Autor Wątek: 1,6 4A-FE spalanie LPG  (Przeczytany 24229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Odp: 1,6 4A-FE spalanie LPG
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2008, 16:38:40 »
Sie robi. Zresetować komputer można odłączając klemę od aku (wtedy również kasujesz ustawienia radia itp) albo wyjmując tylko bezpiecznik od ECU (u mnie pisze EFI). Aby prawidłowo zaadoptować komputer, zrób ze 20km na samym PB nie przełączając na LPG. Jeśli możesz to nawet więcej.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2008, 16:48:36 »
Gdzie znajduje się ów bezpiecznik? Jak go znaleźć?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopada 2008, 19:31:55 »
W komorze silnika masz puszke z bezpiecznikami i tam szukaj.

nowcyk

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2008, 20:33:10 »
Sprawdzalem, ale mnie to wiele nie mowi (Duza puszka nieopodal akumulatora). Kilka zwyklych bezp. kilka oryginalnych Denso, Toyota. Ktory to dokladnie? Ma jakis opis?

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia 2008, 21:18:49 »
Napisy są pod puszką . Polecam kupić ksiażkę bedziesz wiecej wiedział o swoim aucie i nikt cię nie zrobi w balona . No i zaoszczędzisz sporo kasy na mechanikach . Pozdro .

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia 2008, 22:05:30 »
[...] Ktory to dokladnie? Ma jakis opis?

Na pokrywie puszki od wewnętrznej strony jest wszystko opisane.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline nurek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2008, 16:39:59 »
Witam Was kierowcy i kierowniczki
Moje pytanie: ile powinna palić na takim silniku (1,6 4A-FE)? Czy 10.5 to dużo, mało? Doczytałem się jedynie, że jednym pali 8.5 i to jest dobre spalanie (bezpieczne), drugim pali 11 i też jest OK. Jaka jest bezpieczna dolna granica spalania, żeby nie zarżnąć silnika?
Przejżałem nasze forum na ten temat, ale odnoszę wrażenie, że panuje już chaos w tym temacie i nic w zasadzie konkretnego się nie dowiedziałem.[/font][/font][/color]
moja poprzednia Carinka palila 9 litrów na holehderskiej instalacji... praktycznie róznicy miasto/trasa nie było
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2009, 15:40:04 wysłana przez eddie »
"Jedynymi osobami, z którymi powinieneś wyrównać rachunki są ci, którzy ci pomogli."
John E. Southard

Offline Alifer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Stycznia 2009, 15:07:40 »
Spalane (dane z komputera pokladowego)
Miasto - zima 10-13, lato 9-10
Trasa lato 6-9

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Stycznia 2009, 15:37:29 »
Spalane (dane z komputera pokladowego)
Miasto - zima 10-13, lato 9-10
Trasa lato 6-9

Tyle podawał komputerek a ile faktycznie spali?

Offline Alifer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Stycznia 2009, 17:37:06 »
Tyle podawał komputerek a ile faktycznie spali?
Ten komputerk nie jest przywiazany do plywaka w zbiorliku lecz sumuje czas pracy wtryskiwaczy. Dokladnosc wiec okolo "mikrolitrow" :) (Moge np. sprawdzic ile pobieraja wlaczone swiatla mijana albo klima, jak wplywa na zuzycie paliwa zatkany filtr powietrza... nu i tp.)
Pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Stycznia 2009, 19:39:19 »
Ten komputerk nie jest przywiazany do plywaka w zbiorliku lecz sumuje czas pracy wtryskiwaczy. Dokladnosc wiec okolo "mikrolitrow" :) [...]

No... dobra... a jak został skalibrowany ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Offline Alifer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Stycznia 2009, 20:31:30 »
No... dobra... a jak został skalibrowany ?
Pozdro.
O-o-o mondre pytanie - widac oko praktyka. Jezeli podpinamy do zegarow (1 sposob) kalibracji nie wymaga.  2 sposob to podlaczenie do ECU do wyjsc na wtryskiwaczy i kalibracja wtedy tylko metoda pelnego zbiornika, innej nie wymyslono.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2009, 20:38:53 wysłana przez Alifer »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Stycznia 2009, 21:56:47 »
Zaraz... może najpierw ustalmy fakty. Jaką masz instalację LPG ? Która generacja ?

[...]Jezeli podpinamy do zegarow (1 sposob) kalibracji nie wymaga.

Do jakich zegarów, bo nie łapię kompletnie? Czy ten komputerek jest dedykowany do Twojej instalacji LPG ?

Cytuj (zaznaczone)
2 sposob to podlaczenie do ECU do wyjsc na wtryskiwaczy i kalibracja wtedy tylko metoda pelnego zbiornika, innej nie wymyslono.

A to jest zrozumiałe i naturalne.
Z tym że...
Nie wiem na czym polega sposób 1, ale jeżeli zakłada jakieś stałe parametry instalacji gazowej (wtrysk), to taki pomiar nie jest dla mnie miarodajny. Bardziej jestem skłonny uwierzyć w stałość parametrów oryginalnego układu zasilania w pełnym zakresie obrotów i obciążeń niż jakiejkolwiek instalacji LPG.
Ale to takie tam moje dywagacje ;)
O co chodzi z tym podpięciem do zegarów ?
Pozdro.
*
*
*
*

Offline Alifer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Stycznia 2009, 00:25:10 »
(Przepraszam za same skróty myślowe w poprzednim poście i bledy w pisowni - może administrator skoryguje).
Komputer jest uniwersalny i mierzy zużycie dla benzyny:
sposób 1 - na podstawie czujki ze zbiornika (sygnał zazwyczaj bierze sie gdzieś w rejonie liczników). Wpisujemy tylko że ta wartość to stan pełny, a potem niższy stan liczymy za 0. ale jak staniemy pod górkę, to wskaźnik nam kłamie na desce jak i zależny od niego licznik komputera. Nie spotkałem ludzi, korzystających z tej metody.
sposób  2 - na podstawie "wirtualnego" zbiornika. Podpinamy sie do wtryskiwaczy, wlewany pełen zbiornik i wpisujemy wartość pełnego, wyjeżdżamy go, wpisujemy 0. Prawie to samo, tylko wskazania zależne są od ogólnego czasu pracy wtryskiwaczy i górka tu nie jest przeszkodą. Mankament tylko w tym że za każdym tankowaniem musimy wcisnąć parę przycisków że właśnie zatankowaliśmy.
 dla LPG działa tylko sposób 2, ponieważ rzadko można spotkać jakiś elektroniczny wskaźnik poziomu z którego można wziąć sygnał.
I tyle...
Pozdrawiam  <kawusia>

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Stycznia 2009, 16:46:11 »

dla LPG działa tylko sposób 2, ponieważ rzadko można spotkać jakiś elektroniczny wskaźnik poziomu z którego można wziąć sygnał.
I tyle...
Pozdrawiam  <kawusia>

I właśnie o to nam z Perzanem chodzi.Nie da się dokładnie zmierzyć zużycia gazu tym sposobem.Też mam zamontowany podobny komputerek i wiem na własnym przykładzie że wystarczy zmiana porametru gazu i wyniki są koślawe ni jak niemające odzwierciedlenia do faktycznego spalania.Jedynie pomiar czasu wtrysku sekwencji może nam dać w miarę dokładne wyniki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl