Autor Wątek: tempomat  (Przeczytany 466708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: tempomat
« Odpowiedź #855 dnia: 20 Sierpnia 2024, 22:10:23 »
Przewód łączący który był z manetka łączy manetke z instalacją pojazdu. Wtyka się go w złącze paska spiralnego widoczne na foto, po prawej stronie jest wolne miejsce
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Adamur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris Kombi2018
« Odpowiedź #856 dnia: 21 Sierpnia 2024, 10:00:06 »
Tak zrobiłem ale nie działało.
I w sumie nie mogło działać ponieważ piny w kostce w kierownicy są w ten sposób ułożone  że tylko jeden przewód był podłaczony do manetki - na foto wyjąłem trzy przewody z białej kostki w kierownicy.

https://photos.app.goo.gl/kjAFD4fgnFNqAHfi9

Stąd moja prośba o określenie które przewody z kostki kierownicy ma być podłączony z kostką manetki.

W zakupionej manetce w kostce są trzy piny a kabelek który był w zestawie ma tylko dwa przewody.

Offline Adamur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #857 dnia: 21 Sierpnia 2024, 10:04:28 »
Wtyka się go w złącze paska spiralnego

Ok, dzisiaj sprawdzę.

Offline Adamur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #858 dnia: 22 Sierpnia 2024, 08:39:39 »
Manetka podłączona do złacza paska spiralnego i nie działa.
https://photos.app.goo.gl/wmM8znPfnjHpR9mh8
Proszę o podpowiedź co robić dalej.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #859 dnia: 22 Sierpnia 2024, 09:20:00 »
Brakuje instalacji elektrycznej do tempomatu w wiązce głównej
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline yakhub

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #860 dnia: 01 Września 2024, 20:10:52 »
Ja może za wiele nie wniosę do dyskusji, ale właśnie zamontowałem tempomat w Aurisie Hybrid 2018 - i cała operacja zajęła 20 minut (z czego 18 minut trwało zdjęcie poduszki powietrznej). Cała wszystkie kable były na miejscu, wystarczyło podłączyć kupioną manetkę do wtyczki, i przykręcić 2 śrubkami, i działa jak złoto :).

Offline tomeq77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyAurIITS hyb
« Odpowiedź #861 dnia: 16 Października 2024, 07:29:56 »
ale właśnie zamontowałem tempomat w Aurisie Hybrid 2018

Potwierdzam kolegi słowa.
Tempomat mam i ja.
Auris TS hybrid z 2018 r. wersja jakaś bieda, pewnie active, bo np. bez głośników z tyłu, bez podwójnej podłogi bagażnika, bez fotochromatycznego lusterka itd. itd....

Kupiłem ten: https://pl.aliexpress.com/item/1005005220404815.html pomimo, że miał być nie pasować (co doczytałem dopiero, jak przesyłka do mnie dotarła).

Zadziałał od razu :)

Offline Pokem

• Początkujący
  • Samochód:: Auris II FL
« Odpowiedź #862 dnia: 19 Listopada 2024, 14:00:27 »
Ja dzisiaj podjechałem do ASO w Kielcach w związku z inną awarią, ale przy okazji że zamontowałem manetkę i dalej nie działa chciałem żeby mi uruchomili tempomat (pewnie brak jakiegoś kabla). Pan mnie poinformował że tempomatu mi nie uruchomią bo samochód nie ma homologacji na tempomat, postraszył mnie też, że z takim domontowanym tempomatem ubezpieczalnia może mi nie wypłacić pieniędzy w razie w  :-).
Chyba poszukam innego ASO albo ogarniętego elektryka.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #863 dnia: 19 Listopada 2024, 14:51:46 »
Witamy na forum.

Zapraszam, do Krakowa nie jest daleko.

Offline heerre

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #864 dnia: 18 Czerwca 2025, 15:55:30 »
Szczęśliwie od przeszło roku mam dołożony tempomat w wersji Hybrid.
Po analizach tego wątku, znalazłem serwis, który się podjął ale nie dali rady chłopaki. Bardzo się starali ale polegli na ... dołożonym przez salon Toyoty autoalarmie, którym zajęli jedno z potrzebnych złączy. Bo tak instalują i już. Oczywiście po zgłoszeniu się do nich jako ASO, odpowiedzieli, że nic się nie da zrobić.

Na szczęście (dla mnie) w ASO Bielany i Żoliborz mają ogarniętych elektryków, którzy nie 3,1415erdolą się z robotą i bajek nie opowiadają. Przyjechałem z założoną manetką (oryginalną), koleś znalazł podłączenie autoalarmu (choć chciał od ręki odpalać tempomat) i trzeba było umówić się na dłuższą wizytę bo nie wiedział co to za kabelek i do czego jest. Ale parę dni później bez problemu ogarnął problem. Śmiga jak burza i zamontowany w ASO więc pieprzenie o homologacjach to zwyczajne bzdety.

Offline Gnusmas

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris e18 ts 1.
« Odpowiedź #865 dnia: 10 Lipca 2025, 06:44:28 »
Dzień dobry. Pod Kielcami w Dyminach niedaleko schroniska dla psów założono mi brakujący kabel (manetkę dołożyłem wcześniej  sam, ale nie działała) za mniej niż 5 stówek. Wszystko działa idealnie. Auris e18 1.6 valvematic z 2017 roku, kombi. Elektryk, który to robił, wyraził się, że to tylko kabel i wszystko inne jest fabrycznie zamontowane i wgrane. W ASO w Kielcach nie straszyli mnie ubezpieczeniem, ale stwierdzili, że nie doposażają w tempomaty, bo sami nie wiedzą, w którym zadziała,a w którym nie...

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #866 dnia: 11 Lipca 2025, 19:59:38 »
który Cię tak skasował na 4 stówy? mieszkam w Kielcach i nic nie słyszalem o kims takim xd a sam dokładałem tempomat

Offline aBuSaJe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #867 dnia: 01 Sierpnia 2025, 16:40:03 »
Jestem z Płock, ktoś może zna kogoś w województwie mazowiecki kto by ogarnął temat tempomatu?
Mam wersje Auris 2 lift 2018 1.6 w wersji Premium. Zamontowałem manetkę podłączyłem w kierownicy, ale zero reakcji. Chyba, że sama manetka walnięta?

Offline Adamur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #868 dnia: 12 Października 2025, 15:55:45 »
W końcu działa.
Auris 2018 1.6 132km bieda wersja bez niczego.
Manetka podłączona do taśmy w kierownicy pod klaksonem, poprowadziłem przewód z kostki A50 pin36 do kostki E6 pin7 pod kierownicą.

Offline xyzddxyz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.6 2016
« Odpowiedź #869 dnia: 16 Października 2025, 12:55:47 »
W końcu działa.
Auris 2018 1.6 132km bieda wersja bez niczego.
Manetka podłączona do taśmy w kierownicy pod klaksonem, poprowadziłem przewód z kostki A50 pin36 do kostki E6 pin7 pod kierownicą.

Poprowadziałeś tylko jeden kabel i nic więcej nie trzebabyło robić? Mam manetkę zamontowaną ale nie działa, pewnie brakuje wsponianego przez ciebie kabla

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl