Autor Wątek: kontrolka ciśnienia w oponach  (Przeczytany 22958 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

angli

• Gość
kontrolka ciśnienia w oponach
« dnia: 23 Listopada 2008, 22:12:58 »
Ostatnio wymieniłem opony w mojej nowej Camry XLE 2009 na zimowe. Wymiana była z felgami - kupiłem je w ASO (powiedzieli, że są takie same jak do Corolli verso (215/60 R 16) . W następnym dniu zaczęła mrugaać kontrolka wskaźnika ciśnienia powietrza w oponach, która po minucie świeci się już ciągle. Sprawdziłem powietrze w kołach - OK, próbowałem resetować czujnik - bez zmia.
Czy ktoś może miał ten problem i wie jak go rozwiązać?

btomek

• Gość
Odp: kontrolka ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2011, 15:58:03 »
Witam. Odświeżam pytanie, może ktoś coś poradzić.

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2011, 18:08:44 »
a czy zostały przełożone czujniki ciśnienia powietrza z obręczy letnich do obręczy zimowych ???

btomek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2011, 14:25:00 »
Czujniki ostały w kołach letnich i zapewne stąd pokazuje błąd. Może ma ktoś jakiś patent jak ten błąd dezaktywować (oczywiście poza wyjęciem żarówki :grin:)

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2016, 11:57:58 »
Czujniki ostały w kołach letnich i zapewne stąd pokazuje błąd. Może ma ktoś jakiś patent jak ten błąd dezaktywować (oczywiście poza wyjęciem żarówki :grin:)

Stare ale moje pytanie jest identyczne. Kupiłem felgi stalowe, nie widze sensu kupowania czujików za 800zł. Przekładka czuników też mija się z celem.

Macie jakiś sprytny pomysł jak obejść tę kontrolkę? Np. poprzez wyjęcie któregoś z bezpiecznika?

Pozdrawiam

Offline iko01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Września 2016, 10:20:08 »
Byłem u "twojego" magika ... też mi tą przypadłość leczył. Tylko z tym ze u mnie po prostu padła bateria i nowy czujnik poszedł.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Września 2016, 07:53:27 »
U mnie nie ma przypadłości, wszystko działa. Zastanawiam sie tylko nad sprytnym rozwiązaniem aby z zimę nie mrugała ta kontrolka. Jest od tego jakiś bezpiecznik?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2016, 14:31:13 »
Mam pytanie odnośnie czujników opon. Czy da się wgrać dwa komplety czujników i czy będą one już zapamiętane przez auto tak aby następnym razem przekręcać tylko koła?

Offline lewmichal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2016, 11:20:39 »
Możesz zakodować tylko 5 czujników

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2016, 18:52:47 »
Mam pytanie odnośnie czujników opon. Czy da się wgrać dwa komplety czujników i czy będą one już zapamiętane przez auto tak aby następnym razem przekręcać tylko koła?
Jeżeli nie masz możliwości zakodowania 2 kompletów czujników, to dobry gumiarz może zrobić Ci klony czujników na drugim komplecie kół. Wtedy wymieniasz koła i jeździsz. Ja mam tak zrobione i działa bezproblemowo. Trzeba tylko mieć na 2-gi komplet czujniki programowalne. Ja mam T-Pro, nowe po 10 godzinach jazdy "utwardzają się" i nie da się ich potem przeprogramować. Mój gumiarz klonował je przyrządem ATEQ VT56.
Spalanie - Motostat.pl

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2016, 08:31:30 »
Panowie znalazłem taką instrukcje jak wyłączyć paląca sie lampkę od czujnika ciśnienia w oponach. Dacie radę rzucić okiem?
http://www.rav4world.com/forums/98-4-3-interior/85538-how-disable-tpms-how-turn-off-tpms-light-3.html#/topics/85538?_k=0l4qfa

Zadziałało w Auris i Rav4 to może i u mnie zabangla.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2016, 17:07:59 »
Na dworze zrobiło się chłodniej i jak to wtedy bywa zaczyna ubywać powietrza w kołach. Myślałem, że jak mam czujniki w kołach to już nie muszę sprawdzać ciśnienia. Dziś sprawdziłem i we wszystkich było równo po 1,7 bar. Rozumiem, że jak jest równe ciśnienie we wszystkich oponach (nawet niższe) to czujniki nic nie wykażą?

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2016, 17:48:04 »
Osobiście zaczynam wątpić w te czujniki. Po zmianie kół na zimowe gdzie nie ma czujników dopiero po dwóch dniach zapaliła się kontrolka. Po dwóch tygodniach przestała się palić 😬 Ja bym olał i sam sprawdzał.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2016, 18:15:04 »
Na dworze zrobiło się chłodniej i jak to wtedy bywa zaczyna ubywać powietrza w kołach. Myślałem, że jak mam czujniki w kołach to już nie muszę sprawdzać ciśnienia. Dziś sprawdziłem i we wszystkich było równo po 1,7 bar. Rozumiem, że jak jest równe ciśnienie we wszystkich oponach (nawet niższe) to czujniki nic nie wykażą?
Jak się ochładza, to ciśnienie w oponie spada, takie jest odwieczne prawo natury. Dlatego też ciśnienie sprawdza się (i kalibruje) na oponach zimnych, a nie po trasie autostradowej. Nieważne ile czujników wykryje spadek ciśnienia, lampka zapali się. Nie wyszedłeś jeszcze poza tolerancję, skoro nic się nie zapaliło.

@TT2002:
Zajrzyj w drugą część artykułu:
http://motofocus.pl/technika/6314/prawidlowa-kalibracja-systemu-tpms
"Dodanie układu TPMS do wszystkich pojazdów mogłoby oszczędzić życie 1/5 ofiar i pomóc w uniknięciu niezliczonej liczby obrażeń, do jakich dochodzi każdego roku. Francuska organizacja Sécurité Routière (dosł. Bezpieczeństwo Drogowe) ocenia, że 9 proc. wszystkich wypadków pociągających za sobą ofiary śmiertelne można przypisać zbyt niskiemu ciśnieniu opon, natomiast DEKRA oszacowała, że 41 proc. wypadków, w których dochodzi do obrażeń ciała, jest związanych z problemami wynikającymi z niewłaściwego stanu ogumienia."
W USA czujniki stosują obowiązkowo od lat.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2016, 19:31:16 »
A jaka tu jest tolerancja?
Czy jeżeli ciśnienie będzie spadało równo ze wszystkich kół to kontrolka się nigdy nie zapali? Czy też jeszcze nie przekroczyłem wymaganego progu ciśnienia powietrza w oponach?
Jak to jest z tymi czujnikami?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl