Autor Wątek: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?  (Przeczytany 205860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: Jakie wycieraczki? Bosch? Valeo? Oryginalne?
« Odpowiedź #180 dnia: 15 Stycznia 2009, 12:58:13 »
sorry za nieścisłość w odniesieniu do elementów gumowych ;D
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 15 Stycznia 2009, 13:00:46 »
Cytuj (zaznaczone)
Katalogowo to jest 530 i 450... (tak jest w książce jaką dostałem do Cari i takie miałem założone w momencie kupna) tak więc jeśli Ci odstaje 480, to się nie dziwię... Mi odstaje na ostatnich 2,5 cm ruchu na szerokości jakiegoś 0,5 cm.

tak, sorry, pomieszalem - powinno byc 530 i 450

Wilis

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 19 Stycznia 2009, 19:11:40 »
Nie przepłacajcie. W naszym klimacie (szron, nagły przymrozek) nie warto płacić kasy za valeo, bosch itp. Ja dla testów kupiłem w markecie real wycieraczki 45 i 53 takie plastikowe elastyczne (19,99 pln/szt.). I jest super. Zbierają bardzo ładnie i pracują tak cicho że ho ho i jeszcze do tego ładnie wyglądają. Mam je już 6 miesięcy i jak nówki. Polecam

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 19 Stycznia 2009, 19:44:01 »
Do firmy do C15 też kupiłem płaskie za 19,99 w realu... (wycieraczkę szlag trafił i coś musiałem kupić) Po pół roku część zbierająca pióra oddzieliła się od części mocującej. Pomijając fakt, że po miesiącu to już nie chciały zbierać  <zalamka>
Ja nie spotkałem jeszcze tanich wycieraczek które dobrze zbierają. Bosche Eko zbierają dobrze i starczają na długo... jako jedyne z tanich które testowałem...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #184 dnia: 19 Stycznia 2009, 20:44:00 »
Ja nie spotkałem jeszcze tanich wycieraczek które dobrze zbierają.

Kupiłbyś sobie do testów unipoity  to byś się spotkał <diabel> wycierają tak jakby szyby nie było :grin: Kosztują coś ok 17 zł chyba albo taniej :roll:

pzdr

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 19 Stycznia 2009, 22:12:32 »
Właśnie jedną wycieraczkę unipoint chcę kupić na tylną szybę by ją przetestować ;] Tylko od tygodnia jej nigdzie nie trafiłem nie licząc stacji benzynowej za... chorą cenę (10 pln bym dodał i kupiłbym valeo w selgrosie).

PhiSz

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 20 Stycznia 2009, 10:41:57 »
jak juz pisalem ja mam unipointy i są OK. Dagon, patrzyles w feu vert obok king cross'a? tam jest duzy asortyment

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 20 Stycznia 2009, 11:14:27 »
no i niestety od jakiegos czasu zaczeły mnie wku***** Bosche Aerotwin'y, chyba Dagon miał racje kupa kasy a zaczeła sie lipa (jak na wycieraczki tej klasy). Zostawiaja delikatne smuzki ale nie wiem czy to przez zime czy ogolnie przez wycieraczki.
Generalnie mimo ze samochod stoi pod chmurka to nie uzywam wycieraczek jak niektorzy po zamrozonej szybie, tylko w miare dokladnie odszraniam szybe i jade z nawiewiem na szybe az cieple powietrze rozpusci pozostałosci lodu, wtedy dopiero puszczam troche plynu i wycieraczki robia reszte roboty (generalnie o nie dbam) ale jest troche lipa.

Jednak troche inny rzecz zauwazylem. Nie wiem czy to normalne a przypuszczam ze moze miec to duzy wplyw na zywotnosc wycieraczek a mianowicie synchronizacja spryskiwaczy z automatem wycieraczek. Od momentu jak go kupilem (samochod) zauwazylem ze jak naciskam manetke od spryskiwaczy to zanim plyn prysnie na szybe, wycieraczki juz robia ok 1/3 moze 1/2 ruchu po suchej brudnej szybie <zalamka> . Moim zdaniem cos jest nie halo i taka synchronizacja skraca znaczaco zywotnosc wycieraczki.

Wydaje mi sie ze plyn powinien odrobine wczesniej wyleciec na szybe dopiero powinny sie zalaczac wycieraczki. No najpozniej powinno byc w tym samym czasie a nie tak jak jest u mnie. Mial juz ktos moze z Was taka akcje i czy wogle jest cos takiego jak synchronizator spryskiwaczy z wycieraczkami? Bo nie chce wyjsc na glupka jak pojde to gdzies zrobic bo absurdem jest kupowanie jakichkolwiek wycieraczek jak tak dziala u mnie spryskiwanie......

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 20 Stycznia 2009, 11:45:12 »
Masz rację... to nie jest normalne. Powinno być dokładnie tak jak napisałeś, płyn zaczyna radośnie tryskać, dopiero wycieraczki ruszają ku chwale kierowcy....
Gdzie może leżeć przyczyna, nie mam pojęcia...

Wiesz, ja po tamtej przygodzie zanim kupiłem valeo przejrzałem trochę sieć. Faktycznie o płaskich boschach jest dużo negatywnych opinii... O Valeo też się zdarzają, ale jak już mówiłem, u mnie jakieś 2 lata śmigają, nie hałasują i zbierają jak nowe. Z drugiej strony pojawiają się głosy, że valeo już zdążyły się popsuć. A może unipointy? Wychodzi tanio (50-parę złotych za komplet) i jak na razie Bartek i PhiSz sobie chwalą...

Zrób coś z tym spryskiem :(

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 20 Stycznia 2009, 12:16:37 »
przed chwila zadzwoniłem profilaktycznie do ASO, zeby na szybko cos telefonicznie sie dowiedziec.
Generalnie gosc mnie osłabił (rozmawiałem z serwisantem).... powiedział ze przede wszystkim jesli leje dobrej jakosci plyn (a taki Castrol, Autoland), to wczesniejszy wlasciciel mogl lac jakies barachło i albo gdzies juz jest w kanałach osad zweżajacy srednice albo silniczek wydajnosciowo juz nie wyrabia dlatego pojawiło sie opoznienie......
Dokladnie nie pamieta (trzeba zadzwonic do działu czesci) ale ostatnio w corolce wymieniał silniczek i do corolki sam silniczek kosztuje 500 PLN <zalamka> <zolta> Az sie bałem zadzwonic do czesci zeby sie dowiedziec ile kosztuje do Avena.
Dobra pogadam na Anilinowej co moga z tym zrobic i dlaczego tak drogo :) ?

A wracajac do tematu wycieraczek z tymi Unipointami moze nie jest zly pomysl, jeszcze myslałem o plaskich Valeo Revolution, do mojego samochodu koszt w ok. 60% Xtreme'a ok. 70 PLN (za komplet). Ale najpierw musze z tymi spryskami sprawe zalatwic

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #190 dnia: 20 Stycznia 2009, 18:51:17 »
wielokrotnie temat poruszany gumki Optifity. Cena w moim przypadku na przód dłuższa 38pln 60 cm druga 30 cm 25pln wytrzymały prawie trzy lata. Jedyny warunek to stare pióra na wymianę.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 22 Stycznia 2009, 18:45:28 »

jedyny problem jaki zauwazylem to ze prawa wycieraczka (od pasazera) nie dociska sie do szyby na samym jej koncu, poniewaz szyba jest ostro zagieta. patrzylem nawet na valeo u brata i jest to samo. "zwykle" wycieraczki jednak dociskają sie lepiej...

Mam ten sam problem. Jedyne rozwiązanie to założenie krótszego pióra.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #192 dnia: 22 Stycznia 2009, 18:49:49 »
dzis wykonałem pewien swap.
tzn wycieraczke z przodu prawego dałem na tył a na przód dałem 410mm.

i sam koniec znów nie dociska.
co prawda mniej niz w poprzednio (poprzednio mialem 460mm) ale wciąż:/

no i mniej juz chyba sie nie powinno zakladać..bo juz widać ze zakres zbierania jest mniejszy niz normalnie..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #193 dnia: 22 Stycznia 2009, 19:32:05 »
Ja załozyłem Boshowskie 450 mm na obydwie strony... z zewnatrz wyglada troche dziwnie szczegolnie jak szyba brudna :) ale od srodka zupelnie nie przeszkadza, a na dodatek wycieraczki chodza szybciej  i lzej ;)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #194 dnia: 31 Stycznia 2009, 19:36:16 »
Samych gumek nie opłaca się kupować w ASO. Kilka złotych drożej są całe pióra Optifita.
Dzisiaj za komplet piór na przód Optifita (525mm i 450mm) zapłaciłem niecałe 70,-.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl