Autor Wątek: Zmiana nagłosnienia w Avensisie sedan MKII  (Przeczytany 6576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
Zmiana nagłosnienia w Avensisie sedan MKII
« dnia: 23 Października 2008, 09:57:18 »
Witam,

Ostatnio stalem sie posiadaczem Avensisa MKII w sedanie w wersji SOL i wlasnie chcialbym cos zrobic z audio. Przejrzalem wszystkie posty dotyczace audio z topicu FAQ Avensis ale mam kilka pytan (licze bardzo na odp. Red_point'a bo mamy praktycznie identyczne samochody).
Wiec tak fabryczne audio mi za bardzo nie podchodzi ale nie chcialbym sie pozbywac radia org. i teraz nie wiem co robic.

Przede wszystkim chcialbym wymienic glosniki z przodu na jakis zestawik 16.5 na zwrotnicach tylko nie wiem jakie. Czy pchac sie w cos z wysoka skutecznoscia zeby nie bylo koniecznosci kupowania wzmaka jesli tak to jakie powiedzmy do 500 PLN (max), czy jednak kupic wzmacniacz i wtedy jakies inne glosniki, tylko tez jakie?

Generalnie troche sie miotam co zrobic, bo sam nie wiem. Nie wiem ile pieniedzy musze naszykowac na to wszystko bo od tego bedzie zalezalo kiedy sie za to zabiore ale koncepcje mialem kilka

1. Wygluszenie przednich drzwi, zmiana glosnikow na takie z wysoka skutecznoscia i zostawienie fabrycznego radia

2. Wygluszenie przednich drzwi, zmiana glosnikow z przodu, podpiecie wzmacniacza pod seryjne radio (jesli sie da) ale co wtedy z tylem czy te 16 ktore byly z przodu przerzucic na tyl i wszystko podlaczyc pod 4 kanalowy wzmacniacz?

3. Wygluszenie przednich i tylnich drzwi, zmiana glosnikow z przodu i z tylu, podpiecie ich do 4-kanałowego wzmacniacza.

Generalnie najlepsze opcja jest 3 ale i tez najdrozsza, liczac glosniki 2x500 PLN + wzmacniacz hmm nie wiem nie orientuje sie ok. 500 PLN + kable + wygluszenie drzwi + usługa (bo niestety sam tego nie zrobie nie mam czasu i mozliwosci - brak garazu tylko miejsce parkingowe pod blokiem) to pewnie wyjdzie ok. 2500 PLN.

Co byscie radzili i podajcie jakies przykladowe zestawy. Generalnie skrzynka basowa do bagaznika odpada, wiem ze to bylaby jeszcze lepsza opcja ale potrzebuje bagaznika, niestety rodzina i te sprawy..... Generalnie slucham roznej muzyki ale bardziej w strone club'owej, dance'owej, hip hopu tez sobie lubie posluchac (zadne jazzy, rocky i inne metalo podobne rytmy) wiec generalnie wszystko gdzie bassik dudni i niestety wiem ze conajmniej bez skrzynki podpietej pod monoblock w bagazniku nie bedzie to dobrze gralo ale przypuszczam ze i tak bedzie lepiej niz seria,

Pls o jakas rade i przyklady, dzieki,

Pozdrawiam,
disaster3

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zmiana nagłosnienia w Avensisie sedan MKII
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2008, 12:14:43 »
....dobra....... :|

casper-pl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2009, 18:10:04 »
Moja propozycja: ;-)

- wygluszenie drzwi z przodu (z tylu tez mozna, zawsze ciszej w aucie sie robi :-) )
- montaz odseparowanego systemu z przodu,
np. DLS RS6 za 799zl (Dwudrożny system 16,5cm, Moc 50W, skuteczność 92dB,
Głębokość montażowa 53mm, Maskownice, przewody,
zwrotnice, Tweeter T25 (Tweeter 25mm, Moc 50W, skuteczność 93dB,
Głębokość montażowa 17mm, Akcesoria montażowe))
- podlaczenie tweeterow na przednie kanaly w radiu, a midwooferow na tylne kanaly w radiu
(chyba ze wolalbys to puscic przez 4-kanalowy wzmacniacz, np. AXTON (ok. 549zl), zawsze czystrzy i mocniejszy dzwiek :-) )
- nawet maly subwoofer, np. 20cm srednicy (polecam w zamknietej skrzyni), bardzo ladnie uzupelnilby Twoj system audio

Zawsze ostateczna decyzja nalezy do Ciebie :-)

casper-pl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2009, 20:38:46 »
- podlaczenie tweeterow na przednie kanaly w radiu, a midwooferow na tylne kanaly w radiu

moj blad. poniewaz w tym zestawie DLS, co podalem, masz zwrotnice.

od razu wprowadzam poprawke ;-)

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2009, 13:44:42 »
dzieki za info ale juz zdażyłem zrobic audio, chociaz nie jestem do konca zadowolony <zolta> Ba nawet wkur****** bo wydałem juz w ciul kasy a nadal to nie gra tak jakbym chciał. <zalamka>

zrodło: Clarion DXZ778 (wyjeba****** fabryczne grajdło bo do niczego sie nie nadaje - no chyba tylko zeby robic ładnie na konsoli srodkowej)
przód: Hertz HSK 165
wzmacniacz: ESX Vision V-900.4
sub: RE Audio SR-10 D2 w 20L closed
sygnałowki: Signat Platinum 4xRCA 5m (podwojnie ekranowane)
głosnikowe i zasilajace:DIETZ

wygłuszone przednie drzwi Dynamatem Extreme i glosniki zamontowane na dystansach z mdf

W/w wzmacniacz juz wylatuje w piatek. Jada własnie do mnie 2 US Amps'y z serii XT (800.2 na przod i 1600.2 na suba). Przy w/w konfiguracji (ktora mam obecnie w srodku) basu tak jakby nie było. Ledwo dostaje sie z bagaja do srodka. GAIN na wzmaku w mostku wykrecony na max'a <zalamka> . Przod obecnie gra w miare sensownie, ale..... musze jeszcze raz odkrecic boczki bo tweeter'a wg mnie jest zbyt mało (zwrotki sa narazie  ustawione w default czyli na 0 a mam tam mozliwosc ustawienia od -2dB do +2dB) wiec musze je podkrecic.

Oczywiscie w radiu wszystkie ulepszacze sa ustawione na 0 (Treble, Basy) zeby nie robic na razie przesterów tylko ustawic najlepiej jak sie da z mocowania a pozniej delikatnie dosterowac z radia juz pod indywidualne preferencje.

Poza tym przy mocniejszym podkreceniu słychac delikatnie brzeczenie pod boczkami (niestety nie zostały niczym "ciapnięte" pasta, itp..) wiec pewnie mnie to jeszcze czeka, poza tym musze chyba jeszcze woofer poprawic zeby go max. dociagnac do maskownicy boczka, bo mam wrazenie ze dzwiek ucieka mi troche pod boczek.

Ze sie tak wyraze KUR^&@%#^%@#^&@%# JEGO MAC ponad 4k PLN juz poszlo i dalej H*J

Zawsze sobie powtarzam jak chcesz cos zrobic dobrze zrob to sam. Ale niestety jak sie mieszka w bloku i nie ma sie garazu to jest z tym delikatna &^$#&$^# z Grzybnią.

Zobacze jak głosniki zagraja pod tym wzmakami ale cos czuje ze i RE Audio pojdzie w skrzynke BR ;/ Bardziej sie przebije do srodka i zwiekszy cisnienie i powinno byc delikatnie lepiej ale to sie zobaczy

Mimo wszystko dzieki za odzew....
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2009, 13:52:50 wysłana przez disaster3 »

casper-pl

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2009, 21:15:06 »
jesli chodzi o jednostke, to zamiast clariona, polecalbym ALPINE CDA-9887R
glosniki - wyrzucic HERTZ'e i zamontowac system DLS RS6 (naprawde od razu bys zobaczyl roznice).
jesli chodzi o wzmacniacze, to bazowalbym na wzmacniaczach firm GENESIS, AXTON.
sub - tylko i wylacznie JL AUDIO w zamknietej skrzyni (szybki i gleboki bas).

jesli chodzi o woofer, to nie musisz znow go odkrecac itp, wystarczy, ze w okolo maskownicy na boczku nakleisz dosc gruba gabke tak,
zeby po zalozeniu boczka na drzwi, gabka dotykala drzwi, wtedy dzwiek nie bedzie Ci juz "uciekal" na boki.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2009, 23:12:41 »
jesli chodzi o jednostke, to zamiast clariona, polecalbym ALPINE CDA-9887R
ale bez wysterowaniem Imprintem to ten alpine nie gra (koszt ok 500 PLN) poza tym jakbym mial wydac tyle co kosztuje ta alpine'a (ok 1500 PLN) to juz wolałbym kupic Pionka P88RS-II badz dołozył do Nakamichi CD400 (na mp3 mi nie zalezy)

glosniki - wyrzucic HERTZ'e i zamontowac system DLS RS6 (naprawde od razu bys zobaczyl roznice).
do 600 PLN nie ma konkurencji, poza tym i tak przekroczyłem budzet, mialy byc głosniki do 450 PLN. A z drugiej strony to juz jak mialbym wydawac tyle kasy to dołozyłbym do DLS R6A.

jesli chodzi o wzmacniacze, to bazowalbym na wzmacniaczach firm GENESIS, AXTON.

nie ten przedział cenowy.

sub - tylko i wylacznie JL AUDIO w zamknietej skrzyni (szybki i gleboki bas).

mialem przez tydzien JL Audio 10w3v3-4 w 20L closed poza roznica w cenie ok 200 PLN (na niekorzysc JL'a) roznicy w dzwieku az takiej nie zauwazyłem w stosunku do RE Audio SR-10D2 . Poza tym Michał z Redy porownywał oba te głosniki z lekkim wskazaniem na Re Audio (jesli chodzi o całokształt). Poza tym i tak wrzucam go w BR strojoną bo w klozecie zbyt plytki i za szybki jak dla mnie jest bas.

jesli chodzi o woofer, to nie musisz znow go odkrecac itp, wystarczy, ze w okolo maskownicy na boczku nakleisz dosc gruba gabke tak,
zeby po zalozeniu boczka na drzwi, gabka dotykala drzwi, wtedy dzwiek nie bedzie Ci juz "uciekal" na boki.

o i chyba cos takiego zrobie. Czy moze to by taka akustyczna jak sie tłumi miedzy innymi skrzynki subów? Ona jest dosc gruba i chyba na tyle wystraczajaca zeby dojsc do maskownicy.

casper-pl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2009, 22:55:59 »
do 600 PLN nie ma konkurencji, poza tym i tak przekroczyłem budzet, mialy byc głosniki do 450 PLN. A z drugiej strony to juz jak mialbym wydawac tyle kasy to dołozyłbym do DLS R6A.

DLS R6A sa bardzo glebokimi glosnikami, wydaje mi sie ze musialbys wtedy robic panele drzwiowe pod te glosniki.
jesli uwazasz, ze nie ma konkurencji. to odwiedz http://www.professionalaudio.pl i spojrz na glosniki:
PROA Simplex 19 oraz PROA Simplex 160 w dziale Car-Audio.
Do tych glosnikow nie jest potrzebny wzmacniacz, bardzo ladnie graja pod samym radyjkiem.
Wlasnie dzis skonczylem instalacje tego systemu u siebie w aucie i nawet nie myslalem, ze tak dobrze zagraja.

ale bez wysterowaniem Imprintem to ten alpine nie gra (koszt ok 500 PLN) poza tym jakbym mial wydac tyle co kosztuje ta alpine'a (ok 1500 PLN) to juz wolałbym kupic Pionka P88RS-II badz dołozył do Nakamichi CD400 (na mp3 mi nie zalezy)

powiem Ci, ze roznica miedzy jednostkami ALPINE a PIONEER polega na tym, ze ALPINE gra czysciej i bardziej naturalnie,
a PIONEER jest dla osob, ktore wola mocniejszy dzwiek. na moim radiu ALPINE CDE-9881R system PROA gra naprawde bardzo dobrze.
nie ukrywam, ze jest to dosc stary model ALPINE i przymierzam sie do zakupu jakiegos wyzszego modelu, ale niekoniecznie mlodszego ;-)

mialem przez tydzien JL Audio 10w3v3-4 w 20L closed poza roznica w cenie ok 200 PLN (na niekorzysc JL'a) roznicy w dzwieku az takiej nie zauwazyłem w stosunku do RE Audio SR-10D2 . Poza tym Michał z Redy porownywał oba te głosniki z lekkim wskazaniem na Re Audio (jesli chodzi o całokształt). Poza tym i tak wrzucam go w BR strojoną bo w klozecie zbyt plytki i za szybki jak dla mnie jest bas.

kwestia gustow, a o gustach sie nie dyskutuje :-)

o i chyba cos takiego zrobie. Czy moze to by taka akustyczna jak sie tłumi miedzy innymi skrzynki subów? Ona jest dosc gruba i chyba na tyle wystraczajaca zeby dojsc do maskownicy.

wazne zeby wypelniala szczeline miedzy tapicerka dzwi, a blacha. :-)

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2009, 15:32:01 »
no wlasnie, juz sprzedaje radio :) za delikatnie gra dla mnie byłem u Tomka Z Gravity Sound i podłaczałem u niego jakas stara Alpine (modelu nie pamietam ale jakas dosc wysoko seria miedziana obudowa z tyłu) i starutkiego Kenia to oczy (a raczej uszy) nie mogły sie nadziwic dzwiekiem, kontrola suba i wykop był taki ze mi szczeka wypdała z zawiasów i szukałem jej z 15 min. pod siedzeniem.

Ten jak przez niektorych nazywany delikatny sub w klozecie 20 L schodził tak nisko ze blache we wnetrzu prostowało byłem poprostu w szoku no i juz wiem ze potrzebuje radia o agresywniejszej charakterystyce grania, czyli wlasnie Alpine lub Kenwood lepsza kontrola na bassem ale dla niektorych za delikatnie grajacy gora.

Clarion jest cieply i stonowany, gra czysto i w zadnym zakresie sie nie wychyla - dla mnie jest za ciepły. Wystawiłem juz na go sprzedaz i bede szukał czegos w ok. 1000 PLN

Mam 3 na oku zestawy:

stary sprawdzony CDA-9812 (produkowany od dawna majacy wszystko na pokladzie) nowka ponizej 1k PLN do wyrwania
stary top model Alpine'y CDA-9835 w uzywce mozna do 1k PLN dostac
i nowka Keenwood KDC-W7541U grajacy rewelacyjnie i z najlepsza kontrola dla suba ponizej 1k PLN nowka

te 3 sa na tapecie i ktoregos z nich rusze w zaleznosci ktory dostane w momencie juz konkretnego zakupu.

Jesli chodzi Proa Simplex to brałem je pod uwage w momencie gdy na poczatku miałem zamiar robic system bez wzmaka ale pozniej zrezygnowałem z nich. Generalnie pochlebnie sie o nich ludzie wypowiadaja ale wydaje mi sie ze do Dance, Techno, HH moge byc troche za delikatne (tak sa okreslane - nie słuchalem ich) a ja lubie ostry dzwiek z mocnym basem (nie mylic z dudniem).

casper-pl

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2009, 01:27:09 »
Mam 3 na oku zestawy:

stary sprawdzony CDA-9812 (produkowany od dawna majacy wszystko na pokladzie) nowka ponizej 1k PLN do wyrwania
stary top model Alpine'y CDA-9835 w uzywce mozna do 1k PLN dostac
i nowka Keenwood KDC-W7541U grajacy rewelacyjnie i z najlepsza kontrola dla suba ponizej 1k PLN nowka

te 3 sa na tapecie i ktoregos z nich rusze w zaleznosci ktory dostane w momencie juz konkretnego zakupu.

Jesli chodzi Proa Simplex to brałem je pod uwage w momencie gdy na poczatku miałem zamiar robic system bez wzmaka ale pozniej zrezygnowałem z nich. Generalnie pochlebnie sie o nich ludzie wypowiadaja ale wydaje mi sie ze do Dance, Techno, HH moge byc troche za delikatne (tak sa okreslane - nie słuchalem ich) a ja lubie ostry dzwiek z mocnym basem (nie mylic z dudniem).

Jesli nie zalezy Ci na tym, zeby bylo to nowe radyjko, to na pewno wybralbym na Twoim miejscu CDA-9835, a jesli nowe to CDA-9812.
Ale to jest tylko moje zdanie. :-)

Jesli chodzi o PROA, to gdy masz dobre radyjko i dobrze glosniki nim wysterujesz, to na prawde jesli chodzi o instalacje systemu
bez wzmaka - POLECAM, ladnie trzepia nogawkami. ;-)

Bo moim zdaniem takie systemy uzupelnia sie subwooferem i wtedy wlasnie otrzymujemy mocny bas. :-)

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2009, 13:46:04 »
dobra, radia nie sprzedałem i na razie zostanie, mozliwe ze trafi mi sie dobra uzywka CDA-7894R, wiec bede mial dwa <diabel>

Ale zmieniłem suba i kupiłem wyzsza serie Re Audio SE-10 D2 (600 W RMS), oddałem go do zrobienia w skrzynie BR i mam nadzieje ze teraz w tym pancerniku sedan T25 masazyk i jakosc bedzie 1-sza klasa. Jutro teoretycznie dam znac bo go odbieram :) zrobionego

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl