Autor Wątek: poducha powietrzna  (Przeczytany 8606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

born2ride

• Gość
poducha powietrzna
« dnia: 19 Stycznia 2009, 20:46:52 »
czy ktos sie orientuje czy da sie fachowo "chalupniczo" lub bardziej fachowo zamontowac wylacznik poduszki powietrznej po stronie pasazera <palacz>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: poducha powietrzna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2009, 09:08:30 »
jak masz mechaniczna to sie nie da.
Jesli elektroniczna to wystarczy zwykly przelacznik z rezystorem.

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2009, 19:25:25 »
jak masz mechaniczna to sie nie da.
Jesli elektroniczna to wystarczy zwykly przelacznik z rezystorem.

tak sie zastanawiam i wydaje mi sie ze skoro nie ma orginalnego wylacznika jak to jest w wielu autkach rowniez tych starszych to wskazywaloby to ze mam mechaniczna  <palacz>

ale zawsze mozna sprawdzic tylko po czym to poznac?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2009, 10:37:02 »
ze nie ma wylacznika to nic nie znaczy.

Wyciaglij poduche i sprawdz czy ida do niej kable.

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2009, 14:46:38 »
ze nie ma wylacznika to nic nie znaczy.

Wyciaglij poduche i sprawdz czy ida do niej kable.

o ile dobrze pamietam (przy okazji dyskuzji na temat kabinowego filtru powietrza) robilem zdjecia  tamtych zakamarkow i wydaje mi sie ze widzialem jakies kable ale dla spokojnosci zerkne raz jeszcze co i jak  :roll:

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2009, 15:20:20 »
Witam
Coś mi się wydaje że nie będzie to takie proste jak uważacie. To komputer steruje poduchami i odłączenie którejkolwiek  zaowocuje pojawieniem się na desce informacji że pojawił się błąd w systemie AIR-BAG i jak sądzę system zostanie odłączony więc AIR-BAG w kierownicy w razie wypadku również nie zadziała. Wiem że przy poduchach nie należy w ogóle majstrować bo może się to skończyć wystrzałem. W intalacje AIR-BAG przy podłączonych poduszkach nie wolno się wpinać nawet miernikiem, zabronione jest również sprawdzanie miernikiem odłączonej samej poduszki.
Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2009, 15:44:56 »
bajki opowiadasz - nic sie nie stanie - jesli bylo by inaczej byl bym juz dawno gluchy od wystrzalow.

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwietnia 2009, 11:14:38 »
a  myslicie ze cos takeigo by podeszlo:

http://moto.allegro.pl/item612748286_fiat_stilo_wylacznik_poduszki_pasazera.html

albo z jakiegokolwiek innego autka :roll:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2009, 14:25:25 »
Może by i podeszło, pewnie byle jaki wyłącznik choćby od lampy sufitowej też by pasował, ale zasadnicze pytanie jest czy wiesz dokładnie gdzie i jak się z nim wpiąć żeby było bezpiecznie ??
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Kwietnia 2009, 20:34:29 »
No i tu pojawia sie problem ... dzisiaj dzwonilem do jakiegos elektro-mechanika i stwierdzil ze porzadny wylacznik to koszt ok 300pln albo mozna calkiem wylaczyc poduche wylacznikiem z rezystorkiem (wtedy to jakies 100pln). W serwisie toyoty (co mnie w sumie zbytnio nie zdziwilo) powiedzieli ze absolutnie nie mozna, nie da sie i w ogole nie dotykac.
Chodzi o to, ze chcialbym wozic dzieciaka w foteliku na przednim siedzeniu a nie wskazane jest to robic jak jest poduszka powietrzna. Z dzieckiem nie jezdzi sie caly czas wiec jak wylacze poduche calkowicie to ewentualny inny pasazer w razie czego bedzie mogl liczyc tylko na pasy. W sumie nie planuje crash testow ale roznie to bywa ...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwietnia 2009, 10:04:07 »
a wiesz juz czy masz elektryczna czy mechaniczna ?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwietnia 2009, 12:54:06 »
[...]
Chodzi o to, ze chcialbym wozic dzieciaka w foteliku na przednim siedzeniu a nie wskazane jest to robic jak jest poduszka powietrzna.[...]

Zaraz, zaraz... z tego co mi wiadomo, to nie można przewozić dziecka z przodu w aucie z włączoną poduchą tylko wtedy jak się go wiezie w nosidełku tyłem do kierunku jazdy, natomiast jak dziecko siedzi normalnie w foteliku przodem, zapięty pasami, to nie ma przeciwskazań...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwietnia 2009, 22:29:59 »
a wiesz juz czy masz elektryczna czy mechaniczna ?

jak patrzylem za schowek to widzialem dwa kable dochodzace do poduchy... co to oznacza?
jutro albo pojutrze zrobie zdjecie, jezeli to pomoze.

Zaraz, zaraz... z tego co mi wiadomo, to nie można przewozić dziecka z przodu w aucie z włączoną poduchą tylko wtedy jak się go wiezie w nosidełku tyłem do kierunku jazdy, natomiast jak dziecko siedzi normalnie w foteliku przodem, zapięty pasami, to nie ma przeciwskazań...
Pozdro.

zgadza sie, w nosidelku na pewno nie mozna gdy jest poducha natomiast co do fotelika nie jestem pewien tego braku przeciwskazan :|
ale moge sie mylic, osobiscie nie sprawdzalem ale zona zasugerowala zeby wylaczyc airbaga...

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwietnia 2009, 00:02:02 »
Zatem kodeks w łapę i postudiować ;)  Ja też nie jestem do końca przekonany o swojej racji ;)
Ja na szczęście nie mam tego problemu, bo nie mam co wyłączać :-D
Osobiście bym nie wyłączał. U dziecka stosunek masy głowy do reszty ciała jest zdecydowanie większy niż u dorosłego, a kręgosłup cienszy... :(
Nie dalej jak wczoraj przeżyłem chwilę lekkiej grozy jak musiałem mocniej przyhamować, a Bongo spało na fotelu obok mnie. Kątem oka zobaczyłem łepetynkę lecącą do przodu i z powrotem i aż mnie coś w krzyżu strzyknęło :/
Pozdro.
*
*
*
*

born2ride

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwietnia 2009, 08:45:19 »
kodeks przestudiowany, z racji na obfitosc przepisow dlugo to nie trwalo   :roll:

http://fotelik.info/pl/art/przepisy_ruchu_drogowego_a_foteliki,16.html

zwracam uwage na art. 45 p.4 - mowa tylko o foteliku zamontowanym tylem do kierunku jazdy...

niestety nadal zastanawia mnie ta poduszka, przegladnalem troche forow i wiekszosc uwaza ze niezaleznie czy tylem czy przodem jest fotelik poduszka powinna byc wylaczona  :|

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=83375199&a=83375199
i
http://www.auto-swiat.pl/wydania,Poduszki-powietrzne-nie-lubia-dzieci-,11490,1.html

poza tym to o czym wspomniales Perzan czyli delikatnosc ciala naszych pociech kontra przeciazenia glownie przy hamowaniu o zderzeniach nie wspominajac:

http://fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html

« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2009, 08:52:06 wysłana przez born2ride »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl