Autor Wątek: Mały remoncik starletki :)  (Przeczytany 13696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

polnik@studio

• Gość
Ma³y remoncik starletki :)
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Lipca 2005, 10:08:23 »
no i hamulce zrobione ... koszt w sumie nie wielki około 700 zł a zrobione :

wymiana tarcz przednich, wymiana klocków przednich, regulacja linki hamulca ręcznego, wymiana cylinderków tylnich hamulcy, wymiana płynu hamulcowego, regeneracja zacisków przednich :)

teraz samochodzik staje w miejscu - dosłownie ...

koleiny etap to wymiana wszelkich płynów :)

a takie pytanie bo mnie to bardzo dziwi - wymieniłem amortyzatory a on dalej taki jakiś strasznie miekki :) czy wymiana sprężyn utwardziła by go troszeczkęczy to już tak musi być ?

pozdrawiam Krzysiek

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Lipca 2005, 11:51:09 »
jak amorki są standardowe to samochód będzie dalej miękki tylko siębędzie trzymał jezdni a nie skakał jak koza, a jak bys chciał mieć trochętwardziej , to fakt - spręzynki krótsze i amorki powinny byc trochęinne..

polnik@studio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lipca 2005, 11:56:09 »
hmm a do standardowych amorków można założyć troszeczkękrótsze sprężyny ?
a i czy to tylko sprężny mają coś do sztywności :) może powinienem wymieć coś jeszcze :)

pozdrawiam Krzysiek

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Lipca 2005, 12:26:37 »
. to juz pytanko do więcejwiędzących w tym temacie :)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Lipca 2005, 13:34:44 »
Cytat: polnik@studio
a i czy to tylko sprężny mają coś do sztywności :) może powinienem wymieć coś jeszcze :)

pozdrawiam Krzysiek

Można ale wykończysz amory szybko. Poza tym bedą pracowały w innym zakresie i może sie zmineić chrakterystyka tłumienia.
BMW E46 320d
Mini Cooper

polnik@studio

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Lipca 2005, 14:13:35 »
no to jak poprawić sztywność zawieszenia :)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Lipca 2005, 14:20:05 »
Cytat: Woytek
jak amorki są standardowe to samochód będzie dalej miękki tylko siębędzie trzymał jezdni a nie skakał jak koza, a jak bys chciał mieć trochętwardziej , to fakt - spręzynki krótsze i amorki powinny byc trochęinne..

jak wymioenisz same sprezynki to juz bedize znacznie twardziej........
logiczne ze skoro sprezyna jest krotrza, to musi 'wychamowac' auto szybciej, a co za tym idzie musi byc twardsza.....
ja u siebie mam sprezynki TTE i zawiecha cala jest znacznie twardsza niz w serii.....

oczywiscie najleprzym rozwiazaniem jest zestaw amory + sprezyny, ale dla mnie bylo to mniej istotne, bonawet jak sie amortyzatory szybko wypluja, to nowe beda za free - tylko dlatego zalozylem sprezyny firmowe......

sprezyny = twardsza jazda!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Lipca 2005, 02:48:18 »
Cytat: polnik@studio

kiedys gdzies wyczytałem, że do standardowych amorów mozna założyc krótsze sprężyny. Ale moga one obniżyć auto maxymalnie o 30 mm. Jesli maja jeszcze bardziej zblizyc auto do ziemi to także i amorki muszą być inne..
Prosze mnie poprawic jesli sie myle..

polnik@studio

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Lipca 2005, 10:57:50 »
narazie zaopatrzyłem sięw standardowe sprężyny :) zobaczymy czy coś siępoleprzy bo bardzo mnie denerwuje to kołysanie tej starletki ... mam nadzieje, że to pomoże :) a przy okazji kupiłem reperaturki zacisków i zestaw montażowy klocków :) - koniec z grzechotką :D

pozdrawiam Krzysiek

polnik@studio

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lipca 2005, 12:11:03 »
no i sprężynki wymienione ... jakie było moje zdziwienie jak wsiadłem do samochodu a on dalej jest taki miekki jaki był ... ale jestem zły bo łącznie na zawieszenie wydałem 2700 zł (toyota starlet rocznik 89 ;) ) a tu dalej jest jak jest ... ech chyba czas powoli zastanawiać sięjednak nad zmianą :) może corollka :D

pozdrawiam Krzysiek

bol0

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lipca 2005, 19:50:31 »
2700 na zawieche? to chyba wymieniles wszystko co sie dalo wymienic ;]
przede wszystkim jezeli chcesz utwardzic zawieszenie to kup dobre amorki gazowe kayaba np, olejowki sa miekkie z natury. do tego twardsze sprezyny mozesz wstawic. jezeli chcesz krotsze sprezyny to wtedy musisz dopasowac do nich amorki bo inaczej szybko padna. chyba sie troche pospieszyles z tymi wymianami, trzeba sie bylo najpierw fachowcow poradzic w jakims zakladzie

pozdrowka

Joanna25

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Sierpnia 2005, 18:21:06 »
Moje sprzęgło myślę, że jest ok. Ni słyszężadnych dżwięków dziąła sprawnie. Zreszta nawet nie wiem po czym poznać że cos jest żle... Ucze siętego autka dopiero.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl