Autor Wątek: Wymiana płynów ustrojowych  (Przeczytany 7279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arkady_73

• Gość
Wymiana płynów ustrojowych
« dnia: 20 Marca 2009, 12:54:40 »
Tak się zastanawiam czym podyktowana jest polityka Toyoty w ramach, której co 30k bądź 2 lata wymieniany ma być płyn hamulcowy i chłodniczy. Wydaje mi się, że tylko i wyłącznie kwestią finasową. Rozmawiając ze znajomymi jeżdżącymi Fiatem, Oplem czy Renault ich serwisy nie zmieniają tych płynów w sztywnym harmonogrami tylko sprawdzają miernikami jakość płynów. I tak naprawdę w praktyce u nich taka wymiana ma miejsce co 4-5 lat. Przecież płyny się nie starzeją i wystarczyłoby tylko badać ich dalszą przydatność i w razie potrzeby wymienić. Faktycznie zmieniacie co 30k te płyny czy przesuwacie w czasie ich wymianę? Nie chodzi mi o kwestie finasowe bo koszt materiałów i wymiany jest śmiesznie niski w stosunku do innych kosztów eksploatacji czy ubezpieczenia tylko o to czy ma to jakiekolwiek uzasadnienie w kwesti przedłużenia żywotności czy bezpieczeństwa.

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
Odp: Wymiana płynów ustrojowych
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2009, 13:27:03 »
Jeśli chodzi o hamulcowy - zdecydowanie względy bezpieczeństwa (płyn starzeje się).

Przy starszym płynie mogą nagle (wzrost temperatury) pojawić się problemy z hamulcami - tak zwane korki powietrzne - nie chciałbym być wtedy w samochodzie.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2009, 15:41:15 »
Płyn hamulcowy jest hydroskopijny czyli wchłania wodę. Zaleca się wymieniać co 2-3 lata. Tez oczywiście można przed wymianą sprawdzić i dopiero wymieniać. Aczkolwiek poza względami bezpieczeństwa pojawia się również kwestia korozii układy od wewnątrz. Płyn w układzie chłodzenia ja osobiście sprawdzam i wymieniam tylko wtedy gdy jest stary/ zuzyty.
Generalnie ASO musi na czymś zarobiać stąd wymiany co ileś tam km a nie gdy zachodzi taka potrzeba <zolta>
Raz na wozie, raz w nawozie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2009, 16:29:29 »
jeśli chodzi o płyn chłodniczy to Toyota prawdopodobnie od połowy 2003 roku zalewa ,,Toyota Super Long Life Coolant,,
lub jego zamiennik - wymiana co150kkm lub 10 lat.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2009, 19:41:14 »
Z własnego doświadczenia powiem, że warto wymieniać płyn hamulcowy co 2 lata/30 tys. Różnica w hamowaniu jest wyraźna.

arkady_73

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2009, 20:14:19 »
jeśli chodzi o płyn chłodniczy to Toyota prawdopodobnie od połowy 2003 roku zalewa ,,Toyota Super Long Life Coolant,,

Ale to chyba nie wszystkie punkty to leją, bo mnie wymieniają co 2 lata a serwisuję auta od 99 roku. Leją mi roztwór z beczki.

Offline CUinHell

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2009, 22:13:52 »
Następnym razem na Twoim miejscu poprosił bym o badanie płynu, jeśli wyjdzie, że jest ok, a ASO chciało go zmieniać poproś grzecznie o rabacik, gdyż robią CIę w bolca.
Raz na wozie, raz w nawozie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2009, 19:04:26 »

Ale to chyba nie wszystkie punkty to leją, bo mnie wymieniają co 2 lata a serwisuję auta od 99 roku. Leją mi roztwór z beczki.
zgadza się bo masz auto z `99 roku

dlatego napisałem prawdopodobnie wyprodukowane po II połowie `03 roku.

pzdr.

arkady_73

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marca 2009, 19:20:23 »
Czyli stosując wcześniej płyn 'standardowy' nie można teraz zalać tym 'nowej generacji' ? Pewnie można tylko kasa misiu kasa  :grin: się tylko liczy dla ASO. Jakby zalali raz na 10 lat to żniwo słabe...
« Ostatnia zmiana: 21 Marca 2009, 19:22:04 wysłana przez arkady_73 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl