Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: tempomat
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Czerwca 2011, 13:13:35 »
No przyznaje, że jechałem wolno i to mocno ułatwiało jazdę tempomatem. W jedna stronę 120km/h a w drugą (nie śmiać się) 100km/h  <taniec>. Na wyprzedzaniach tylko przyśpieszałem, potem puszczałem gaz i spowrotem swoja prędkość.
Jakbym miał 130-140 to bym musiał częściej rozłączać - ale to żadna tragedia pyknąć dźwigienkę na chwile, a za chwile drugi raz.

Swoją drogą jazda 100km/h jest ciekawym przeżyciem :) Bardzo relaksująca - co prawda wszystko poniżej tira i autokarów mnie wyprzedza, ale jest mało skakania po pasach, hamowania - tylko czasem trzeba przyśpieszyć na wyprzedzaniu, żeby drogi nie blokować

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Czerwca 2011, 13:37:23 »
a w drugą (nie śmiać się) 100km/h 

Tu nie liczni jeżdżą szybciej, a reszta niby tak opowiada jak szybko jeździ, ale na trasie 110 nie przekracza :-).

A w Aurisie tempomat działa tak samo jak w Camry, że każde dotknięcie sprzęgła, hamulca nożnego czy ręcznego wyłącza tempomat? 

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Czerwca 2011, 13:44:40 »
Dokładnie - sprzęgło, hamulec lub naciśnięcie dźwigienki. A ręcznego wybacz ale nie próbowałem.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Czerwca 2011, 08:34:07 »
Na tak, że jak miał 90 km/h to jeszcze da się na tempomacie jechać, ale więcej to już fajnie nie jest.
Ile czasu ujechaliście te 130 km/h na tempomacie?
Te 130 km/h jechaliśmy ok. 15-20 km ....
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Sierpnia 2011, 14:59:40 »
Prawdopodobnie w 1,4d4d nie ma gniazda, żeby wetknąć kabelek od tempomatu. Odkręć 2 śrubki ściągnij airbag i będzie wszystko wiadomo...

Wracam do tematu: otóż mam gniazdo :-) Kolego Jarod84 pamiętasz może jak montowałeś ten tempomat ile w tym gnieździe bylo wyprowadzonych końcowek (pinów czy jak tam się to zwie) ? Kurcze może jednak zaryzykuję, najwyżej nie zadziała :roll: (nie to, żeby mi był szczególnie potrzebny, ale tak sam dla siebie i satysfakcji - żyłka majsterkowicza zaczęła się we mnie odzywać :grin: )
"With Oden on our side..."

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Sierpnia 2011, 15:46:26 »
hm jestem ciekaw czy będzie chodzić w 1.4D4D , arkmart  ryzykuj  :grin: jak będzie chodzić to też zastosuje tempomat. Powodzenia
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Sierpnia 2011, 19:05:40 »
Prawdopodobnie w 1,4d4d nie ma gniazda, żeby wetknąć kabelek od tempomatu. Odkręć 2 śrubki ściągnij airbag i będzie wszystko wiadomo...

Wracam do tematu: otóż mam gniazdo :-) Kolego Jarod84 pamiętasz może jak montowałeś ten tempomat ile w tym gnieździe bylo wyprowadzonych końcowek (pinów czy jak tam się to zwie) ? Kurcze może jednak zaryzykuję, najwyżej nie zadziała :roll: (nie to, żeby mi był szczególnie potrzebny, ale tak sam dla siebie i satysfakcji - żyłka majsterkowicza zaczęła się we mnie odzywać :grin: )
Z tego co się orientuję to gniazdo jest, ale właśnie prawdopodobnie nieaktywne  :|
Ale mam nadzieję że jak zdejmiesz kierownicę i podłączysz kabelek {tempomat-przewód-wtyk w kierownicy} to że jednak Ci zadziała.
Powodzenia
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Sierpnia 2011, 15:47:56 »
...Z tego co się orientuję to gniazdo jest, ale właśnie prawdopodobnie nieaktywne  :|
Ale mam nadzieję że jak zdejmiesz kierownicę i podłączysz kabelek {tempomat-przewód-wtyk w kierownicy} to że jednak Ci zadziała.
Powodzenia

Podjąłem decyzję, że zaryzykuję :-) Teraz jestem na etapie przekonywania żony, że jednak nie wyrzucam kasy w błoto (proces długotrwały  :grin: ), oraz poszukiwania taniej dźwigienki, najlepiej z kabelkiem i bez "gratisowej" kierownicy (proces chyba jeszcze bardziej długotrwały :grin: )

Offline magda89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Sierpnia 2011, 22:21:58 »
Czytam posty odnośnie tempomatu i zastanawiam czy opłaca się skórka za wyprawkę.Jak często na naszych drogach używa się tempomatu.Czy to ma w ogóle sens.Pozdrawiam magda89.
Toyota Auris 1.6 2010
Prosimy zachować spokój aż do ogłoszenia paniki

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Sierpnia 2011, 22:29:14 »
Czytam posty odnośnie tempomatu i zastanawiam czy opłaca się skórka za wyprawkę.Jak często na naszych drogach używa się tempomatu.Czy to ma w ogóle sens.Pozdrawiam magda89.

Zależy jak jeździsz ... ja tempomatu nie mam ale miałem okazję jeździć po Warszawie Navarą i tempomatu używałem ... fajna sprawa ...

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Sierpnia 2011, 00:41:19 »
Rzadko się używa - ale jak pojedziesz raz w roku na wakacje to docenisz. W lipcu trochę pojeździłem wakacyjnie (10000km) i baaardzo się przydał tempomat. Noga przy długich trasach bardzo odpoczywa, dodatkowo nie trzeba się ciągle wgapiać w prędkościomierz.

Offline magda89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 21 Sierpnia 2011, 10:29:13 »
Mam jeszce trochę czasu do końca gwarancji,ale skoro uważacie że się tempomat przydaje trzeba będzie o nim pomyśleć.Pozdrawiam magda89
Toyota Auris 1.6 2010
Prosimy zachować spokój aż do ogłoszenia paniki

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Sierpnia 2011, 22:08:19 »
IMO bardzo się przydaje. Co prawda obecnie w Verso nie mam ale planuję montować. Znalazłem w internecie analogiczne porady jak w Aurisie.

Miałem już tempomat w paru samochodach i używałem za każdym razem jak wyjeżdżałem z miasta. Bardzo polecam.
pzdr.
Michał

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Sierpnia 2011, 08:25:25 »
arkmart  i jak postępy z tempomatem ?
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Sierpnia 2011, 10:23:50 »
arkmart  i jak postępy z tempomatem ?

Pomału do przodu :grin: Tzn. wczoraj zamówilem dzwigienkę, teraz czekać aż przyjdzie i... zobaczymy :-) Będę informował o postępach :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl