Autor Wątek: kontrolka ciśnienia trochę inny przypadek  (Przeczytany 4437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tauzi

• Gość
kontrolka ciśnienia trochę inny przypadek
« dnia: 15 Marca 2009, 16:15:18 »
Witam wszystkich
Zwracam się z prośbą o poradę. Chodzi o kontrolkę ciśnienia w Previi D4d z 2001r. Podobne tematy były już poruszane, lecz mój wydaje mi się trochę inny. Auto ma na liczniku 170kkm i raczej na więcej nie wygląda (w ocenie mechanika zaznaczam)
Po zakupie w styczniu wymieniłem rozrząd, filtry i oleje. Nie wiedziałem jaki olej lał poprzednik wiec wlałem zalecany Castrol Magnatec 5W40 i założyłem filtr niestety jakiejś firmy Max za 15 złotych. Przejechałem 2,5 -3kmm bez żadnych problemów. Miesiąc temu rano odpalając kontrolka zgasła z opóźnieniem (5s). Następnego dnia to samo i później zapaliła się podczas jazdy. Wizyta u mechanika wykazała że padł czujnik. Wymieniłem i przy okazji pomierzono ciśnienie i jest ok. Przez dwa tygodnie miałem spokój i od tygodnia czas gaśnięcia stopniowo się wydłużał do 8-9s, a dziś zapaliła się znów podczas jazdy
Nie wiem gdzie jest przyczyna. Filtr, znowu czujnik czy może zły olej albo coś poważniejszego. Nadmienię ze poziom oleju jest niezmienny od wymiany, a silnik pracuje bardzo ładnie bez żadnych dziwnych dźwięków i odpala od dotyku zimny czy ciepły bez różnicy.

volt230

• Gość
Odp: kontrolka ciśnienia trochę inny przypadek
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2009, 17:07:43 »
Nie pomogę tobie bezpośrednio - gdyż się nie znam na samochodach.
Zapraszam jednak na www.previa.pl
Od stycznia gdy byłeś na forum przybyło kilka II i może ktoś miał takie lub przynajmniej podobne objawy.
Nie zwracaj uwagi na komentarze typu "I to jest TO ; II to już nie previa"  Większości tak piszących po prostu nie stać finansowo na previę II  :grin:

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2009, 18:41:36 »
a ja proponuję nie zakładać dwóch takich samych wątków.

tauzi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2009, 20:18:48 »
a ja proponuję nie zakładać dwóch takich samych wątków.
Wiem że niepotrzebnie założyłem ten wątek też na profilu Avensisa ale nie wiem jak usunąść go z previi a wydaje mi się że na profil Ave zagląda więcej osób, gdyż tych autek jest zdecydowanie więcej.
Jeśli ktoś może napisać jak mogę go usunąć proszę o podpowiedź

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl