Autor Wątek: Problem ze sprzęgłem  (Przeczytany 8548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
Problem ze sprzęgłem
« dnia: 28 Stycznia 2009, 18:37:23 »
Od pewnego czasu ślizga mi się sprzęgło w mojej camry 2.2;w związku z czym mam pare pytań;
czy da się wymienić sprzęgło bez wyjmowania skrzyni,
jeśli trzeba wyjmować to czy wychodzi z półosiami,
czy wymieniać olej,
jeśli ktoś z was coś takiego robił prosiłbym o jakieś porady,instrukcje.
Z góry dziękuje.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Problem ze sprzęgłem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2009, 18:50:04 »
Da się wymienić sprzęgło bez wyjmowania skrzyni, ale do tego trzeba wyjąć silnik....sam zdecyduj co łatwiej ;)
żeby wyjąć skrzynie musisz wyjąc półosie...olej wymieniać

MarcinM na pewno wie więcej na ten temat, ale chyba jest na emigracji ;)

Offline menu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2009, 19:12:51 »
Dzięki kolego,podejrzewam że chyba wyjęcie skrzyni jest ekonomiczniejsze,a do Marcina wysłałem priv,może się odezwie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2009, 00:01:02 »
Marcin wrócił, był na wycieczce, z której przywiózł ( niestety, nie dla siebie ) ciekawostkę ;)

Ciekawostka rześka, zdrowa, jak rzepa ( pokazała 250km/h gdzieś w okolicach Norymbergi ), import z Japonii, a więc 255KM, zamiast europejskich 242  <diabel>

Jestem cieżko chory na to auto :( Aż żal było oddawać, mimo, że poszła w dobre ręce...

Bardzo żałuję, że nie miałem aparatu, bo pięknie wyglądała świecąca na pomarańczowo turbina, wraz z całym kolektorem wydechowym  <diabel>

Gdyby jeszcze przy 160 pasek napędzający alternator i klimę nie wyfrunął spod maski, to byłoby w ogóle miodzio.

Co do sprzęgła w 2.2 ( tak w ramach powrotu na ziemię, i do tematu ) - skrzyni wyjmować nie trzeba - wystarczy wypiąć z niej półosie, i ją odsunąć na tyle, żeby odkręcić docisk i wyjąć tarczę.

Potem pozostaje wycentrować tarczę pod nowym dociskiem, i po sprawie.

Wyjmowanie samej skrzyni, bez ruszenia silnika jest niewykonalne - możecie spytać usera o nicku "tjedral", ile zabawy było z przekładką jego skrzyni ;)

Sprzęgło AISIN, niech się nikt nie da ubrać w jakieś JC, czy inne no-name.

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2009, 11:23:04 »
Sprzeglo tylko w ASO.Wymiana to czas okolo 2.5 godziny.Oczywiscie jak mamy do dyspozycji warsztat zpelnym wyposazeniem.Zawsze odciaga na bok skrzynie biegow.Teraz uwaga jak Camra ma duzy przebieg jest okazja wymienic siemeringi na polosiach szczegolnie tej dlugiej.Reszta jest dziecinnie prosta.Zapomnialbym.Przy zakladaniu skrzyni biegow musi byc idealne dopasowanie siowe walka zdawczego do sprzegla w praktyce to sie przeklada na te sama odleglosc u skrzyni od bloku u gory i udolu roznica parudziesiatekm milimetra spowoduje ze nigdy nie wsadzisz tego na swoje miejsce.Zachowac wszedzie czystosc i bardzo dokladna precyzje montazu i dociagnac sruby wedlug instrukcji.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2009, 07:03:10 »
Uzywajac slowa ASO mialem na mysli zakupione sprzeglo w stacji ASO wymiane wykonasz sam albo kazdy warsztat.Z tym jak nie robili tego to im powiedziec ze trzeba uwazac na te osiowosc przyzakladaniu.Dlatego ze chlopy sie nie beda meczyc i beda na sile wpýchac i moga uszkodzic tarcze sprzeglowa.
Dlaczego orginalna Topyoty gdzy najdluzej pracuje.Wszystkiezamienniki maj o wile mniejsze przebiegi.Problem jest w tym ze sprzeglo camry jest takie same jak w Carinie III i troszke za slaba jak na te wage i  moce.V6 zdje sie jest inne,nie rozbieralem i tego nie wiem.
Pzdr.Sky.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2009, 11:25:47 »
Tak, 5S-FE ma identyczne sprzęgło, jak 3S-FE w Carinach i ma średnicę 225mm.

W 3VZ-FE tarcza ma 240mm - niby niewiele więcej, ale odpowiednio wiele ;)

pzdr
3VZ.pl

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lipca 2009, 12:28:54 »
http://moto.allegro.pl/item666049947_sprzeglo_kpl_camry_carina_mr2_celica_2_0_2_2.html znalazłem coś takiego czy może mi ktoś powiedzieć co to za cudo?

Temat scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2009, 17:41:19 wysłana przez SZYMON14 »

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2009, 14:53:45 »
A cudo to jakim sensie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2009, 15:06:58 »
Może kolega miał w życiu same automaty, i nie widział takiego czegoś jeszcze ?  <diabel>

Nipparts, teoretycznie japońskie, praktycznie cholera wie. Są lepsze sprzęgła ( ASO, AISIN, Exedy ), ale są też gorsze ( np. Valeo ).

W takiej cenie proponowano mi je kiedyś w JC.

Myślę, że nawet, jeśli wytrzyma 100kkm, to warto.

Btw, Aisin ( ASCO ) wytrzymał u mnie w 2.2 160kkm bez objawów zużycia, niestety/na szczęście, nie było mi dane dojeździć go do końca, i sprawdzić ile wytrzyma.

pzdr
3VZ.pl

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2009, 09:39:11 »
"cudo" z powodu ceny dzięki za rady

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2009, 09:42:35 »
Wymieniam regularnie co 150kkm niestety wiecej niechca wytrzymac,tylko pierwszy orginal przechodzil okolo 250kkm.Te wymieniane sprawuje sie nie nagannie.pamietaj ze wszystkie czesci ruszajace sie na walku skrzyni biegow smarujemy dzisiaj smarem tzw ceramicznym,jest bardzie efektywny niz miedziowy.
Pzdr.Camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipca 2009, 10:41:38 »
Camry 2.2 , to co Ty robisz z tym sprzęgłem, że wytrzymuje 150 kkm? Może kupujesz używane :|
Albo szlak je trafia jak palisz gumy na "trójce" <diabel>

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipca 2009, 10:52:57 »

Albo szlak je trafia jak palisz gumy na "trójce" <diabel>

możliwe. Wszystko zależy od stylu jazdy...........

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lipca 2009, 05:17:53 »
Tak wlasnie wyglada problem z chipowanym silnikiem. Poprostu za duzy momnent przychodzi na kola i nie wytrzymuje bieznik w ponie i sprzeglo.Wystarczy dodac gazu ostro i sprzeglo czuc.Dzisiaj sie pilnuje i mam nadzieje ze na tym ostatnim sprzegle zrobie moze kolo 200kkm.Po prostu przy 147KM winien byc wiekszy docisk na przednia os.Trudno takie auto otrzymalem i bardzo sie cieszylem z tego ze nikt mi nie podskoczy ale takie cos niestety za darmo nie istnieje.Jedyny plus ze jak sie jedzie na autostradzie malym gazem i spokojnie mozna zejsc do 6.8l/100km przy max do 130km/h
Pzdr.camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl