Autor Wątek: Problem z regulacją nawiewu powietrza  (Przeczytany 10370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

baku

• Gość
Problem z regulacją nawiewu powietrza
« dnia: 25 Grudnia 2008, 21:54:52 »
witam od pewnego czasu mam problem z nawiewem powietrza. chodzi o to że działa tylko na najwyższym trzecim stopniu co sie mogło stać. kolega mówi ze jakiś silniczek chyba siadł i że to 200 zł kosztuje ale nie wiem co konkretnie. Starletka 1,3 rok 1997 55kw. Druga rzecz jakis czas temu puknąłem liska i nawiną mi sie pod koło i cieknie mi baniak od spryskiwacza czy wiecie gdzie mogę dostać bo na allegro szukałem ale nigdzie nie ma do starletki a moze od innej toyotki bedzie pasować

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z regulacją nawiewu powietrza
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2008, 12:29:33 »
nawiew...może silniczek padł albo jakiś rezystorek sie odlutował, warto sprawdzić bo to mniej kosztuje... co do zbiorniczka do spryskiwaczy to polecam zakleić go(jakaś poxylina czy coś w tym stylu powinno pomóc), ewentualnie zlutować (sam możesz zrobić to lutownica o ile troszkę sie na tym znasz). pozdrawiam

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2008, 03:12:18 »
Z wiatrakiem to pewnie rezystor poleciał.
A swoją drogą silnik można by przesmarować, bo rezystor sam z siebie nie zdycha...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2008, 10:35:40 »
z silniczkiem to na 100% rezystor - normalka w starletkach - w aso kosztuje ok 85zl - takze tragedi nie ma.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2008, 12:41:13 »
Nie wiem jak w Starlecie, ale w Carinie w bloku rezystora jest takie zabezpieczenie przed spaleniem silnika dmuchawy. Jeżeli z jakiegoś powodu silnik bierze za dużo prądu to szlag trafia to zabezpieczenie.
Oprócz wymiany rezystora proponuje poszukać przyczyny uszkodzenia, żeby nie okazało się że nowy wystarczy na 3 dni ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

baku

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2009, 16:37:26 »
mam pytanie gdzie mogę sam poszukać tego rezystorka bo nie mam pojęcią podopowiedzcie mi koledzy. A i przy okzaji potrzebuję info lub namiar na sklep z AKUMULATORAMI bo muszę już w nowy zainwestować przed mrozami. Przegladałem allegro ale wszedzie + jest z prawej strony a ja musze mieć z lewej

Offline camrymaniac

• Toyot Leżący
  • *

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2009, 11:14:08 »
rezystor jest za schowkiem - wsuniety w tunel lecacy od dmuchawy.

baku

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2009, 13:07:24 »
ok dzieki za link do aku ale mam pytanko czy jak miałem aku 12V 45Ah 190A to cyz mogę wziąć 55 Ah, 460 A bądź 44 Ah, 360 A
a odnośnie tego rezystorka to muszę jeszcze dokladniej poczytać gdzie tego szukać <sternik> bo mimo info to nie czaje :(
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2009, 13:09:12 wysłana przez baku »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2009, 20:57:52 »
ok dzieki za link do aku ale mam pytanko czy jak miałem aku 12V 45Ah 190A to cyz mogę wziąć 55 Ah, 460 A [...]

Tak. Jeżeli się fizycznie zmieści.
Pozdro.
*
*
*
*

jucatan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2009, 00:47:36 »
Co do aku - ja mam zalozony 55 AH - jak sie przytnie uchwyt to sie miesci... ale prawde mówiąc nie polecam jeśli używasz samochodu tylko w mieście. Poprzednio nie było problemu u mnie z aku a teraz przy krótkich przebiegach raz na dwa tygodnie muszę go podładować z prostownika w zimie bo inaczej jest nieciekawie...

A o zbiorniczek pytaj ludzi na Allegro którzy mają wystawione Starletki do rozbiórki - dość sporo tego się pojawia - tylko trzeba do nich napisać  bo nie zawsze wystawią właśnie tą część :-)

baku

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2009, 21:47:58 »
o zbiorniczki pisałem ale nie mają. Mam natomiast problem gdzie dostać ten rezystorek i jak on sie fachowo nazywa bo jak pytam po internecie bądz szrotach to nie wiedza co to jest. A druga sprawa ze nie wiem gdzie tego szukać bardzo prosze starletkowiczów o wskazówkę, bede niezmiernie wdzięczny. Np na allegro są ale do corolki albo innych do starletki nima  :|
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 21:56:58 wysłana przez baku »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2009, 23:20:25 »
a moze jednak ASO

baku

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lutego 2009, 19:47:50 »
Witam serdecznie wiem że męcze temat ale w mojej miejscowości nie ma fachowca który mógłby mi pomoc a do najblizszego ASO mam 100 z tym że nie mam teraz dnia wolnego bo pracuję od 9 do 200. Potrzebował bym fotkę tego rezystorka jak to wygląda co kolwiek jakiś namiar abym mógł się sugerować. Druga moja prośba to taka żeby mi ktoś udzielił odp czy baniak do spryskiwacza od EP8 będzie pasował do EP9 nowa buda ?? bo mogę kupić ale nie wiem czy będzie pasował i jednocześnie grill ( chłodnica ) czy tez  pasuje od EP8 do EP9 bo moj się lekko zaczął wykruszać. Ktokolwiek może pomóc to czekam na odp.

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lutego 2009, 19:49:51 »
Witam.Kojarzycie moze czy zbiornik z ep8 do p9 bedzie pasował.Mam oba warianty czyli do starletki ep8 z/bez wspomagania i chciałbym wiedziec czy bedzie pasował do p9.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Aha.I jeszce kwestia rezystorka.Z ep8 bedzie pasował do p9???I gdzie on tak dokładnie jest usytuowany?
Pozdrawiam poraz drugi i jeszce bardziej niecierpliwie czekam na odpowiedź:)

Edit:
:))Byłeś pierwszy.Zatem pytanie i prośba dwóch zbłąkanych duszyczek:)

http://www.ts-alpin.com/baniaczek.jpg
http://www.ts-alpin.com/rezystor1.jpg
http://www.ts-alpin.com/rezystor2.jpg
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2009, 20:43:30 wysłana przez ts_Alpin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl