Autor Wątek: automatyczne ssanie  (Przeczytany 5113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

guaz

• Gość
automatyczne ssanie
« dnia: 09 Grudnia 2008, 11:53:11 »
Witam wszystkich!
Mam problem z Toyotką.Próbowałem użyć wyszukiwarki,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.
W czasie rozruchu po dłuższym okresie(rano,po kilku godzinach postoju) jest mały problem z odpaleniem.Rozrusznik musi kilkanaście razy przekręcić zanim silnik zaskoczy.Przy tym ssanie włącza się dopiero po kilkakrotnym "przegazowaniu" przy pracującym silniku(normalna procedura wciskania pedału gazu przed rozruchem nie uruchamia ssania).Następnie ssanie bardzo długo się nie wyłącza,w chłodniejsze dni po przejechaniu 6km obroty nadal są w okolicy 1300.Termostat jest na pewno dobry,ponieważ silnik osiąga normalną temperaturę,tak jak do tej pory.
W związku z tym mam pytanie co może być przyczyną takiej usterki,gdzie jej szukać i jak naprawić?

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: automatyczne ssanie
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2008, 12:15:34 »
Witam wszystkich!
Mam problem z Toyotką.Próbowałem użyć wyszukiwarki,ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem.
W czasie rozruchu po dłuższym okresie(rano,po kilku godzinach postoju) jest mały problem z odpaleniem.Rozrusznik musi kilkanaście razy przekręcić zanim silnik zaskoczy.Przy tym ssanie włącza się dopiero po kilkakrotnym "przegazowaniu" przy pracującym silniku(normalna procedura wciskania pedału gazu przed rozruchem nie uruchamia ssania).Następnie ssanie bardzo długo się nie wyłącza,w chłodniejsze dni po przejechaniu 6km obroty nadal są w okolicy 1300.Termostat jest na pewno dobry,ponieważ silnik osiąga normalną temperaturę,tak jak do tej pory.
W związku z tym mam pytanie co może być przyczyną takiej usterki,gdzie jej szukać i jak naprawić?
Może masz coś nie tak z pompą paliwa ??

Pozdrawiam
Obi

guaz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2008, 13:26:08 »
pompa jest dobra,poza tym co by miała wspólnego z tym że ssanie się długo nie wyłącza

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2008, 13:31:43 »
pompa jest dobra,poza tym co by miała wspólnego z tym że ssanie się długo nie wyłącza
Nie z ssaniem ale z odpaleniem. Jesli wadliwie pracuje to jak ma podać paliwo?
Obi

guaz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2008, 21:15:33 »
Pompa jest na bank ok.-prawie nówka sztuka-pół roku temu założona była nowa-japońska.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2008, 16:17:31 »
No jak ma prawidłowo odpalać, skoro ssanie włącza się dopiero po przegazowaniu. Jeśli była by to pompa, to w czasie jazdy miałby problemy albo wcale by nie odpalił. Na pewno musisz sprawdzić wszystkie węże podciśnienie kto wie, może wymontować przepustnicę. Jeśli już to zrobisz, to dokładnie ją też przeczyść. Jeśli dobrze się orientuję w dużej mierze za ssanie odpowiedzialny jest bimetal. Poczytaj wszystkie wątki o przepustnicy i ssaniu, troszkę tego jest.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Grudnia 2008, 10:39:07 »
No jak ma prawidłowo odpalać, skoro ssanie włącza się dopiero po przegazowaniu. Jeśli była by to pompa, to w czasie jazdy miałby problemy albo wcale by nie odpalił. Na pewno musisz sprawdzić wszystkie węże podciśnienie kto wie(...)
A drogi kolego może mi powiesz co odpowiada za podciśnienie w układzie paliwowym?
Obi

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Grudnia 2008, 19:56:55 »
Sformułuj pytanie po polsku, to odpowiem. Za samo podciśnienie ogólnie odpowiada fizyka.

« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2008, 20:04:04 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl