Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas hamowania  (Przeczytany 32787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bobikos

• Gość
Odp: Drgania kierownicy podczas hamowania
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Marca 2006, 17:04:26 »
Skoro jest mowa o wyważaniu to czy macie jakieś sprawdzone miejsca w warszawie? Ja też mam problem drgań, nie przy hamowaniu lecz podczas normalnej jazdy, przy bardzo małych prędkościach czuje podczas skręcania jak kierownica delikatnie pulsuje, a przy większych czuć dopiero ok 120 km/h... Zamierzam zmienić oponki niedługo, chcę je dobrze wyważyć, ustawić geometrię i w ten sposób wyeliminować kilka podejrzanych elementów. Wiem że ten problem był opisywany, ale mi chodzi o kontakty do dobrych warsztatów, ktorych akurat na forum nie ma zbyt dużo jeszcze. Więc jeśli macie sprawdzone serwisy to dajcie namiary.

pjachowski

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Września 2006, 21:29:50 »
Witam.

Jak w temacie. Dzieje się tak przy prędkościach między 80 a 120. Powyżej i poniżej nic się nie dzieje, hamuje wtedy idealnie, z resztą jak zacznie drżeć i przycisnę hamulec mocniej to przestaje... nie wiem co to jest. Mam aluminiowe felgi, może coś z nimi jest nie tak? Klocki są wymienione.
Może ktoś miał coś takiego i wie o co chodzi? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Września 2006, 21:42:21 »
standardowa wada modelu przed liftem. Skrzywienie tarcz hamulcowych. Proponuję sprawdzić ewentualnie bicie kół.
BYło już kiedyś na forum pare razy o tym.
Zapraszam do FAQ Avensis

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Września 2006, 22:09:29 »
Cuda są różne --> AVE ma zwyczajnie przykry zwyczaj przenoszenia w brutalny sposób wszelkich odstępstw od ideału na kierownicę. W starej 1.6'99 miałem to z tarczami (przetoczone i był spokój) a aktualnej mam problem z GY EXELENCE --> wszystko stuka i wibruje a jedynym lekarstwem na wibracje okazało się napompowanie do 2.4ba - rytmiczny hałas pozostał, ale kierownica ani drgnie.
Opony pójdą zimą na Alegro i chyba sprawdzę Continentale. Nie mniw koleś z OponLan'u powiedział mi, że jeśli drgania pojawiają się w jakimś przedziale predkości (i to nie zawsze) to wina albo "niecentralności" osadzenia felg, albo opon. I to chyba sie sprawdza - felgi mają otwór o średnicy piasty a przetoczenie tarcz okazało sie jedynie zytecznym wydatkiem. Zaś jazda na 2.1ba z prędkością 150km/h była akustycznym uniesieniem. ;)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Września 2006, 10:18:12 »
Faktycznie potwierdzam. Najpierw przetoczyłem tarcze i to uspokoiło drania przy hamowaniu, a napompowanie kół na 2,4 wyeliminowało drgania podczas jazdy przy 120. :)
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

TRoCIn

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Września 2006, 15:18:23 »
w przypadku drgań przy 120 km/h sprawa jest prosta - nie trzeba pompowac kół do 2,5 atmosfery - wystarczy pojechać na porządne wyważenie kół, tzn. robione na samochodzie - bez zdejmowania kółek. W Warszawie można to zrobić koło stacji Shella na Puławskiej numeru nie pamiętam ale coś koło 427 czy 437. Koszt zabiegu to 50 zł i można cieszyć się jazdą przy średnich prędkościach. A co do bicia przy hamowaniu to mam to samo i nie wiem co zrobić żeby ustało, po toczeniu tarcz było ok ale jakiś czas temu znowu powróciły drgania.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Września 2006, 15:45:56 »
a wie ktoś czy gdzieś we Wrocławiu można takie wyważenie na kołach zrobić ?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

jaros

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 14 Listopada 2006, 21:02:13 »
U mnie tez drzy kierownica przy hamowaniu ale raczej tylko przy rozgrzanych hamulcach i przy mocnym odhamowywaniu z większych prędkości. Wydaje mi się, ze przy zimnych tarczach tego nie ma. Jakieś pół roku temu dałem tarcze do przetoczenia i jakiś czas (ok. 10 tys km) było całkiem dobrze a potem wszystko niestety wróciło. Jest to bardzo uciażliwe i wrecz niebezpieczne, bo w trakcie takiego hamowania ciezko jest precyzyjnie kierować autem a przeciez moze to byc konieczne (np. gdy chcielibysmy mocno odhamowujac wjechac w jakas luke miedzy autka stojace przed nami w korku :-)
Pozdrawiam

Offline TaTaR

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris i RAV4
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Listopada 2006, 11:45:01 »
Witam!

A ja przy podobnych problemach odkryłem niekompetencje warsztatu, który serwisował moją Carinkę, gdy jeszcze była u poprzedniego właściciela...
Po prostu barany ukręcili jedną śrubę mocującą malutki przegub na kolumnie kierowniczej i był spory luz na wieloklinie. Przewierciłem i usunąłęm śrubę, a raczej jej pozostałości, i skręciłem nową śrubą. Problem ustał. Jeszcze tylko zmieniłem uszkodzoną oponę, której wcześniej nie zauważyłem (oczywiście obie na przedniej osi) i do 170km/h (szybciej nie odważyłem się pognać mojej Cari, bo nie lubię szybkiej jazdy) nie było żadnych śladów po drganiach...

Pozdrawiam
TaTaR
Kto wierzy w siebie nie musi przekonywać innych.

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 30 Listopada 2006, 23:49:20 »
Witam!!!
Ja slyszalem jeszcze ze kupuje sie pierscienei centrujace do felg. (zaklada sie na piaste) Te pierscienie dociskaja felge do piasty i problem z glowy
http://www.allegro.pl/item145360376_pierscienie_centrujace_pozbadz_sie_problemu.html#photo
http://www.allegro.pl/item144032910_niemieckie_pierscienie_centrujace_szybka_wysylka_.html#photo
Pozdrawiam Łukasz
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 23:51:14 wysłana przez Misiak-007 »

adakan

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Grudnia 2006, 00:00:26 »
Ja tak tylko dla statystyki - u mnie też jest problem drgań przy hamowaniu. Zastanawiam się czy zamiast prztaczania nie wymienić całych tarcz - zakupiłem auto które ma już 150 kkm

Pozdro
Adam AVE 1.6 00'

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Grudnia 2006, 00:23:57 »
kolego adakan najlepiej zrobisz jak kupisz sobie nowe tarcze jezeli te co masz (zaznaczam ze okoza sie krzywe lub zacienkie ) poczytaj forum!!!
pozatym sprawdz luzy na sforzniu zwrotnicy od tego tez przy chamowaniu moze drgac kierownica i przesmaruj prowadnice zaciskow i bedzie ok :)

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Grudnia 2006, 08:20:37 »
U mnie toczenie tarcz właściwie nie dało żadnego efektu - drgania były mniejsze, ale były.
Dopiero ich wymiana na Zimmermanny rozwiązała (jak na razie) problem skutecznie - mimo już kilku tys. km i sporej liczby ostrych hamowań z dużych prędkości nic nie drży ani przy hamowaniu, ani (co najważniejsze) podczas szybkiej jazdy.
Ave miały układ hamulcowy ogólnie słabiutki i jego "tuning" to najlepsze chyba wyjście. W NORAUTO można kupić za ok. 100-150 PLN tarcze Brembo - może one będą mniej podatne na fadding :oops:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl