Autor Wątek: Kontrolka cisnienia powietrza w oponach  (Przeczytany 3721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mch

• Gość
Kontrolka cisnienia powietrza w oponach
« dnia: 23 Stycznia 2009, 20:47:40 »
W RAV4 wersja USA rocznik 2008 mam system kontroli ciśnienia w oponach. W zasadzie świeci sie zawsze. Sprawdzałem ciśnienie w zakładzie wulkanizacyjnym, w ASO Toyoty. Wygląda, że jest OK. Dwukrotnie kasowano błąd na komputerze (za drugim razem twierdzono, że pokazywł koło zapasowe i jedno tylne, w kole zapasowym różnica była o 0.1 !!!). Po kilkunastu kilometrach po skasowaniu błędu pojawił się ponownie. W wulkanizacji twierdzą, że ciśnienie jest w porządku. W zasadzie jeżdżę ciągle z zapaloną kontrolką. Czy ktoś wie co może być grane? Jak dział ten system? Jaka musi być różnica by zapaliła się kontrolka?

diselek

• Gość
Odp: Kontrolka cisnienia powietrza w oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2009, 22:07:52 »
Nie da się stwierdzić na odległość "dlaczego". Ten system jest tak doskonale obsługiwany na testerach, że masz kilkadziesiąt możliwych parametrów do odczytu i podglądu (od dokładnych ciśnień w kołach, przez temperatury opon, testy itd) a dzięki temu łatwo jest zdiagnozować usterkę.
Na początek proponuję ustawić ciśnienie w 5 kołach wg. wskazań z testera, a nie z zewnętrznych manometrów.
pozdrawiam

mch

• Gość
Odp: Kontrolka cisnienia powietrza w oponach
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2009, 14:45:48 »
Dzięki. W międzyczasie skorygowali mi ciśnienie w innym serwisie i po skasowaniu błędu wszystko jest OK.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl