Autor Wątek: JAK WYBRAć INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ???  (Przeczytany 20099 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pinki007

• Toyot Leżący
  • *
JAK WYBRAć INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ???
« dnia: 19 Stycznia 2009, 16:04:33 »
witam
doradźcie mi jaki interfejs wybrać?
czy mam się kierować?
jaką kwotą muszę dysponować i co w którym przedziale cenowym co nim zrobię np. za 100-500zł a 500-1500zł?
chciałbym żeby to był uniwersalny sprzęt do różnych marek, z góry dziękuję za informacje.

prosiłbym o nie zakładanie dwóch podobnych, a TYM BARDZIEJ TAKICH SAMOYCH wątków w różnych częściach forum....
ponieważ pytasz o interfejs do różnych aut, dlatego watek znajdujący sie w Yaris został usuniety!

pozdrawiam
Red
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2009, 16:08:56 wysłana przez Red_Point »

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: JAK WYBRAć INTERFEJS DIAGNOSTYCZNY ???
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2009, 07:13:45 »
tutaj może kolega poczytać na temat interfejsów proponowanych do Yarisa
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=17396.0

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2023, 10:25:38 »
Odświeżam temat. Czyżby nie było żadnego urządzenia do diagnostyki Toyoty bo zero odpowiedzi? To pytanie retoryczne. Interesują mnie tylko interfejsy w języku ojczystym(moim) bo nie chcę się domyślać co taki diagnoskop pokazuje. Znalazłem coś takiego i pytanie czy ktoś miał z tym do czynienia i w ogóle warto wydawać na to pieniądze?
https://allegro.pl/oferta/multidiag-diagnostyka-obd-adapter-22-pin-do-toyoty-12839578562
Swoją drogą jest identyczny ale z kablem 17-pinowym. Czym się różnią(poza ilością pinów bo to oczywiste)?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2023, 14:25:37 »
Interesują mnie tylko interfejsy w języku ojczystym(moim) bo nie chcę się domyślać co taki diagnoskop pokazuje.
Wszystko jest tworzone po angielsku, czasem chińsku albo japońsku. Polski interfejs to zawsze tłumaczenie i zawsze jest marnej jakości. Więcej zrozumiesz z oryginalnego angielskiego (nawet jeśli słabo znasz język) niż z polskiego tłumaczenia, gdzie autor nie ogarnia.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2023, 23:36:39 »
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. I w myśl tej zasady, bo kiepsko z ofertami, myślę o Carista. Dla mnie to chore, że trzeba wybulić 2 stówy, a później jeszcze co rok kolejne 2 stówy. Ale mam wątpliwość. Na stronie producenta(dystrybutora?) znalazłem informację, że można przypisać tylko jeden smartfon(tak zrozumiałem gdyż mój angielski jest kiepski). A co jak z jakiegoś powodu zmienię telefon? Tracę subskrybcję? Bo jeżeli tak, to ta cała Carista niech się...

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2023, 12:11:02 »
Ktoś coś na ten temat: https://sdprog.com/produkt/interfejs-usb-program-sdprog-pl-box/
I co tym zrobię, o ile cokolwiek w Toyocie?

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipca 2023, 08:59:02 »
Ponieważ nikt nic nie wie, postanowiłem zaryzykować i nabyłem ryżowego "V18.00.008 MINI VCI dla TOYOTA TIS Techstream Mini vci FTDI FT232RL Chip J2534 OBD2 kabel diagnostyczny samochodu do lutego 2023 roku". Sam kabelek estetyczny, ale... I tu zaczynają się schody. Już samo zainstalowanie doprowadzało mnie do szewskiej pasji. Po zainstalowaniu nie można było się połączyć z autem. Za którymś razem, nie wiem jak, ale kabel załapał i oprogramowanie skomunikowało się z autem. Ale tu znowu zonk. Wprawdzie w menu jest coś takiego jak automatyczne połączenie z autem, ale niestety nie działa i za każdym razem rozwija się tabelka z listą modeli. Problem w tym, że te modele są jakoś dziwnie opisane. Np. "AAZA2#" czy "AGH30", jakby nie mogło być po prostu Corolla. I niestety za każdym razem po wybraniu tych tajemniczych oznaczeń wyświetla się tabelka z możliwymi do przeskanowania protokołami, ale tu znów kukułka-informacja, że te protokoły są nieznane i nie można z tym nic zrobić. Przekopałem wszystkie tajemnicze modele i udało mi się znaleźć taki, który w "Vehicle Spec" posiadał symbol mojego silnika(M15A-FKS). Z pewną nadzieją uruchomiłem i po dłuższej chwili(zresztą całe to oprogramowanie z kablem działa wolniej od żółwia) wyświetliła mi się pusta tabelka i nie wiem czy to oznaczało brak błędów czy po prostu nic nie oznaczało.
Mój wniosek jest taki. Powyższy interfejs nie identyfikuje wszystkich Toyot, a na pewno nie Corollę z 2022r. Z mojego punktu widzenia stówa wywalona w błoto.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2023, 09:23:04 wysłana przez bbbb »

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipca 2023, 10:44:29 »
A gdzie znajdę listę tych kodów modeli. Oczywiście w wyjaśnieniem który to model.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipca 2023, 11:15:15 »
Poszukaj na forum w dziale Corolla - słowa kluczowe OBD, interfejs diagnostyczny, techstream.
Ewentualnie w całym forum - w innych działach (np. RAV4) było sporo postów na temat - ale to inne modele, kable i wersje programów też mogą być inne - ale może ktoś coś ...
Może któryś z kolegów w tym wątku coś ci podpowie:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,54663.msg779204.html#msg779204
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2023, 11:17:47 wysłana przez Markid »

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2023, 12:17:05 »
Przekopałem wszystkie dokumenty auta i znalazłem jakiś certyfikat i tam w pozycji variant/version podany jest ten kod(nazwa komercyjna to oczywiście Toyoto Corolla) czyli MZEA11. Ale jak się okazało to dla Techstream za mało. Dla potomnych powiem, że trzeba podać jeszcze kilka innych parametrów, w moim przypadku takich jak silnik(M15A-FKS), producenta(TMMT Product, czyli Turcja), czy ma jakieś inteligentne kluczyki(w/ Smart Key, w/ EPB; nie wiem o co chodzi), rok produkcji(chyba o to chodziło), a na koniec czy ma Radar Cruise czy Other. Bez podania tych danych przycisk scanowania był nieaktywny. W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy będę musiał jeszcze podawać nr buta. I dopiero po tym wyświetliła się tabelka z protokołami auta. Sęk w tym, że tylko silnik został rozpoznany, a dla pozostałych na żółto wyświetlał się komunikat, że są nieznane. Ale ciekawostka polegała jeszcze na tym, że po uruchomieniu silnika(bałem się, że wykończę akumulator) gdy po kolei uruchamiałem testy protokołów to po takim teście wyświetlała się tabelka i coś tam pokazywało. Np. klimatyzacja-wyświetlały się parametry temperatury, ciśnienia czynnika i parę innych. I teraz pytanie czy ktoś ma pojęcie jak zmienić pewne funkcje w aucie? Np. wyłączenie tego irytującego gongu niezapiętych pasów(jakby świecąca ikona nie wystarczyła), domykanie/otwieranie szyb z pilota czy dopisanie czujników ciśnienia opon. Oczywiście jeżeli można jeszcze coś z tym interfejsem zrobić.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Października 2023, 16:32:50 »
No i mój ryżowy Techstream obraził się na amen i nie chce współpracować. Wygląda tak jakby kabelek nie komunikował się z gniazdem OBD2. Jeszcze jakieś 2 miesiące temu działał i po podłączeniu do OBD zapalała się dioda, a po uruchomieniu oprogramowania dioda mrugała. Teraz po podłączeniu do OBD zero reakcji(nie świeci dioda), a po uruchomieniu programu wywala komunikat o będzie z komunikacją. czyli potwierdza się, że stówa wywalona w błoto.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Października 2023, 17:33:56 »
W Aurisie HSD sygnał niezapietych pasów wyłączyłem aplikacja dr.Prius. Sygnał ciągłego pikania na wstecznym również.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Października 2023, 21:33:08 »
czyli potwierdza się, że stówa wywalona w błoto.

Tak by wyglądało. Chińska elektronika nie wytrzymuje przepięć przy odpinaniu złącza z gniazda obd.
Nowy prosto od Toyoty to koszt 3800 brutto
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2023, 22:01:32 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopada 2023, 09:14:53 »
Nowy prosto od Toyoty to koszt 3800 brutto
No to chyba sobie daruję, przynajmniej do końca gwaracji. Ewentualnie pomyślę o Carista, gdy uzupełnią interfejs o j.polski, bo mój angielski ogranicza się do kilku grzecznościowych zwrotów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl