Autor Wątek: PROBLEMY Z GAZEM  (Przeczytany 6995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JAC

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« dnia: 02 Grudnia 2004, 13:11:30 »
mam CARINE E 2,0  założyłem sekwencyjny wtrysk gazu "omegas" firmy LANDI RENZO po przejechaniu 20 tys km zaczęły sie moje problemy z nierówną pracą silnika, gdy pojeżdże troche na samej benzynce problem znika.Gaziarze mówią że to nie ich wina co mam robić pomóżcie POZDRO

Lwiecz01

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia 2004, 11:23:21 »
Tia... gaziarze zawsze mówią, że to nie ich wina.
Spróbuj dolać do benzyny środka czyszczącego zawory dla silników na LPG. Zwróć uwagękiedy przełącza Ci sięsamochód na gaz po odpaleniu - nie powinien zbyt wcześnie. Daj mu pojeździć troszkęna benzynce w miesiącu...
Poza tym, jeżeli to sekwencja, to może źle osadzili wtryskiwacze (są za daleko od cylindrów), może sięrozregulowała mapa wtrysków, może masz coś z sondą lambda, albo z przepływomierzem. Ostatni strzał, to może być po prostu "zimowy gaz", czyli - więcej butanu, który nie daje ciśnienia - jest zwykłym wypełniaczem, wytrąca sięz niego woda, która w niskich temperaturach sięnie uwalnia z układu gazowego i może przytykać wtryskiwacze (trzeba dobić azotu do zbiornika - koszt 40 zł, wystarczy na 3 miesiące, a na wiosnęgaz sięzmieni,a woda zniknie).

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2004, 09:25:49 »
Cytat: Lwiecz01
"zimowy gaz", czyli - więcej butanu,

Chyba propanu? Więcej butanu jest w "gazie letnim".
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Lwiecz01

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2004, 09:56:06 »
Nooo, tak powinno być, ale w Polsce zwykle odwrotnie. Otóż niestety cena na zimęrośnie bo niby powinno być więcej propanu, a tu zasadzka - propanu więcej nie dodają, a jego ilość w gazie na stacjach systematycznie maleje. To taki nowy polski trick, żeby więcej zarobić. A ceny gazu w górę.... równają przecież do UE, tylko jakością jakoś tak coraz dalej i dalej.
Niestety Josef, czytałem gdzieś raport o jakości gazu w Polsce. A u nas gaz jest lepszy od tego w Unii, bo mamy jeszcze coraz częściej rozpuszczalniki, farby i inne cuda umilające eksploatację. Coraz więcej filtrów po wyciągnięciu oklejona cała jakby butaprenem - nic tylko do słoika i sklep z chemią otwirać. :cry:

p_flori

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2004, 23:00:07 »
a zatem jak poznać, czy tankuje siędobry gaz, czy "chrzczony"?
znacie jakieś sposoby, metody?
Bo gdy jestem u siebie - to wiem gdzie tankować, ale na obcym terenie - biore zazwyczaj na renomowanych stacjach, a i tak czasem sięnacinam.

Lwiecz01

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2004, 09:41:28 »
Nidyrydy poznać niestety. Ja staram siętrzymać Shella. Gaz drogi, czasem sięmozna naciąć na słabszy, ale generalnie całkiem równy, no i nigdy nie miałem rozpuszczalnika a ni butaprenu w filtrach :)
Generalnie im dalej na zachó, tym lepszy gaz. Po zatankowaniu w Gorzowie wielkopolskim jeździł mi lepiej niż na benzynce :D

karlos7

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2004, 10:54:10 »
problem w Twojej carinie Jac to zacinajace sie wtryskiwacze paliwa, niestety nieuzywane zanikaja jak miesnie Hi Hi , mialem kieduys carine na gazie bylo to samo, niestety te auta pwiny jezdzic na benzynie !

p_flori

• Gość
Re: PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2004, 16:50:25 »
Cytat: JAC
problemy z nierówną pracą silnika, gdy pojeżdże troche na samej benzynce problem znika.

a czy nierówno pracuje na gazie, czy na benzynie też ?
Wtryski benzynowe sięzapiekają i to podobno nierzadko jak sięjeździ tylko na gazie

stoned_crazy

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2004, 19:15:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Generalnie im dalej na zachó, tym lepszy gaz. Po zatankowaniu w Gorzowie wielkopolskim jeździł mi lepiej niż na benzynce

Zgadzam siębo często jestem w Poznaniu i okolicach i na np. takiej stacyjce w Szamotułach mają świetny gaz a na jej odpowiedniku warszawskim bym nie zatankował... W ogóle w Posen city jest generalnie lepszy gaz niż w stolicy  :(
Cytuj (zaznaczone)

problem w Twojej carinie Jac to zacinajace sie wtryskiwacze paliwa, niestety nieuzywane zanikaja jak miesnie Hi Hi , mialem kieduys carine na gazie bylo to samo, niestety te auta pwiny jezdzic na benzynie !

Ale to sięchyba tyczy 2 generacji gdzie wtryskiwacze nie pracują... Też mi zaczął szwankować wtryskiwacz ale że jeźdżęna gazie to nie wymieniałem puki co a ostatnio mu siępoprawiło o dziwo  :worried
Cytuj (zaznaczone)

a czy nierówno pracuje na gazie, czy na benzynie też ?

Niewiem jak sięrzecz ma z IV gen. ale w II na gazie pracuje bez zarzutu zato na benzynce telepie całą budą i bardzo słabo przyspiesza....

Bisua

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2004, 03:33:06 »
ja na razie mam spokój zobaczymy co dalej
też uważam ze powergas z Shella jest najlepszy

ZACHARY

• Gość
Re: PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2005, 10:50:36 »
Cytat: p_flori
Wtryski benzynowe sięzapiekają i to podobno nierzadko jak sięjeździ tylko na gazie

i co wtedy? naprawia sięje czy wymienia? jaki to koszt?

Bubu

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2005, 21:00:41 »
Cytat: ZACHARY

Jak wtrysk jednopunktowy boscha to zero przoblemu to jest to samo co w polonezie koszt ok. 50 zl. Mozna jeszcze na noc wrzucic do benzyny ekstrakcyjnej w wiekszosci przypadkow pomaga

luke

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2005, 15:30:45 »
iac obroty ci skaczą ? nierownomierna praca silnika to z wina gazu jaki tankujesdz tak jak powiedzieli koledzy ze zamało jest propanu co do butanu wyjasnij jak cos dokładnie problem postaram sie pomoc  :wink:  bisua nie ma takiego czegos jak powergaz z shella widziałes w niemczech zeby był gaz na kazdym shellu ?  :lol: gaz z shella to gaz brany od kogos podobnie jak inne paliwa jedyne paliwa shella to sa ze znaczkiem V power 98 i 95 a reszta to zwykłe pozdro  8)

stoned_crazy

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2005, 02:28:21 »
Cytuj (zaznaczone)
gaz z shella to gaz brany od kogos podobnie jak inne paliwa jedyne paliwa shella to sa ze znaczkiem V power 98 i 95 a reszta to zwykłe pozdro

Dolewają różnych uszlachetniaczy i to sie POWER nazywa  8)
Ale na psyche nawet działa,jakby lepiej sie jeździ  :wink:  Z drugiej strony np. na BP też coś podobno do gazu dolewają a efekt raczej odwrotny  :roll:
Cytuj (zaznaczone)

U mnie jak coś niby było z tym wtryskiwaczem to usłyszałem ,że 250 zł za używke ...
A przeczyścić można , u mnie sie chyba nawet samo przeczyściło :)

pozdrawiam...

brgos

• Gość
PROBLEMY Z GAZEM
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Września 2005, 21:07:51 »
Pomóżcie! Mam Ave 2000 2.0 benz+gaz i problem. Szarpie mi kiedy utrzymujęrówne obroty na gazie. Na benzynie idzie dobrze. Jeżdziłem do 2 gazowników ale tylko podłączyli do kompa, coś pokręcili, wymienili filtr gazu i nie pomogło. Co to może być?  :?:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl