Autor Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?  (Przeczytany 206054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Września 2007, 11:42:54 »
W serwisie powiedzieli mi że uzywają zamienników firmy Optivit (chyba tak się pisze?). Cena za całe pióro (nie za samą gumkę) 77 zł.

Pozdrawiam
Obi

polszymon

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 12 Września 2007, 14:51:58 »
Optifit, bo pewnie o to chodzi, to nie firma, to linia tańszych części zamiennych firmowanych przez Toyotę, więcej informacji o optifit znajdziesz na stronie toyota.pl.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 12 Września 2007, 19:03:21 »
no to mamy "experta ;)

Dragon, z perspektywy czasu kupił być drugi raz exterm-y, czy zwykłe. Zaczyna się zeson na wycieraczki i nie wiem czy warto przepłacać czy kupić silencio
Zakupiłbym drugi raz extremy. Jestem bardzo zadowolony. Nadal cichutko pracują i zbierają tak samo dobrze. Nic nie skaczą i poza naklejką która ma przypominać o zmianie wycieraczek, nie widzę żadnych oznak zużycia.
Cytuj (zaznaczone)
Właśnie dziwna sprawa, bo kiedyś kupiłem i były ok (od czasu do czasu trzeba było tylko przeczyścić) (...)
A to każdym wycieraczką przyda się od czasu do czasu  :wink: A i dla szyby lepiej.
Cytuj (zaznaczone)
ostatnio jak kupiłem xtrmy to już był syf totalny - od nowości rozmazują. Tak więc więcej ich nie kupię. Może w innym aucie niż Y gdzie jest większy docisk wycieraczek do szyby jakoś by działały?
A kiedy kupowałeś? Mój kolega zamontował w zeszłym miesiącu i jest zachwycony.
Dalej piszesz o docisku. Kiedyś do transita dobrałem po prostu krótszą sprężynę do ramienia wycieraczki. Zdało egzamin. Tylko trzeba mieć dostęp do jakiś wycieraczek.... Ja na szrocie dobrałem od jakiegoś innego samochodu (bo przecież sprężyna mnie interesowała tylko).

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 12 Września 2007, 20:52:19 »
A kiedy kupowałeś? Mój kolega zamontował w zeszłym miesiącu i jest zachwycony.
Dalej piszesz o docisku. Kiedyś do transita dobrałem po prostu krótszą sprężynę do ramienia wycieraczki. Zdało egzamin. Tylko trzeba mieć dostęp do jakiś wycieraczek.... Ja na szrocie dobrałem od jakiegoś innego samochodu (bo przecież sprężyna mnie interesowała tylko).

Jeśli mnie pamięć nie myli to jakoś w maju. Od nowości zbierały tak samo jak stare dwuletnie, czyli rozmazywały. Żółta plamka pojawiła się bodaj po miesiącu... Oczywiście były orginalnie zapakowane, zresztą kupowałem od tego samego sprzedawcy co wcześniej.

Muszę coś pokombinować z tymi sprężynami... tylko żeby nie przesadzić bo się silniczek spali ;-)
Seat Leon Cupra :D

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #154 dnia: 12 Września 2007, 21:01:57 »

Wracając do tematu na pewno najlepsze jakościowo są wycieraczki z ASO, tylko ich cena powala (ja muszę zmieniać wycieraczki 2 razy do roku szczególnie po zimie).
Za gumki oryginalne (nie Optifit) do lexusa (marka 'ciut' droższa niż toyota) w ASO toyoty płacę 42pln/szt nie jest to dużo patrząc na ich jakość a czas wymiany gumy to 5 minut.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Nikos

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 17 Września 2007, 11:21:11 »
Kupiłem na allegro wycieraczki te takie gumowe całe (nie wiem czy mają swoją nazwę) ale nie Valeo tylko takie po 30zł.
Zbierały dobrze ale do góry w dół gorzej im szło a nie można ich odwrócić jak klasycznych :/ Ciche to fakt.
Ukradli mi je po 3 dniach :/
Stwierdziłem że p... kupuje najtańsze.

miałczyk

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 17 Września 2007, 11:43:47 »
A ja kupiłem na allegro płaskie firmy extreme czy coś tam zbierają rewelacyjnie czy to zima czy lato mam je 1 rok a wycierają jak nowe.Nigdy w moim yarku żadna wycieraczka tak nie wycierała i jeszcze takie ciche.

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 13 Marca 2008, 22:30:21 »
Obiecałem, że po zimie wypowiem się w temacie.
Nie mam żadnych zastrzeżeń, wycieraczki zbierają tak, jak trzeba.
Pracują cicho i czyszczą szybę prawidłowo.
Myslę, że do następnej zimy nie będę ich musiał wymieniać.

pozdrawiam wszystkich

lparadowski

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 22 Marca 2008, 17:33:49 »
Witam

do niedawna sotosowałem Championy (Golf, Ave)  z czystym sumieniem mogę polecić
koszt : 50 cm - 12 zł , 53 cm - 18 zł

ostatnio skusiłem się na pióra firmy Kager (czyli chińska Yada najpewniej)
koszt : szystkie rozmiary 7,5 zł  czyli przód kosztował mnie 15 zł

przejechane 200 km ,cały czas w deszczu, śniegu itd , narazie sprawują się bardzo dobrze
zobaczymy co będzie po 3 miesiącach , wtedy też uzupełnie info na forum

pozdrawiam

Czarna Myna

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 18 Grudnia 2008, 23:45:41 »
Wciąż używam tego samego kompletu gumek, kupionego dwa lata temu.
W międzyczasie kilka razy były oderwane od zamarzniętej szyby i raz zamarzł mi płyn do spryskiwacza, bo zapomniałem zmienić na zimowy.
Wciąż trzymają się dobrze i znakomicie oczyszczają szybę. Na wiosnę kupię takie same i w tym samym miejscu :)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2008, 23:58:29 wysłana przez Czarna Myna »

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 28 Grudnia 2008, 16:55:18 »
Witam ! Ja robie wiele kilometrów i testowałem wiele wycieraczek osobiście polecam Alco , Mot-gum chociasz ostatnio się skiepściły i ostatni hit sezonu z Wrocławia Kamoka cena za sztuke jak za ciepłego loda około 6 - 8 zł ale jaki szok cicha praca zbierają wode niesamowicie . Tak czytałem wasze posty to jakieś masakryczne pieniądze płacicie za wycieraczki we Wrocławiu w hurcie kupuje valeo za 15 zł sztuka .Na boschu się zawiodłem odradzam też kupno takich profilowanych wycieraczek które tak fajnie leżą na szybie takich bez stelaża metalowego pełna kupa i podczas jazdy po autostradzie odrywa je od szyby
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Grudnia 2008, 19:55:36 »
Płaskie valeo zdecydowanie lepiej dolegają mi do szyby przy dużych prędkościach w porównaniu do tradycyjnych wycieraczek. W końcu powyżej 130 nic się nie odrywa i nie skacze. Więc dziwne doświadczenie miałeś. Ja na "płaskie" bosche się naciąłem bo źle zbierały (ale nie skakały i nie odrywały się od szyby przy dużych prędkościach!!!). Bez szemrania uznano reklamację. Valeo używam już ze 2 lata i jestem zachwycony. Nie odrywają się i nie skaczą niezależnie od prędkości. Zbierają jak nówki.
Kolega też miał duże problemy ze skaczącymi wycieraczkami przy dużych prędkościach i po zmianie na "płaskie" valeo też problem ustał.... ;]
Tak więc z mojej perspektywy wygląda to tak, że musiałeś trafić na jakiś dziwny egzemplarz... może zwężenie na gumie było zbyt sztywne?

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 29 Grudnia 2008, 16:39:55 »
Ja też mam płaskie bezstelarzowe Valeo. Compact Revolution się nazywają i niemoge narzekać. Bardzo ładnie zbierają.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #163 dnia: 10 Stycznia 2009, 20:35:54 »
A ja zrobiłem eksperyment po wielu nieudanych zakupach piór z niższej półki niż płaskie lValeo. Ostatnio miałem CHAMPION-y, nie powiem byłem zadowolony ale padły po półroczu roku. Obecnie kupiłem same gumy po 5zł (najzwyklejsze), założyłem to na pióra CHAMPIONA. Pracują bardzo cicho i dobrze zbierają. Ot takie zadowalające, ekonomiczne rozwiązanie.

Dla porównania ostatnio kupowałem również same gumy do innego auta, niby grafitowe prawie dychę za sztukę. Przy zakładaniu ich miałem całe ręce w tym "graficie" i przepuszczają jak cholercia.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

salexander

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 12 Stycznia 2009, 14:49:10 »
A co polecacie do Avensisa 2004 wagoon ?? Tyle że chcę kupic normalne pióra (nie całe gumowe) ze spojlerkiem ;) troszkę wiochy nie zaszkodzi a jest zdecydowanie ciszej w środku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl