Autor Wątek: No i co mam zrobić ?  (Przeczytany 1498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andgron

• Gość
No i co mam zrobić ?
« dnia: 06 Stycznia 2009, 16:58:18 »
Moja corollka 1.4VVTi ze  I .2002r ma na liczniku 176000km . Od dłuższego już czasu łyka olej.Doszło już do tego,że na 1000km muszę dolać 0.8l oleju .Używam aktualnie mineralny 15w50 shell-a.Nie mam zamiaru jej się pozbywać i zastanawiam się co z tym fantem zrobić.Czy, tak jak czytam na forum wymienić pierścienie i uszczelniacze ,itd. koszt min.3000zł czy lać olej ,który nie jest drogi(20zł).Pytanie jak na dłuższą metę na takie coś może zareagować katalizator?Aha auto zachowuje się super:silnik pracuje równo i płynnie,absolutnie  nie dymi.Rozważam również opcję wymiany silnika na inny(z allegro) ale się tego boję bo żaden ze mnie mechanik.No i najważniejsze czy muszę szukać identycznego silnika czy pasował by również silnik 1.6VVTi.Będę wdzięczny za każdą radę.

michal123

• Gość
Odp: No i co mam zrobić ?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2009, 20:06:48 »
ja bym zmienił olej na VALVOLINE MAXLIFE powinno zmniejszyć zużycie oleju i to sporo

andgron

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2009, 20:40:55 »
Michał mnóstwo się o tym oleju na forum naczytałem ale to jest przecież półsyntetyk !(10w40) czy on mi nie rozszczelni silnika ? Od roku jeżdżę na shellu 15w50.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Stycznia 2009, 13:45:16 »
Nie rozszczelni tyle ze nic nie da i dalej będzie brała olej. Poszukaj na forum było o tych silnikach sporo, z tego co pamiętam to wada konstrukcji i trzeba pierścienie wymienić

andgron

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2009, 18:44:16 »
Dzięki za informację ale mam jeszcze  prośbę o odpowiedż czy zamiast silnika 1.4 mogę zamontować 1.6 . Z góry dziękuję ! Mam taki na oku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl