jak w dym. Dużo brzydkich wyrazów sobie przypomniałem przy tej robocie, ale zdecydowanie warto. Jak ktoś chce uzywać podgrzewania lusterek do ich osuszania podczas desczu to mam BED NEWS: szyba brudzi sięszybciej niż lusterka;-)

pankuba

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2004, 16:36:15 »
No Speede_x jestes wielki, nie wiem czy sie na to poważę.

Speede_x

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2004, 17:00:33 »
Raczej miałem troche wolnego czasu, a jak to mówił mój kolega: "taka tam ,mała partaninka". IMO warto.

Jackal

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2004, 17:17:22 »
Właśnie dlatego że nie mamy czasu (i ochoty  :roll: ) na partaninki, wszelkiej maści domorośli fachowcy są mile widziani  :adiabelek

sztylu

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudnia 2004, 22:12:53 »
W mojej E11 jest juz instalacja elektryczna pod tapicerka pod ogrzewane lusterka, mimo, ze firmowo nie byly podgrzewane. Pod lusterkiem pod tapicerka jest kostka, na jednym pinie pojawia sie +12V po wlaczeniu ogrzewania tylniej szyby

Jackal

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2004, 11:54:27 »
Ciekawe czy u mnie w E12 też tak jest, jak mogęto sam sprawdzić, gdzie zajrzec??

sztylu

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia 2004, 16:35:46 »
Zaraz pod lusterkiem (pod tapicerka mam kostke elektryczna z 5 pinami) na jednym jest masa a na innym pojawia sie 12V po zalaczeniu ogrzewania tylniej szyby. Musialbys rozebrac tapicerke, zeby zobaczyc czy tez masz taka kostke (ale skoro ja mam w starszym modelu to czemu ty bys mial nie miec).
U mnie ta kostka wyglada tak:

pankuba

• Gość
Podgrzewane lusterka
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2004, 12:22:59 »
Fajnie, dzięki będzie trzeba kiedys zajrzeć, jak przyjdzie czas  8)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl