Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 467094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Janbir

• Toyot Leżący
  • *
Odp: tempomat
« Odpowiedź #705 dnia: 11 Sierpnia 2020, 16:21:37 »
Tu jest błąd musi być wtyczka A136(22)

Offline Janbir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #706 dnia: 11 Sierpnia 2020, 17:47:17 »
Umnie niema kabli od kierownicy do Komputera no i na dole brak kabla od hamulca. 3 kable potrzeba 1 na masę, do komputera od kierownicy czarny na wtyczkę A136(22) I czerwony od hamulca do komputera do A150(7). A czy to będzie potem działało to też niewiem.

Offline Janbir

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #707 dnia: 11 Sierpnia 2020, 20:14:16 »
Umnie niema kabli od kierownicy do Komputera no i na dole brak kabla od hamulca. 3 kable potrzeba 1 na masę, do komputera od kierownicy czarny na wtyczkę A136(22) I czerwony od hamulca do komputera do A150(7). A czy to będzie potem działało to też niewiem.
Tak wygląda wtyczka brak czarnego kabla od kierownicy na  22. Może kiedyś to zrobię ale teraz tej męczarni przy hamulcu mi się niechce tam straszny dostęp mimo że airbag od kolan wyjmiesz. Te wtyczki są takie specjalne najlepiej u Toyoty zamówić bo różne prubowalem i nie pasują na 100 procent.

Gesendet von meinem LYA-L29 mit Tapatalk

Offline Domimiliard

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #708 dnia: 09 Marca 2021, 23:35:54 »
Cześć. Mam auris 2 z 2014 wersja, active silnik 1.6 benzyna, manualna skrzynia. Kupiłem dzwigienkę do tempomatu bo czytając forum byłem przekonany że zadziała. Ale niestety nie działa. I teraz pytanie, powinno działać ale dzwigienka jest zepsuta, czy jednak do tej wersji auta dźwigienka nie wystarczy?

Offline bliźniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #709 dnia: 10 Marca 2021, 16:18:55 »
Mam dokładnie ten sam problem, tylko mój Auris jest z 2017 r. ale również 1,6. Jeszcze sprawdzę wpieńcie kostek, ale chyba brakuje części okablowania. Mają mi przy okazji kodowania drugiego kompletu TPMS sprawdzić w serwisie. Zobaczymy

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #710 dnia: 12 Marca 2021, 23:02:09 »
Mam dokładnie ten sam problem, tylko mój Auris jest z 2017 r. ale również 1,6. Jeszcze sprawdzę wpieńcie kostek, ale chyba brakuje części okablowania. Mają mi przy okazji kodowania drugiego kompletu TPMS sprawdzić w serwisie. Zobaczymy

Przerabiałem temat. Kup manetkę z zaślepką, załóż i podłącz do kostki w kierownicy we własnym zakresie jeśli czujesz się na siłach. Podjedź do ASO i opisz, że chcesz okablowanie uzupełnić do tempomatu. Mi zrobili w półtorej godziny.

Offline Domimiliard

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #711 dnia: 13 Marca 2021, 23:21:32 »
Można wiedzieć ile Cię to kosztowało?

Offline bliźniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #712 dnia: 14 Marca 2021, 14:40:49 »
Też chciałem o to zapytać.

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #713 dnia: 14 Marca 2021, 15:29:18 »
Można wiedzieć ile Cię to kosztowało?

346 zł. Razem na założenie tempomatu wydałem w zaokrągleniu: 50 zł wajcha, 20 zł zaślepka pasująca do auta, 346 zł uzupełnienie wiązki

Założenie tempomatu w aso przy założeniu, że oni wszystko dają to koszt. 670 zł tempomat, 300 zł montaż

PSS. W sumie nie polecam się w to bawić samemu. W zależności od modelu, typu napędu, rocznika podłączenie wygląda podobnie ale inaczej... inne piny

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2021, 15:31:09 wysłana przez Duna »

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #714 dnia: 14 Marca 2021, 20:08:53 »
Hej,

Próbowałem znaleźć coś 10 stron wcześniej ale w sumie nie znalazłem nic co odpowiadałoby konkretnie na moje pytania:  :o

Mój Auris II HSD 2016 HB potrzebuje tempomatu.

- Aliexpress, alledrogo, czy OLX - używany oryginał czy zamienniki też spoko?
- Z tego co wyczytałem wcześniej HSD 2016 ma już potrzebne wiązki - czyli tylko kupuję manetkę z przewodami i montuję?
- Ile trwa zamontowanie tempomatu przez kogoś kto się zna? Czy ktoś robi takie rzeczy w W-Wa i okolicach lub Katowice/Bielsko?

Dzięki za pomoc!

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #715 dnia: 14 Marca 2021, 20:12:40 »

Jaka wersja wyposażenia ?

Offline Domimiliard

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #716 dnia: 14 Marca 2021, 22:20:19 »
Kup na allegro to zawsze będziesz mógł zwrócić do 14 dni. Moim zdaniem lepiej kupić zamiennik ok 50-90pln. Montaż samej "wajchy" to jest kwestia 30 minut, a najdłużej i tak zejdzie z wyjęciem poduchy. Bo przykręcenie wajchy i wpięcie kabla to jest minuta.

Wszystko co napisałem wyżej ma sens jeśli masz w ogóle wszystkie kable potrzebne. A to zależy od tego jaką masz wersję. Chociaź jak czytałem to forum i inne o tym temacie to w zasadzie nigdy nie wiadomo czy masz podejście pod tempomat w kierownicy czy nie. Dlatego ja zamawiałbym na twoim miejscu na allegro z darmową opcją zwrotu.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #717 dnia: 14 Marca 2021, 22:52:42 »

Jaka wersja wyposażenia ?

Wersja Premium.

Kup na allegro to zawsze będziesz mógł zwrócić do 14 dni. Moim zdaniem lepiej kupić zamiennik ok 50-90pln. Montaż samej "wajchy" to jest kwestia 30 minut, a najdłużej i tak zejdzie z wyjęciem poduchy. Bo przykręcenie wajchy i wpięcie kabla to jest minuta.

Wszystko co napisałem wyżej ma sens jeśli masz w ogóle wszystkie kable potrzebne. A to zależy od tego jaką masz wersję. Chociaź jak czytałem to forum i inne o tym temacie to w zasadzie nigdy nie wiadomo czy masz podejście pod tempomat w kierownicy czy nie. Dlatego ja zamawiałbym na twoim miejscu na allegro z darmową opcją zwrotu.

Dzięki za radę - jak patrzę na allegro to mam do wyboru albo nowy zamiennik za 70 zl albo w podobnej cenie używkę Toyota OE - istnieje tutaj jakakolwiek różnica?

Offline Duna

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: 15 Marca 2021, 09:13:48 »
Dzięki za radę - jak patrzę na allegro to mam do wyboru albo nowy zamiennik za 70 zl albo w podobnej cenie używkę Toyota OE - istnieje tutaj jakakolwiek różnica?

Ja bym kupił używkę toyoty, jeśli masz pewność co do źródła.

Co do samego tempomatu to sprawdź sobie czy masz zaślepkę w kierownicy. Na 99% masz wszystko w kierownicy przystosowane do obsługi tempomatu - wystarczy podpiąć do odpowiedniej złączki w kierownicy.(4-pinowej, anie 8 :D). Jeśli chodzi o resztę to brakuję kabli od sterownika do złączki za zegarami.

Jak już powiedziałem w ASO szybko to ogarną.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #719 dnia: 16 Marca 2021, 11:22:17 »
Hej,
Dziś zadzwonili z ASO - Toyota z Radości:

• Jak części są dostarczone przez Pana to nie gwarantujemy działania, nawet jak używka oryginał - może szarpać tempomat "bo tak sie zdarzało"
  • Trzeba sprawdzić czy są wiązki w aucie bo mechanik nie wie, mimo podanego dokładnie modelu
  • Montaż 200 zł , zaślepka 17 zł.  Jeśli manetka z ASO to 700 zł.  Jeśli nie ma wiązek to jeszcze coś dodatkowo (chyba 170 zł powiedziała Pani z serwisu).

Krótko pisząc wliczając zaślepkę - 217 zł ASO montaż + 70 zł używka manetka Toyota OE ,  917 zł przy manetce z ASO.

Jak podzwonię dziś do nieautoryzowanych to zobaczymy czy coś mniej wezmą.

Pzdr
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2021, 11:31:31 wysłana przez Misiorro007 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl