Autor Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?  (Przeczytany 205863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
« Odpowiedź #165 dnia: 12 Stycznia 2009, 21:52:57 »
W Toyocie też jakość spada :(
Pierwsze Optifity wytrzymały mi 2 lata bez 2 miesięcy, a drugie właśnie zdechły na soli po równym roku.
Średnio można przyjąć 1 rok żywotności, a cena nie jest powalająca. Pod koniec 2007 za komplet przód do Cariny E płaciłem ok. 70,- PLN. Zobaczymy ile teraz. Chyba jutro zamówię.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 13 Stycznia 2009, 10:31:06 »
ja mialem championy zwykle (w sensie na stelażykach) i po sezonie (zima i lato) byly do wyrzucenia - nie zbieraly wody a wrecz rozmazywaly ja po calej szybie i nawet po nagrzaniu szyby nie bylo lepiej

kupilem wiec plaskie "banany" ale nie valeo tylko unipoint (roznica w cenie ogromna, bo niecale 50 za obie), czyli tanszy odpowiednik valeo no i bez porownania - cicha praca, swietne zbieranie zarowno sniegu jak i wody, nawet brudnej

jedyny problem jaki zauwazylem to ze prawa wycieraczka (od pasazera) nie dociska sie do szyby na samym jej koncu, poniewaz szyba jest ostro zagieta. patrzylem nawet na valeo u brata i jest to samo. "zwykle" wycieraczki jednak dociskają sie lepiej...

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 13 Stycznia 2009, 18:49:24 »
PhiSz... czy ja wiem... mi żadna wycieraczka nigdy na prawym dolnym rogu nie dociskała dobrze do szyby w Carinie. Niezależnie czy na stelażu, czy płaska... Nie widzę też różnicy w jeśli chodzi o wielkość tego miejsca.

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 14 Stycznia 2009, 23:04:12 »
PhiSz... czy ja wiem... mi żadna wycieraczka nigdy na prawym dolnym rogu nie dociskała dobrze do szyby w Carinie. Niezależnie czy na stelażu, czy płaska... Nie widzę też różnicy w jeśli chodzi o wielkość tego miejsca.

ja nie mialem problemu z dociskiem standardowej wycieraczki, plaska natomiast ma tam spory "blind spot" ktorego nie czysci...

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #169 dnia: 14 Stycznia 2009, 23:25:58 »
mozna zawsze kupić troche krótszą, dwa trzy centymerty nie powiększą za wiele "blindspotu" a docisk powinien byc lepszy.
ja dodam tylko, ze w kazdym rodzaju wycieraczek, zarówno u mnie, jak i u taty koniec prawej wycieraczki nie dociskał..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #170 dnia: 15 Stycznia 2009, 00:02:38 »
PhiSz, Bartek dobrze rzecze... Spytaj Eddiego, on ma krótsza jeśli dobrze kojarzę. Nie wiem czy znajdziesz Cari, gdzie ten koniec dobrze dociska na spoczynku...

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #171 dnia: 15 Stycznia 2009, 00:53:22 »
[...]Nie wiem czy znajdziesz Cari, gdzie ten koniec dobrze dociska na spoczynku...

Zapraszam do KRK  :P
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 15 Stycznia 2009, 01:07:33 »
Czy Wy obydwaj macie inne szyby w tych swoich Carinach czy tak jak Eddie krótszą wycieraczkę założoną?

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 15 Stycznia 2009, 09:49:12 »
ja tam nie wiem jaka mam szybe, wycieraczke mam dlugosci katalogowej (480 i 550 chyba) ale przy zwyklej nie mialem problemu  :cool:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #174 dnia: 15 Stycznia 2009, 09:57:19 »
może się mylę ale czy nie można spróbować założyć o właściwej długości  taką wygientą jak np. w Skodzie czy innych niemieckich.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #175 dnia: 15 Stycznia 2009, 10:00:47 »
ale te gumowe (cale gumowe, bez metalowych elementów dociskających pióro) są własnei takie wygięte..
jak sie podniesie wycieraczke to wyraxnie widać, że są wyprofilowane..
tylko na szybie nie doginają :)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #176 dnia: 15 Stycznia 2009, 10:05:51 »
barte.k lecz ja mówię nie o tych co myślisz lecz o wycieraczkach tradycyjnych z wygientym piórem

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #177 dnia: 15 Stycznia 2009, 10:41:47 »
aa, to sory,
mój błąd:)
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 15 Stycznia 2009, 10:46:56 »
Witam

W listopadzie kupiłem płaskie wycieraczki Alca Heyner, bez stelaża z piórkami grafitowymi. Muszę powiedzieć że nie za bardzo przemawiały do mnie grafity ale okazało się że wycieraczki spełniają swoją rolę znakomicie, są ciche, zbierają na całej swojej długości i przylegają idealnie. Przy większych prędkościach nie ma problemu żeby wycieraczka jakoś powoli wracała do dołu. Jak na razie na szybie nie zauważyłem smug typowych dla wycieraczek grafitowych, ciekawe co będzie po roku używania.
Ceny za wycieraczki to: 480mm – 25 zł, 530mm – 27 zł . W pudełkach poza kompletną wycieraczką jest jeszcze zapasowe piórko  <taniec> .
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2009, 10:56:34 wysłana przez AGILESS »

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:56:57 »
Cytuj (zaznaczone)
ja tam nie wiem jaka mam szybe, wycieraczke mam dlugosci katalogowej (480 i 550 chyba) ale przy zwyklej nie mialem problemu
Katalogowo to jest 530 i 450... (tak jest w książce jaką dostałem do Cari i takie miałem założone w momencie kupna) tak więc jeśli Ci odstaje 480, to się nie dziwię... Mi odstaje na ostatnich 2,5 cm ruchu na szerokości jakiegoś 0,5 cm.

Cytuj (zaznaczone)
ale te gumowe (cale gumowe, bez metalowych elementów dociskających pióro) są własnei takie wygięte..
Przepraszam Was, ale nie ma "całych gumowych bez metalowych elementów". Wycieraczki płaskie po prostu mają płaskownik z bardzo giętkiego metalu do którego jest przytwierdzone pióro z jednej strony i spoiler gumowy z drugiej. Niektóre wycieraczki (np. unipoin, część modeli unitec) mają od góry zamiast spoilera całą górę "zabudowaną" w gumie. Od jakości i elastyczności tego płaskownika (metalowego) zależy jak dobrze będzie dociskać wycieraczka. Od gumy zależy, jak dobrze zbiera.

Swoją drogą ktoś wcześniej napisał, że wycieraczki na standardowym stelażu są cichsze... Moje doświadczenia wskazują na to, że jest wręcz odwrotnie. Od święta płaska wycieraczka zahałasuje jak szyba jest zbyt brudna czy sucha... Tak to błoga cisza niezależnie od prędkości (czego nie można powiedzieć o wycieraczkach na stelażu).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl