Autor Wątek: [E9]Schematy instalacji elektrycznej  (Przeczytany 3129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

valmico

• Gość
[E9]Schematy instalacji elektrycznej
« dnia: 25 Listopada 2008, 11:49:15 »
Cześć,
potrzebowałbym schematów instalacji elektrycznej, albo żeby chociaż ktoś mi powiedział jak podłączyć radio do instalacji ( bo stare jest jakoś dziko podpięte ). Kabelki od nowego radia są ładnie opisane, ale nie bardzo wiem gdzie mają być fizycznie podłączone.
czerwony ma iść do stacyjki, a przy stacyjce jest spora kostka i chyba koło 7 kabli ( jeżeli dobrze policzyłem ), nie wiem do którego miałbym się podpiąć.
żółty - zasilanie +, czyli jeżeli dobrze rozumiem to do skrzynki z bezpiecznikami tej w kabinie. Ze skrzynki wychodzą 4 wiązki przewodów( ofc wpięte w kostki ) czy ktoś może wie który kabel, albo chociaż która kostka zawiera kabel idący do radia?
czarny - masa, niby wiem że cała karoseria to masa, ale nie wiem gdzie miałbym to podłączyć żeby było zgodnie ze sztuką <zalamka>

PS.
Jeszcze takie pytanie techniczne, zasilanie do skrzynki z bezpiecznikami idzie od spodu, tak? a te wszystkie kabelki co wychodzą doprowadzają prąd ( + ) do urządzeń?

PS2.
Czy mogę sobie bezkarnie odłączyć klemy z AKU żeby gmerać w instalacji? Nic się nie stanie komputerkowi ( EFI ) ?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
Odp: [E9]Schematy instalacji elektrycznej
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Listopada 2008, 17:29:52 »
Cytuj (zaznaczone)
PS2.
Czy mogę sobie bezkarnie odłączyć klemy z AKU żeby gmerać w instalacji? Nic się nie stanie komputerkowi ( EFI ) ?

oczywiscie, ze tak ... nawet bym polecal zeby nie zrobic zwarcia jakiegos ;-)  jedyny efekt to reset kompa i zegarka  <diabel>

Cytuj (zaznaczone)
PS.
Jeszcze takie pytanie techniczne, zasilanie do skrzynki z bezpiecznikami idzie od spodu, tak? a te wszystkie kabelki co wychodzą doprowadzają prąd ( + ) do urządzeń?

do gory w prawo pod skosem od skrzynki ( bynajmniej u mnie )

reszte nie powiem, bo sam mam podlaczone oby bylo ... sprawdzilem miernikiem gdzie "+" i sprawdzilem czy
po wyjeciu  bezpiecznika od radia  (skrzynka bezpiecznikowa kolo kierowcy) zasilanie znika na nim  ... nastepnie  gdzie masa i podlaczylem nie patrzac na kolory  :roll:

valmico

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Listopada 2008, 17:34:14 »
reszte nie powiem, bo sam mam podlaczone oby bylo ... sprawdzilem miernikiem gdzie "+" i sprawdzilem czy
po wyjeciu  bezpiecznika od radia  (skrzynka bezpiecznikowa kolo kierowcy) zasilanie znika na nim  ... nastepnie  gdzie masa i podlaczylem nie patrzac na kolory  :roll:
Hehe :D też na to wpadłem, właśnie wróciłem z woltomierzem pożyczonym od kumpla :D Chyba też będę po omacku szukał zasilania :D <diabel>
Samo zasilanie + i masa powinna wystarczyć do uruchomienia radia, tak? :)

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Listopada 2008, 19:18:02 »
tak,   powinno wystarczyc ... tylko musisz sprawdzic ( i pomyslec czy tak chcesz) czy po wyjeciu kluczyka radio tez dziala ? czy jest napiecie na "+" ? ( u mnie tak jest )   

jeszcze jest sprawa zeby szlo przez bezpiecznik  ... jak otworzysz skrzynke to na pokrywie od wewnatrz powinno byc opisane, ktory do czego ... sprawdz czy jak wyciagniesz ten od radia, to czy zniknie napiecie na przewodzie "+"

valmico

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2008, 08:52:38 »
jeszcze jest sprawa zeby szlo przez bezpiecznik  ... jak otworzysz skrzynke to na pokrywie od wewnatrz powinno byc opisane, ktory do czego ... sprawdz czy jak wyciagniesz ten od radia, to czy zniknie napiecie na przewodzie "+"
Też miałem taki pomysł i właśnie go zrealizowałem, no i jest problem( a przynajmniej tak mi się wydaje ). Bezpiecznik od radia zabezpiecza od strony masy. Po wyciągnięciu bezpiecznika znika masa w radiu, a "+" ciągle jest xD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl