Autor Wątek: kontrolka ciśnienia w oponach  (Przeczytany 22971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: kontrolka ciśnienia w oponach
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Listopada 2016, 21:40:22 »
A jaka tu jest tolerancja?
Czy jeżeli ciśnienie będzie spadało równo ze wszystkich kół to kontrolka się nigdy nie zapali? Czy też jeszcze nie przekroczyłem wymaganego progu ciśnienia powietrza w oponach?
Jak to jest z tymi czujnikami?
Jeszcze nie przekroczyłeś progu zadziałania. Nie wiem jaka jest dokładnie tolerancja, myślę, że ok. 0,3 bara. Nieważne, ile miałeś napompowane poprzednio. Ważne, przy jakim ciśnieniu ostatnio kalibrowałeś, bo do tego ciśnienia jest porównywane aktualne.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada 2016, 09:01:03 »
Żadnej kalibracji nigdy nie robiłem. Po zakupie czujników zostały one wgrane do systemu auta i tak jeżdżę. Czy ja dobrze rozumiem, że powinny być wtedy skalibrowane do właściwego ciśnienia w oponach (2,2) aby mogły prawidłowo zadziałać?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada 2016, 16:07:46 »
Żadnej kalibracji nigdy nie robiłem. Po zakupie czujników zostały one wgrane do systemu auta i tak jeżdżę. Czy ja dobrze rozumiem, że powinny być wtedy skalibrowane do właściwego ciśnienia w oponach (2,2) aby mogły prawidłowo zadziałać?
No taaaak. Pompujesz do prawidłowej wartości (na zimnych oponach), wciskasz guzik w schowku na 3s (z włączonym zapłonem, stojąc w miejscu), obserwujesz 3 krotne mignięcie lampki niskiego ciśnienia.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Grudnia 2016, 08:04:10 »
Dziękuję, ustawię tak na wiosnę po zmianie kół na letnie bo w nich mam czujniki. Jeszcze jedno, czy za każdym razem trzeba kalibrować gdy ubędzie powietrza w kole i napompuje do właściwej wartości czy wtedy już nie muszę?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Grudnia 2016, 09:05:13 »
kalibrujesz tylko raz, aby zapamiętał właściwe/zalecane  cisnienie jakie ma być. Potem jak dopompujesz to juz nic nie robisz.

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Grudnia 2016, 13:33:03 »
Dziękuję

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Grudnia 2016, 13:30:13 »
Dwa dni temu przekręciłem koła na zimowe, w których nie ma czujników. Dziś wyjechałem autem z garażu aby go umyć, a tu niespodzianka - pali się check engine. Czy można to powiązać z brakiem czujników opon czy to tylko taki zbieg okoliczności?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Grudnia 2016, 13:32:31 »
Wg mnie to nie jest powiązane.
3VZ.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Grudnia 2016, 07:26:48 »
Po zmianie opon na zimowe bez zamontowanych czujników minęło 11 dni jak zapaliła się powiązana z tym kontrolka. Myślę, że powodem takiej sytuacji były moje krótkie trasy robione tym samochodem (do 10 km) oraz to, że koła z czujnikami leżą przy samochodzie w garażu. Dziś po około 20 km jazdy zaczęła mrugać, a później palić się ciągle. Może ktoś podpowie jak to jest z tą kontrolką?

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Grudnia 2016, 10:51:00 »
Po zmianie opon na zimowe bez zamontowanych czujników minęło 11 dni jak zapaliła się powiązana z tym kontrolka. Myślę, że powodem takiej sytuacji były moje krótkie trasy robione tym samochodem (do 10 km) oraz to, że koła z czujnikami leżą przy samochodzie w garażu. Dziś po około 20 km jazdy zaczęła mrugać, a później palić się ciągle. Może ktoś podpowie jak to jest z tą kontrolką?
System TPMS w samochodzie ma antenki do odbierania sygnału radiowego z czujników ciśnienia w kołach. Po włączeniu zapłonu system się uruchamia, wykrywa sygnał czujników. Jeżeli dane o ciśnieniu z czujników (plus tolerancja ok. 0,2 - 0,3 bara) są nie mniejsze niż zapamiętana wartość przy kalibracji, lampka gaśnie. Jeżeli czujnik poda ciśnienie niższe - lampka zapala się.
Natomiast jeżeli system samochodu nie wykrywa sygnał czujników, to oczekuje, aż sygnał się pojawi (wówczas niestety lampka jest zgaszona, co sugeruje, że wszystko w porządku). Po kilku lub kilkunastu minutach braku sygnału, następuje sygnalizacja problemu (miganie lampki) i następnie świecenie ciągłe lampki.
U Ciebie, ze względu na krótkie trasy i czujniki w garażu, lampka zwykle nie zdąża się zapalić.
Moim zdaniem, poszukiwanie czujników i to ze zgaszoną lampką trwa zbyt długo. Gdy czujników "nie widać" - lampka powinna się natychmiast zapalać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Grudnia 2016, 06:36:27 »
Wczoraj gdy samochód troszkę postał uruchomiony w garażu, w którym znajdują się koła letnie z czujnikami to kontrolka od ciśnienia w oponach zgasła. Dziś byłem ciekawy czy zapali się podobnie jak poprzedniego dnia gdyż robiłem taką samą trasę. Wszystko się potwierdziło. Kontrolka zapaliła się w tym samym miejscu co wczoraj gdyż jechałem z podobną prędkością. Wniosek z tego taki, że zapala się po około 20 min ciągłej jazdy na kołach bez czujników.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl