Autor Wątek: Co ile zmieniać rozrząd  (Przeczytany 38221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iguana24

• Gość
Co ile zmieniać rozrząd
« dnia: 02 Grudnia 2004, 12:24:55 »
Mam pytanko a włąściwie to pare pytań. Co ile zmieniać rozrząd w corolli 1,3 16v efi, z 1995 roku? Pierwsza wymianana była po 100 tys. teraz jest prawie 160 tys. Czy ktoś zna dobry niedrogi warsztat w warszawie lub okolicy i ile to kosztyje?
temat drugi to lampka oleju paląca siępo uruchomieniu zimnego i tylko zimnego  silnika przez okolo 1-2 sek. - to normalne czy siada pompa oleju.
No i na koniec pytanko o sprzęgiełko, gdzie można tanio kupić i ile to kosztyje?
Jak do tej pory zaopatrywałem sięw części w "focie" ale oni nie mają :chmmm  :chmmm
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:24:55 wysłana przez Janmor »

Madzia83

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:28:20 »
Ja wymieniłam zaraz po kupnie Toyoty a teraz będe wymieniać jak przejadę80 tys km :)
Koszt? Kurcze nie pamietam tak dokładnie bo to było ponad rok temu ale za:  wymianępaska rozrządu, rolki, zimmeringów oraz uszczelnienie pękniętej miski olejowej płaciłam coś 300 pare złotych. Na resztępytań odpowiedzi nie znam ale z tą lampką to chyba nic strasznego - wydaje mi się, że gdyby paliła siędługo to miałbyś problem.

pankuba

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:35:15 »
Z tego co pamiętam to wg instr co 100k, a warsztat znajdziesz w topiku w serwisy - polecane  :wink:

iguana24

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2004, 12:50:25 »
no to mam jeszcze jedno pytanko. Ile ta moja toyotka ma kucyków. wydawalo mi sie że 88 ale gdzieś sięostatnio doczytałem że 75? tak czy inaczej brat ma astre II kombi 1,6 16v i na krok nie odchodzi  :aclap

Jackal

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudnia 2004, 15:22:09 »
Dobry i niedrogi ... kojarzęserwis Lexusa przy Anilinowej, oraz fachowca z Mińska Mazowieckiego, poszukaj na forum (Karola podawała namiary na pana z Mińska.)

pankuba

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2004, 16:01:07 »
raczej masz 75 ale za to troszkęwyższy moment  8)

a to oczym pisałeś to opel, to co sie dziwisz :wink:  :lol:

a tu była dyskusja na ten temat: KLIK

Speede_x

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2004, 16:57:47 »
Co do rozrządu: mam przejechane 85kkm więc też siędo tego przymierzałem...ALE....mam dwóch znjomych pracujących w serwisach T. (Łódź i WWA) obaj powiedzieli to samo: rozrząd ,żeby było bezpiecznie można robić przy 140kkm (pierwszy raz). Wg nich ten sam rozrząd jest w E11 i ponieważ w E10 nie było z nim problemów, to już w E11 toyota zaleca wymianępo 150kkm. Poza tym silnik jest bezkolizyjny, więc generalnie nie ma ryzyka ,że stanie sie coś więcej niż pęknietry pasek.

DAMIANO

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2004, 14:34:43 »
Korzystam zawsze z rady swojego mechanika i jeszcze sięnie zawiodłem na nim.Przy mojej corolce pasek wymieniany był poraz pierwszy przy 105tkm zaraz po kupnie.Mechanik powiedział mi,że był już trochęrozciągnięty,a każdą następną wymianęzalecił po 60tkm i wówczas może dojść wymiana rolek,a może dopiero przy trzeciej wymianie paska.Grunt to znać dobrego mechanika,który nie naciągnie cięna dodatkowe koszty.Cena paska ok.150zł,robocizna ok.70zł-za każdym razem trzeba również wymienić uszczelniacze,koszt ok.20zł.
 :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup

juniorek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2004, 18:16:12 »
E 10 1993 rok Pierwszy raz rozrząd wymieniany po 110 teraz przy 190-200 będzie wymiana.

wlosek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudnia 2004, 21:07:50 »
co do rozrzadu to mam E11 i katalogowo ( rozniez Aso i inni ) mowi ze przy 150kkm albo 10 lat ale jak auto bylo moco jezdzone to chyba lepiej troszke wczesniej, jak jest z E10 to nie wiem ale chyba podobnie
co do kontrolki oleju to mam podobnie- po nocy swieci ok 1sek ale wydaje mi sie ze to nie jest uszkodzenie pompy tylko wpływ tempreratury- jest chlodno, wiec olej ma wieksza lepokość i poptrzeba chwilke dłużej zeby pompa go dotłoczyła i stąd sygnalizacja- nie ma sie czy martwic tylko auta nie gazować na luzie i do rozgrzanie nie galopować  :lol:
pozdrawiam

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudnia 2004, 14:35:33 »
ja w E9 wymieniam co 100 (teraz mam juz 230kkm) - kontrolka oleju siępali przez chwilębo sie musi "rozsmarować"... normalna rzecz

pzdr.

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

vicek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Grudnia 2004, 06:40:42 »
Prawde mówicie, dla silnika 4EFE (1.3 e10, e11) - rozrząd wymiania siępo 150kkm.
Zazwyczaj nie ma sensu robic tego wczesniej, a przebieg 150kkm to dobry moment aby wymienic za jednym zamachem pozostałe paski.

Prawdą też jest, że gdyby pasek sięzerwał (nie slyszalem, zeby to sie komus stalo, nawet przy 170kkm) to tłoki nie będą walić po zaworach.

Nie dotyczy 1.6 4AFE

Pozdrawiam

vicek

dEF

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Grudnia 2004, 15:39:24 »
Po pierwsze przez producenta zalecana jest wymiana przy 100 tys. Jak ktos jezdzi spokojnie, nie hamuje biegami to moze i 200 tys przejedzie, pytanie tylko czy warto ryzykowac. Jezeli producent zaleca 100 tys to ja bym sie nie chcial bawic w "peknie, czy nie" ;).

Po drugie silnik 4E-FE jest silnikiem kolizyjnym, zerwanie paska = remont.

wlosek

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Grudnia 2004, 01:04:17 »
Cytat: dEF
Po pierwsze przez producenta zalecana jest wymiana przy 100 tys. Jak ktos jezdzi spokojnie, nie hamuje biegami to moze i 200 tys przejedzie, pytanie tylko czy warto ryzykowac. Jezeli producent zaleca 100 tys to ja bym sie nie chcial bawic w "peknie, czy nie" .

Po drugie silnik 4E-FE jest silnikiem kolizyjnym, zerwanie paska = remont

o ile mi wiadomo to 1332 4E-FE ktore monowane bylo w E11 ma inne zalecenia co do paska rozrzadu: 150kkm albo 10 lat i nie jest kolizyjny
pzdr

dEF

• Gość
co ile zmieniaæ rozrz±d
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Grudnia 2004, 20:56:09 »
Mam ten silnik. Pytalem sie w serwisie toyoty jak 'przejmowalem' samochod po mojej mamie. Silnik kolizyjny - wymiana paska zalecana po 100 tys. Raczej watpie, zeby w corollce byly inne zalecenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl