Autor Wątek: Zakup Corolli Verso  (Przeczytany 5609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotr_z_lublina

• Gość
Zakup Corolli Verso
« dnia: 18 Grudnia 2008, 13:24:47 »
Witajcie
To moj pierwszy post tutaj, mam nadzieje, ze nie zjecie mnie na sniadanie, za przekroczenie jakis norm tutaj przyjetych (poczytalem troche w FAQ, ale nie wszystko, obiecuje ze sie poprawie)

Zamierzam kupić Corolle Verso do uzytku domowego, czemu taki wybór? Chcialbym zagwarantować sobie wygodną podróż na wakację. W obecnej Toyotce brakuje nam po spakowaniu miejsca (w tym roku Bułgaria w zeszłym pod namioty nad Bałtyk).
Moj zakup będzie raczej na dluzej tzn minimum 5 lat, bo byc moze jeszcze w jakis kredyt sie wpakuj (brak własnego mieszkania ;D)

Co wybrać "nową' z Turcji czy "starą" z Japonii?

rok prod 2005                                   3 lata różnicy                                rok prod     2003
      "Nowa Turecka" kupiona w polskim salonie                                                "Stara japońska" sprowadzona z niemiec
                            34 tys zł                                          5 tys różnicy                                         29 tys zł
                                                                                 poj 1,6 benzyna
                    licznik 160 tys  km                               60 tys km roznicy                                   100 tys km
                                                                                         ABS
                                                                                    autoalarm
                                                                                centralny zamek
                                                                             elektryczne lusterka
                                                                               elektryczne szyby
                                                                                     imobilizer
                                                                             komputer pokładowy
                                                                                  kontrola trakcji
                                                                                      radio CD
                                                                          wspomaganie kierownicy
                                                                           kierownica wielofunkcyjna
                8 poduszek powietrznych                                                                             6 poduszek powietrznych
                 klimatyzacja manualna                                                                               klimatyzacja automatyczn
                koła stalowe 1 komplet                                                                                 alufelgii i koła stalowe
                                                                             opony zimowe i letnie
                                                                                                                                                    hak
                                                                                                                                             lakier metalic
                                                                                                                                           nawigacja GPS
                                                                                                                            reflektory ksenonowe (przeciwmgielne)
                                                                                                                                           relingi dachowe
                                                                                                                                             szyberdach
                                                                                                                               stojak na rowery (mocowany na tył)
                                                                                                                                          bagaznik na narty
                                                                                                                                          łańcuchy na koła

Co sądzicie na ten temat, który lepiej wybrać ktory prawdopodbnie sprawdzi się na dłużej?
Pozdrawiam i dziękuje za opinie
P.S.
Czemu w Vanach nie ma Corolli Verso tak jak np jest Avensis Verso? Ok wiem że to w sumie to miniVan, ale bardziej minivan niż maxi kombi ;)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Verso
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudnia 2008, 14:33:53 »
Coś Ci się wątek rozkrzaczył.... Jest mało przejrzysty. Może go popraw....
Pyt. Czy oba Verso to benzyny 1.6?
Pozdrawiam
Obi

piotr_z_lublina

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudnia 2008, 15:28:06 »
Na poprawienie juz niestety za pozno (nie mam mozliwosci edycji), ale postaram sie wytumaczyc. To co jest (mialo byc)  po srodku oznacza, że wystepuje w obu modelach rónocześnie. To co jest z lewej strony dotyczy modelu z roku 2005, co po prawej modelu z roku 2002. Niestety widok ten dotyczył tylko mojej rozdzielczosci  (1680x1050) ups

W załączniku lepiej widać.
UWAGA! W pierwszym wątku była POMYLKA MA BYC ROCZNIK 2002

Tak naprawdę, to na chwilę obecnę wiem tylko jedno, że kolejny mój samochód to ma być Corolla Verso,
ale nie wiem który silnik (benzyna czy diesel)  i jaką pojemność
 która wersję wybrać turecką czy japońską

Niestety cena w moim przypadku odgrywa dużą rolę, ale mimo to auto ma być całe, a nie poskładane z trzech :D i nie może być za stare, bo tak jak pisałem, być może będe musiał nim jeździć dłużej, niż mi się teraz wydaje.
Oczywiście zwykłe obtarcia i zużycie dopuszczalne ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2008, 16:04:37 wysłana przez piotr_z_lublina »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudnia 2008, 16:34:00 »
Skoro cena odgrywa duża rolę to nie oczekuj, że za 34tys. pln znajdziesz auto z`05 roku jak piszesz całe a nie poskładane z trzech.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2008, 23:40:07 »
Ja śmiało mogę polecić verso sprzed fl, sam taką jeżdżę. W domu jest od nowości i nigdy nie było z nią żadnego problemu a ma już przejechane 200tyś. Co do nowszej wersji nie mogę, się za bardzo wypowiedzieć, ale jak już wcześniej zauważono za taką cenę to ta "nowa" verso jest lekko podejrzana.

ps
Na pewno ma 6 poduszek ta verso? Jaka to wersja? Ja mam sol i są chyba tylko 4
Druga sprawa to ksenonowe reflektory?? W tym modelu na 99% nie było ksenonów, a przeciwmgielne to ksenonowe już na pewno nie są :-)
A w dziale Vany nie ma rolek Verso bo są w dziale Corolla :-) I moim zdaniem bardziej się nadaję do Corolli niż do Vanów :-)
pozdro

piotr_z_lublina

• Gość
Odp: Zakup Corolli Verso
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudnia 2008, 13:34:13 »
Jeśli chodzi o Toyotkę z roku 2002, sprzedawca jest trochę dziwny, robi wrażenie niezorientowanego, albo udaje. Co do ksenonów to też myślę ze sprzedający coś pomieszał w ogłoszeniu i że to raczej przeciwmgielne, co do ilości poduszek to pewnie chodziło mu o cztery. Sprzedający zachowuje się tak, jakby przypadkiem sprowadził samochód i pierwszy raz w życiu sprzedawał. Z głosu wydaje mi się, że to jakiś starszy pan po 50stce.

Jeśli chodzi o Toyotkę z roku 2005, to z tego, co wiem jest polizingowa i odsprzedana pracownikowi, który chce na tym (szybko?) zarobić, ale fakt faktem też się obawiam, czy nie jest ona po jakimś wypadku, bo jeśli chce zarobić to, czemu "tak mało?".

Abstrahując od tych dwóch egzemplarzy to pytanie zmierza do tego, która wersja jest lepsza. Nie chcę iść za jakimiś emocjami, które nie są miarodajne typu, "japońce" są zawsze lepsze niż "turki", albo ten jest ładniejszy, a tamten ma brzydszą budę, lepiej kupowac nowsze niż starsze etc.

Najciekawsze opinie byłyby tych osób, które dziwnym trafem miały okazję np. przesiąść się ze starego modelu na nowy i mają już przejechane więcej niż 50 tys km. Auto będzie przeznaczone do jazdy rodzinnej, zazwyczaj po mieście, czasem poza miasto tak do około 120 km w obie strony, no i oczywiście na wakacje. Czasami będzie wykorzystywane po to by przewieźć np. jakiś kupiony większy mebel etc..

Niestety "Japończyków" kupionych w polskim salonie jest mało na rynku, praktycznie wcale, więc trudniej o wiarygodnego sprzedawcę, a ja jakoś pewniej się czuje, gdy kupuje auto, które jest z Polski, a wy jak na to patrzycie?

Zastanawiają mnie fakty, czy rzeczywiście zasadą jest, że "japończyk" będzie mimo wieku dłużej służył. Czy zasadą jest, że w "turku" to wszystko się sypię, bo to nie to samo wykonanie, a może, jak to zwykle bywa, jest to kwestia przypadku i trafienia na model. Zastanawia mnie też np. spalanie, wygląda na to że nie ma różnicy mimo, że nowszy jest cięższy. Czy też np. ilość schowków, tak ogromna w "japońskim" aucie jest rzeczywiście wygodna i wykorzystywana, bo w "turku" są podobno tylko 3 klasyczne schowki. Kolejny element to wygoda foteli, bo zastosowano inne rozwiązanie technologiczne. W "japońskim" tylny środkowy fotel to stoliczek, ale czy zdaje egzamin? W "japońskim" są foteliki dziecięce, ale czy przez to nie są mniej wygodne dla dorosłych. Zastosowano też inne koła w japońcu 15 calowe w turku 16 calowe, co to daje oprócz wyglądu i większej ceny za gumę, czy alufelgę? Czy są jeszcze jakieś istotne różnice?
Jak to jest też z silnikami benzyna, diesel, gaz wykluczam jakoś nie jestem do niego przekonany uważam, że to pozorna oszczędność(?). Nie jestem rajdowcem, więc silnik nie musi mieć kopa, ale niech ma moc do wjechania pod, góre, ale myślę, że tutaj nie ma tego typu problemu. Jak z usterkowością, silników? Przez moment wykluczyłem diesle, bo podobno częściej padają, jeśli wleje sie gorszą ropę, choć w sumie nigdy na paliwie nie oszczędzałem i albo shell albo orlen, ale czy polskim stacją można wierzyć?;) Co do oszczędzania to skoro ropa to mniej pali, ale ubezpieczenie droższe i podobno częściej przeglądy.

Podsumowując, pewnie nie kupię żadnego z tych wyżej opisanych egzemplarzy, bo chyba rzeczywiście śmierdzą, a zakup przesunę w czasie, byle się wyrobić do czerwca, 2009. Kiedy to już na 100% muszę mieć większy samochód. Nie zmienia to faktu, że nadal nie wiem Czy to jeden kij i tak naprawdę po prostu kupić najdroższy, na jakiego mnie stać i nie ważne czy to Verso jedynka, czy dwójka, czy to benzyna czy diesel, czy pojemność większa, czy mniejsza i kierować się przede wszystkim przebiegiem i tym by samochód był cały.

grynek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2008, 11:29:05 »
ja kupilem niedawno Verso z 2005 roku turecka ;-)
nie mam sie do czego przyczepic, no moze ze spasowanie niektorych czesci na desce pozostawia do zyczenia...
moja verso jest w benzynie 1.8 VVTi 129 KM- nie za duzo ale i nie za malo jak na ta bude ;-)
dosc ladnie sie zbiera ale przydalby sie 6-y bieg...
co do wygody to wszystko jest ok, moja wersja jest 7-osobowa- 2 fotele w bagazniku w podlodze- do podrozowania sie nie nadaja ale awaryjnie przewiezc 2 osoby wiecej to jak najbardziej;-)
fotele w 2-m rzedzie regulowane- kazdy osobno- do tylu, do przodu + regulacja oparc siedzen.
moja rodzinka to 2+2 ;-)) i po zapakowaniu sie do autka nie ma problemu z brakiem miejsca.
czemu benzyna?? mniej awaryjna, cichsza, silnik szybko sie rozgrzewa- nie potrzeba webasto ;-)
ma przejechane 22kkm- jak na razie zadnych problemow i jestem z niej bardzo zadowolony.
acha i jeszcze jedno- czesto zona bedzie nia jezdzila i jak dla kobiet- rewelacja,prowadzi sie super i z parkowaniem 0 problemow.
pozdr.

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2009, 19:30:06 »
kup tą która jest w najlepszym stanie technicznym i tyle.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

toya

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2009, 22:31:39 »
W pełni zgadzam się z opinią "grynek77".  Mam też turecką Verso z 2005 wersję SOL z tym, że z silnikiem 2.0 D-4D (116 KM).  Jest to mój pierwszy diesel i jestem mile zaskoczony. Bardzo oszczędny i jak nie warjuję to eksploatacja taniej wychodzi niż wcześniejszy benzyniak 1.6 w gazie. Jak jest zimny to faktycznie klekocze jak każdy diesel, później po rozgrzaniu jest cicho, także w trasie nie słychać jak silnik pracuje. Zgadzam się również co do dopasowania plastików na desce rozdzielczej. Wielkość bagażnika trochę zawodzi mimo postawnych gabarytów auta ale da się sporo napakować. Szczególnie zadowolona jest z niej żonka, bo jest to auto nie małe co czyni je bezpiecznym i ma dość dobrą widoczność, mimo gabarytów łatwo można autem manewrować podczas parkowania. Szczególnie przydatnym "bajerem" jest tempomat, w trasę jak znalazł. Mam ją od luty/marzec 2008 i zrobiłem nią 30 kkm (w sumie mam około 60 kkm). Do tej pory wykonałem w ASO przeglądy wg zaleceń producenta i tylko leję ON i płyn do spryskiwaczy - jest bezawaryjna. W ostatnie dni w temp. - 21 st C. odpalała od pierwszego przyciśnięcia (autko parkuję pod chmurką).
Z czystym sumieniem mogę polecić to autko.
P.S.
Trzeci rząd siedzeń nie nadaje się na dłuższą trase, chyba, że posadzimy tam dzieci ale moim zdaniem siedzimy wtedy jak na tylnych siedzeniach w Matizie....właściwie na tylnej klapie i nie sądze, żeby rozsądny rodzic "sadzał" tam swoje pociechy.

iras31

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2009, 22:15:06 »
Mam taką z silnikiem D4D z 2002r gorąco polecam dobre autko. moja ma juz 230000 tys i wszystko oki  <brawo>  Pozdrawiam 

piotr_z_lublina

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2009, 09:32:48 »
Dziękuje Wam za odpowiedzi.
Biorąc pod uwagę Wasze rady już nie mam wątpliwości, że to w sumie "wszystko jedno" i wiem który model wybrać, tzn. poprostu ten który jest w najlepszym stanie technicznym.
Będę się skłaniał do kupienia modelu japońskiegom, z czysto prozaicznego powodu - bo cena będzie niższa, a moje dochody domowe mają duży wpływ na to jaki samochód mogę sobie wybrać.
W tej chwili jeszcze się rozglądam i szukam. Mam nadzieje, że do wakacji znajdę coś ciekawego na co mnie będzie stać.
Pozdrawiam Was i dziękuje za odpowiedzi
P
P.S.
Jakbyscie coś ciekawego widzieli w sprzedazy (z klimatyzacja i w cenie okolo 30 tys)  to mozecie dac mi znac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl