Autor Wątek: Usterki w YII  (Przeczytany 42063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Usterki w YII
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Września 2009, 18:04:01 »
Blok silnika może pęknąć nie tylko na skutek wady materiałowej (taka wada zwykle ujawnia się już przy niewielkim przebiegu czyli najczęściej na gwarancji), ale także od uderzenia (np. w garb na drodze) lub nalania zimnego oleju / płynu chłodzącego do rozgrzanego silnika.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Września 2009, 20:50:59 »
Zimny olej raczej nie. Jednak zimny płyn chłodzący nalany na gorący silnik może spowodować jakieś pęknięcie. Sam byłem świadkiem takowego zdarzenia, ale było to w silniku z mokrymi tulejami/cylindrami. Tuleja pękła, na zewnątrz było małe cyknięcie słychać.

Ogólnie to blok sam z siebie nie pęka.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Września 2009, 13:39:42 »
W yarisach przyczyną jest dostanie się oleju do intercoolera i zassanie go z mieszanką do cylindra
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Września 2009, 14:11:24 »
W yarisach przyczyną jest dostanie się oleju do intercoolera i zassanie go z mieszanką do cylindra

Ufff to mnie uspokoiłeś :) Swoją drogą ciekaw jestem jaki jest koszt części oraz wymiany przez ASO?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

nfs

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Września 2009, 15:57:08 »
Pytałem w ASO o wymianę bloku silnika. Koszt 13.000zl + robocizna. Ewentualnie jakieś dodatkowe części potrzebne przy tej naprawie. W innym serwisie specjalizującym się w Toyocie ale nie ASO za część chcieli 7.000zl + robocizna. Jedynym sensownym wyjściem z tej sytuacji jest kupić silnik z rozbitka i przenieść. Koszt z robocizna max 5.000zl. Ja jednak auto sprzedałem. Nie miałem czasu na naprawy, gdyż wkrótce wyjeżdżam.
W momencie pęknięcia nie byłem kierowcą tylko siedziałem z boku ale stało się to przy prędkości około 90km/h na 4-ym biegu przy zmianie na 5-kę. Przez pewien moment obroty w aucie same wskoczyły na maksymalne poziomy i zaczęło coś grzechotać, po czym zapaliła się kontrolka oleju i silnik zgasł albo nie już nie pamiętam. Pech to pech tym bardziej że 2 miesiące wcześniej miałem jeszcze gwarancję. Nic trochę sie Toyota nie ładnie ze mną pożegnała ale myślę że i tak zostanę przy tej marce.

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Września 2009, 19:06:00 »
Pech to pech tym bardziej że 2 miesiące wcześniej miałem jeszcze gwarancję.
A nie ma rękojmii :-o?

nfs

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Września 2009, 19:47:47 »
Cytuj (zaznaczone)
Motofakty
Od 2003 r. sprzedawcy nie udzielają rękojmi za wady przy sprzedaży tzw. rzeczy ruchomych, czyli również samochodów. Wyjątkiem są sytuacje, w których samochód jest kupowany w związku z działalnością zawodową lub gospodarczą nabywcy. Rękojmia ma też zastosowanie w relacjach między przedsiębiorcami z branży samochodowej np. między producentem a dostawcą części do aut........
Nawet gdyby była to i tak sprawy bym nie załatwił do końca tego miesiąca a więcej czasu nie mam.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Września 2009, 21:14:13 »
wydaje mi sie, ze przy takiej "usterce" sprawa byłaby do załatwienia jak najabrdziej..
no ale jesli nie miales czasu to wyszlo jak wyszlo..

szczerze współczuje takiego obroty sprawy..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

nfs

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Września 2009, 09:37:50 »
Dzięki,dzięki za słowa otuchy.
Jednak auto i tak było do sprzedania. Zwyczajnie straciłem trochę na tym i to wszystko. W życiu tak bywa tu stracisz tam zyskasz. Nie pierwszy raz i nie ostatni. Jak na giełdzie - jestem do tego przyzwyczajony  <kawusia>

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Września 2009, 08:06:00 »
Jest coś takiego jak dobra wola producenta można z tego skorzystać pod warunkiem że lokalny serwis podejdzie odpowiednio do sprawy
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Lutego 2010, 10:33:33 »
Otrzymałem zaproszenie do ASO na kolejną akcje tym razem związaną z blokowaniem się pedału przyspieszenia.
Napisałem już do TMP pismo, że za blaszkę z numerem seryjnym za 0,63 pln to im dziękuje a zainteresowany to jestem nowym zespołem pedału gazu. Ciekawe co odpiszą ponieważ nie wyrażam zgody na podkładanie czegokolwiek pod ten nieszczęsny pedał zważywszy, że od czasu do czasu dywanik seryjny zajmuje miejsce tej modyfikacji.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lutego 2010, 19:56:30 »
Oto odpowiedź:

Szanowny Panie
Uprzejmie informujemy, iż technologia wykonywania usługi w ramach wspomnianej kampanii jest zgodna z zaleceniami producenta. Informacja techniczna w tym zakresie nie przewiduje wymiany całego pedału przyspieszenia.
Przykro nam ale w związku z powyższym nie możemy przychylić się do Pana prośby o wymianę całego elementu (pedału gazu) na nowy w ramach kampanii.

Offline maluch

• Toyot Pełzający
  • **
    • Praca
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Marca 2010, 16:52:03 »
Też dostałem takie pisemko, właśnie miałem maila do nich pisać o podobnej treści.

Taka ciekawostka ;)
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7625642,Toyota__Kierowcy_sie_skarza__ze_naprawa_usterek_nic.html

flymar

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Marca 2010, 22:20:52 »
Pół roku jeżdżenia i... dwukrotnie poprawiane mocowanie siatki w bagażniku i wymiana centralki czujników cofania. Nic strasznego - wyposażenie dodatkowe montowane w ASO:< Wczoraj zobaczyłem pęknięcie w plastiku, którym wyłożony jest bagażnik. Wygląda na fizyczną usterkę i pewnie nie ma szans na gwarancję, ale nie przypominam sobie żeby coś tam uderzyło... może spece od montażu siatki coś nabroili:(

patti

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Maja 2011, 11:10:29 »
Witam serdecznie wszystkich.Mam taki mały problemik w moim nowo zakupionym yarisie (2007r.1,0).Jak kupiłam autko wszystko grało.Po tygodniu uzytkowania miałam problem z odpaleniem go.Ruszył napopych.Pojechałam od razu do warsztatu.Sprawdzono cały mechanizm-rozrusznik ,stacyjkę i takie tam.Wszystko jest sprawne.Założono mi jakiś tymczasowy obwód abym mogła odpalać samochód bo nie wiedzą co to.Natomiast wyszła mi taka też rzecz że po odpaleniu auta na chwilę gaśnie mi cały wyświetlacz.I zdaża się że czasem sobie mrugnie.Czy ktoś miał już coś podobnego w swojej yarisce? Podejżewam że coś to jest od elektroniki,ktoś mi powiedział że to kwestia wymiany jakiegoś małgo przekaźnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl