ja tam nie wiem jaka mam szybe, wycieraczke mam dlugosci katalogowej (480 i 550 chyba) ale przy zwyklej nie mialem problemu
Katalogowo to jest 530 i 450... (tak jest w książce jaką dostałem do Cari i takie miałem założone w momencie kupna) tak więc jeśli Ci odstaje 480, to się nie dziwię... Mi odstaje na ostatnich 2,5 cm ruchu na szerokości jakiegoś 0,5 cm.
ale te gumowe (cale gumowe, bez metalowych elementów dociskających pióro) są własnei takie wygięte..
Przepraszam Was, ale nie ma "całych gumowych bez metalowych elementów". Wycieraczki płaskie po prostu mają płaskownik z bardzo giętkiego metalu do którego jest przytwierdzone pióro z jednej strony i spoiler gumowy z drugiej. Niektóre wycieraczki (np. unipoin, część modeli unitec) mają od góry zamiast spoilera całą górę "zabudowaną" w gumie. Od jakości i elastyczności tego płaskownika (metalowego) zależy jak dobrze będzie dociskać wycieraczka. Od gumy zależy, jak dobrze zbiera.
Swoją drogą ktoś wcześniej napisał, że wycieraczki na standardowym stelażu są cichsze... Moje doświadczenia wskazują na to, że jest wręcz odwrotnie. Od święta płaska wycieraczka zahałasuje jak szyba jest zbyt brudna czy sucha... Tak to błoga cisza niezależnie od prędkości (czego nie można powiedzieć o wycieraczkach na stelażu).