Autor Wątek: Wskazówka obrotów silnika.  (Przeczytany 3938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koras

• Gość
Wskazówka obrotów silnika.
« dnia: 30 Marca 2009, 02:32:35 »
Witam wszystkich.
Mam taki problem: Kiedy depnę trochę mocniej mojej Camry 2,2 aut.,wskazówka obrotów silnika zaczyna wariować i faluje(drga bardzo szybko w obie strony) w przedziale ok.1 tyś.obrotów . Powiedzmy ,że  między 3,5 tys ,a 4,5 tyś.  Nie czuję tego ,aby silnik nierówno pracował tylko jakby skrzynia zastanawiała się dłużej czy zmienić bieg.
Nie wiem czy ma to coś wspólnego ,ale równocześnie z silnika (?) wydobywa się gwizd.Dodam tylko ,że na paliwie jak i na LPG jest tak samo.Przy spokojnej jeżdzie ,żadnych problemów.Zresztą gdyby nie wskazówka to nie pomyślałbym ,że coś się dzieje.
Miał ktoś może podobny problem?

Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wskazówka obrotów silnika.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2009, 12:25:22 »
Fajnie, znowu automat i same jego zalety  <diabel>

A tak serio, to znów sakramentalne pytanie o to, kiedy zmieniałeś ostatnio olej, i ile toto ma już nalatane ogólnie.

Może automatowcy coś dorzucą od siebie, w końcu znają się na tym, jak mało kto : ciągle komuś coś szarpie, stuka, nie przerzuca  <narka>

pzdr
3VZ.pl

Grzechoo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2009, 12:49:40 »
Jeżeli nie czuć zmian prędkości obrotowej silnika a obrotomierz pokazuje jej zmiany (drganie wskazówki) to obstawiałbym czujnik prędkości obrotowej wału lub coś po drodze do wskaźnika.
Nie wyobrażam sobie, aby ASB z taką częstotliwością próbowała zmieniać biegi (falowanie a nawet drganie wskazówki)  :-o

Oczywiście mogę się mylić jako "nie Właściciel" Camry 2,2 (a w zasadzie żadnej).

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2009, 13:50:31 »
Nie wyobrażam sobie, aby ASB z taką częstotliwością próbowała zmieniać biegi  :-o

Zapraszam do Bochni, na przejażdżkę A540e, zachowującą się dokładnie tak, jak opisałeś  <diabel>

Koras, opisz może, czy silnik zmienia obroty, kiedy wskazówka skacze, bo szczerze mówiąc, nie zdarzyło mi się jeszcze spotkać na tyle padniętego modułu zapłonowego, żeby robił takie cuda ;)

W 2.2 będzie dobrze słychać, czy zmienia obroty ;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2009, 13:57:22 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Grzechoo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2009, 14:08:27 »
Zapraszam do Bochni, na przejażdżkę A540e, zachowującą się dokładnie tak, jak opisałeś  <diabel>

Trochę daleko  :|
Przyznam się, że nadal nie rozumiem jak to możliwe.
W sumie Koras niezbyt dokładnie opisuje, co się dzieje ... cytat poniżej

Zresztą gdyby nie wskazówka to nie pomyślałbym ,że coś się dzieje.

a co z gwizdaniem ?

koras

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2009, 16:08:08 »
Oleje,filtry ,przewody itp,wszystko wymienione. Żadnych wycieków . Według licznika ma przejechane 220 tyś/km i myślę,że tyle ma.  

Cytuj (zaznaczone)
Koras, opisz może, czy silnik zmienia obroty, kiedy wskazówka skacze

Nic nie czuć aby silnik reagował zgodnie ze wskazówką.Poprostu wskazówka sobie"skacze" ,a auto równo przyspiesza.Dzieje się tak od momentu jak ją kupiłem to jest ok 2 lata temu.Nic nie robiłem w tym kierunku ,bo myślałem ,że to tylko wskazówka ma "jakiś luz". Pamiętam ,że po zakupie kiedy wydawało mi się,że za dużo pali i pojechałem na regulacje gazu mechanik powiedział ,że mam walnięty elektroniczny czujnik obrotów...i nie pamietam..  
Zresztą nie wziąłem wtedy tego do siebie,bo to był okres częstych wizyt w warsztatach i miałem ich serdecznie dosyć.(Jakikolwiek problem to każdy miał inne zdanie).Bardzo mi pomogło wtedy to forum więc wszystkim dziękuję.
A co do gwizdania to tak jak pisałem, nie wiem czy to ma coś wspólnego.Przy mocnym przyspieszaniu wydobywa się z silnika ,jakbym niewiadomo co tam miał pod maską ,a nie skromne 2,2.Gdybym miał turbo to bym stawiał na to ,a tak??? Jak jadę przy zamkniętych oknach to prawie tego nie słyszę ,ale często musze odpowiadać na pytania:  a co Ci tak gwiżdże?? A ja głowa w piasek.  Dodam tylko ,że w sprawach mechanicznych jestem zielony.

Dziękuję za zainteresowanie.

pzdr.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwietnia 2009, 16:30:15 »
hm ja tak miałem w automacie jak depłem mocniej to "wskazówka" tak robiła jak u ciebie a jak odpuscilem gaz to było znowu norlamnie, miałem do tego tez lekkie szarpanie (zmiany przelozen z np 3 na 4 i odwrotnie) - szkynia poszła do naparwy. ale niewiem czy to to samo co u ciebie ale wskazowka zachowaywała sie identycznie.

koras

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwietnia 2009, 22:04:55 »
Mam nadzieję ,że to nie to samo chodż zachowuje się podobnie.

Jak przy dodawaniu gazu lekko odpuszcze to przerzuci idealnie ,a jak ją przeciągne  to leciutko szarpnie.Myślałem ,że to skrzynia starszej generacji i tak ma być,ale teraz sam nie wiem.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2009, 16:53:25 »
ze na wyższych obrotach troche szarpnie to przy tej skrzyni nic takiego chyba, ale nie powinna wariować zmieniając biegi tam i spowrotem...

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwietnia 2009, 12:43:07 »
u mnie mam mini szarpcięcia z 1 na 2 tylko wtedy jak jadę naprawdę powoli, tak że skrzynia nie wie czy już 2 zapiąć czy nie. Jak dam ostro po garach to nie czuć wogóle zmiany biegów.

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwietnia 2009, 17:35:57 »
to na niskich tez tak mam ;)  ona lubi sobie tak poszarpywac nieraz trochye hehe

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2009, 22:24:15 »
Panowie zmiana przełożenia a dokładnie biegu podczas jazdy jest uwarunkowana od dodania gazu,czyli im więcej dasz gazu tym bardziej będziesz czuł szarpnięcie skrzyni.Nie ma co panikować  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2009, 01:36:31 »
Sprawdzałem, rzeczywiście szarpie po dodaniu gazu na 2 pierwszych biegach  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl