Autor Wątek: Centralny zamek - problem !  (Przeczytany 54386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

andnn

• Gość
Odp: Centralny zamek - problem !
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2004, 20:00:39 »
W poniedziałek jadę z tym felerem do serwisu. Nie zdecydowałem się jednak na ASO, ponieważ po tym jak wyklarowałem im problem przez telefon, zaproponowali mi wymianę alarmu łącznie z centralnym co "na pewno rozwiąże problem".
Jadę więc do znajomego, a o rezultatach nie omieszkam Was powiadomić...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:17:13 wysłana przez ayrsen »

michael

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudnia 2004, 21:47:43 »
Podjąłem samodzielną walkę z problemem. Trochę podpytałem w ASO i coś niecoś mnie naprowadziło. Rozbebeszyłem drzwi kierowcy i rozłączyłm modół zamku drzwi kierowcy. Problem ustał!!! Jest to sprawa (wnioskuję) czujnika zaryglowania tych drzwi kluczykiem. Potem wyjąłem sam modół zamkowy i zlokalizowałem ten czujnik. Jest to zwykły mikroprzełącznik. Niestety część raczej nienaprawialna. Zatem szukam teraz nowego zamka. Info z ASO 1100 zł. BRRRRRRRR
Może macie namiary na jakieś firmy handlujące używkami do Toyot?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:18:36 wysłana przez ayrsen »

gerard

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2004, 22:57:50 »
Jezuu, co mnie podkusiło zeby kupić Toyote. Miałem jak Pan Bóg przykazał jeżdzić Madzią.
Mam to samo co Wy koledzy, tzn central samoistnie otwiera mi drzwiczki.  Na szczescie nie rozbraja alarmu wiec mam szanse usłyszec ze wyje…
Pierwszy raz stało mi sie to jakis miesiąc temu. Przez 2 dni sam się otwierał, a  że to był weekend nie za bardzo miałem gdzie sie z tym udać. W poniedziałek central sie naprawił i działał do przedwczoraj. Pojechałem do serwisu. Bardzo miły pan bardzo się starał  żeby mi pomóc, wymienił jakiś kabelek, ale niestety nie pomogło. Powiedział mi  że centarlny w AVE to istny rebus. Pytał w innych serwisach ale też nie wiedzą dlaczego. Obiecał  że w przyszłym tygodniu zmieni mi centralke i pojeżdzę z nią. Niestety / czy też na szczeście przestał się otwierać. Czyli z dignostyką będę musiał poczekać...
Zauważyłem jedną dziwną prawidłowość: próba podniesienia szyby (gdy jest zamknieta) powodowała od razu otwarcie drzwi. Myslę  że to może mieć związek z akumulatorem lub ze stabilizacją napięcia w aucie. Co Wy na to? W serwisie gdy to zasugerowałem 3 elektryków przecząco pokiwało głowami.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:20:41 wysłana przez ayrsen »

michael

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Grudnia 2004, 10:22:33 »
Koledzy pokonałem ten problem

Jak już pisałem winny jest mikroprzełącznik w zamku sterującym drzwi kierowcy.
Zamek jest modułem ktłrego nie ma sensu rozbierać a i sam mikroprzełącznik jest nie do naprawy. Wymiana w ASO ok 1200+robocizna.
Pojechałem i kupiłem zamek z rozbitej AVE (niech jej złom lekkim będzie) koszt 100 zł
Wymieniłem (co 5 sec było k.......... p.............. bo taka to robota) I DZIAŁA I PROBLEMU NIE MA.

Zainteresowanym służę radą
Pozdro

Jak spokojnie jest pisać wiedząc że ma się auto zamknięte...
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:22:23 wysłana przez ayrsen »

Christof

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Grudnia 2004, 13:05:47 »
Witam w klubie!
Mam Ave 2001, Chellengera i ten sam problem od lata. W czerwcu zamek otwieral sie samoistnie, kiedy ja juz dawno odszedlem od auta. Malo tego, np. jadąc co kilka sekund zamek prłbowal sie otworzyć (a był przecież otwarty!). Ponieważ w ASO też chcieli od razu wymienić siłownik za ok. 1100zł, pojechałem do serwisu specjalizującego się w alarmach i zamkach. Ale tam goście nie wiedzieli jak to można naprawić, więc podłączyli tak kontrolkę alarmu, żeby zamek sam się zamykał, a nie otwierał. I tak był to postęp, bo przynajmniej auto było bezpieczne...
Później problem sam ustał, więc jeździłem aż do września, kiedy to znów zaczeło wracać i tak jakiś miesiąc temu rozładował mi się dzieki tej zabawce akumulator, bo akurat auto stało kilka dni i widać zamek żył sobie własnym życiem.
Nie byłem pewien na 100%,  że to tylko zamek, bo elektronika w aucie robiła inne dziwne rzeczy: np. tylna wycieraczka włączała mi się bez sensu bez względu na pogodę, klima po ustawieniu na 17st. grzała zamiast chłodzić. W ASO próbowali mi wmówić, że to tylko "subiektywne odczucie". Jeździłem wtedy z elektronicznym termometrem i z kratek nawiewu powietrza waliło ok. 35st.! Potem wszystko prócz zamka wróciło do normy.
Jestem bardzo zainteresowany takim używanym elementem do drzwi, więc bedę wdzięczny za namiar na miejsce, gdzie można to kupić.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:25:05 wysłana przez ayrsen »

michael

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2004, 23:22:54 »
Już piszę.
Ja kupiłem zamek w firmie autokasacja w wawie
Polecam ich strone www.autokasacja.pl z super wyszukiwarką części - na prawde działa.
Kupując zwróć uwagę na oznaczenia daty produkcji zamka. Im młodszy tym lepiej rzecz jasna.
Jakby co to pytaj dalej. Odpowiem co będe wiedział :)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:27:00 wysłana przez ayrsen »

Christof

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Grudnia 2004, 13:06:02 »
Michael,
DziŞki! Już mi właśnie pada nowiutki akumulator, bo zamek non-stop "cyka". Odłączyłbym go, ale wtedy musiałbym rozbroić alarm. Muszę kupić ten zamek.
A gdzie konkretnie on jest zamontowany? Trzeba całkiem zdjąć tapicerkę drzewi, czy wystarczy odkręcić ten poziomy element z wytłoczoną klamką? Jest tam tylko jednak śruba mocująca z zaślepką. To są lewe, czy prawe drzwi?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:28:29 wysłana przez ayrsen »

andnn

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudnia 2004, 10:57:46 »
No więc jestem po diagnostyce w serwisie. Samochłd był "prześwietlany" cały dzień i zgodnie z prawem Murphy'ego zamek cały czas działał jak bozia przykazała i ani razu nie odmówił posłuszeąstwa. W związku z brakiem objawów awarii sprawa została odłożona na bliżej nieokreślony czas, tzn do czasu kolejnych wybryków zamka. Z tego co wyczytałem z postów powyżej jestem "szczęśliwym" wyjątkiem, bo u mnie zamek notorycznie sie zamykał. Tak więc na razie problem ustał, zobaczymy co będzie dalej.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:30:10 wysłana przez ayrsen »

michael

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2004, 23:06:26 »
Niestety jest to mało fajna robota.
Trzeba rozebrać wszystko włącznie z klamką zewnętrzną. Cała tapicerka, podłokietnik, folia ochronna itd. Rozebrać to rozebrać ale potem to złożyć i pospinać z klamką.....Nie ma miło.  Jak ktoś się będzie za to brał to pogadamy na GG i wszystko wyjaśnie.
A zapomniałem dodać iż przeanalizowałem dokładnie jak to w AVE działa i mam 100% pewności, że za wariactwo CZ odpowiedzialny jest zamek drzwi kierowcy.
I umnie wszystko już ok!
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:32:55 wysłana przez ayrsen »

gerard

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Grudnia 2004, 09:46:25 »
michael
Jak doszedłeś że to własnie mikrostyk w zamku? Czy da się czasowo odciąć ten mikrostyk, (za co on jest odpowiedzialny- może za otwarcie drzwi z kluczyka?). Gdyby się dało odłączyć ten mikrowyłącznik pojeździłbym autem i zobaczył czy CZ nie bedzie wariował.
Półki co wyciągam bezpiecznik od CZ i zamykam auto z kluczyka bo znółw zaczeło sie otwieranie. Zauważyłem też taką zależność: gdy obciążenie instalacji elektrycznej wzrasta CZ sie otwiera. Np. włączam ogrzewanie tylnej szyby, przyciskam pedał hamulca, podnosnik szyby, wycieraczki. Ale akumulator raczej jest w porządku, rano w kręci rozrusznikiem bez zastrzeżen. Być może jakis moduł stabilizujący napięcie poszedł.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:35:05 wysłana przez ayrsen »

michael

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Stycznia 2005, 09:09:44 »
Co do zamka to rzeczony mikrozłącznik podaje komputerowi informację o stanie zamka sterującego: otwieranie/zamykanie niezależnie czy z kluczyka czy z CZ. Jeżeli ten miroprzełącznik uszkadza się daje rółżne nieprzewidziane sygnały. Komputer czyta je jako prółbę otwierania/zamykania i podaje ten sygnał na pozostałe zamki. Więcej szczegółów wynika z przebiegu instalacji ale chyba nie będę tego opisywał…
Możesz sobie odłączyć tylko zamek kierowcy i te drzwi otwierać z kluczyka.
Ale... jak już to zrobisz i narobisz się jak pies to może zmień od razu zamek i miej problem rozwiązany.
U mnie nadal działa ok!
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:37:26 wysłana przez ayrsen »

Zombie

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Stycznia 2005, 23:13:04 »
Cytat: feliks
Dzisiaj pojawił się w mojej Ave (1998)  problem z CZ:asmiliecry. Przy prółbie zamknięcia samochodu pilotem uzbraja się tylko alaram (mrugają  światełka i pyknicia) natomiast CZ ani drgnie. W efekcie samochód jest otwarty i muszę go zamykać kluczykiem (drzwi kierowcy, pozostałe trzeba blokować od wewnątrz). Zastanawiam się, czy przyczyną może być spalony bezpiecznik ??? Ze wzlędu na porę (i ciemności) nie mogę zweryfikować swojej teorii. Może ktoś z was miał już podobny problem ...
post przeniesiony. bardzo proszę traktować jako nowy post w istniejącym temacie.
zachary

A ja mam inny: alarm założony w serwisie od jakiegoś czasu sam się wyzwala bez  żadnej przyczyny, głównie w nocy. W instalacjach alarmowych z czujnikami wnętrza trzeba było odczulić na PR-kach moduł czujnikółw i tyle ale u mnie nie ma czujnikółw wntrza kabiny! Jest jedynie taki udarowy, ale nikt nie uderzał w garażu...
Jednym słowem AVE ma jakąś zachciewajkę pewnie do serwisu chce pojechać…
A  że usterka elektryczna, może mi teraz dadzą elektro grzechotnika Priusa do ujeżdżenia…Tylko czy on boi się wody?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:40:09 wysłana przez ayrsen »

feliks

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Stycznia 2005, 19:40:39 »
Dla odmiany dzisiaj rano, gdy chciałem sprawdzać bezpieczniki samochód otworzyłem pilotem, natomiast już nie zapaliłem silnika..... Okazało się  że akumulator wymaga wymiany. W zasadzie miał prawo podziękować - 7 lat i 155 tys. km. Mam nadzieję, że wczorajsze problemy z CZ zwiazane były tylko z "umierającym" akumulatorem.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 19:41:49 wysłana przez ayrsen »

olo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Stycznia 2005, 22:15:31 »
Może nie do koąca w temacie ale radzę brać taką okoliczność pod uwagę:
jeżeli mamy alarm w samochodzie (tak podłączony, że odcina conajmniej jeden obwód ) załączany pilotem auta, to po wyczerpaniu się baterii raczej nie pojedziemy.
Ja miałem taki przypadek. Woże w bagażniku 2 baterie, jedną od kluczyka, drugą od pilota elektronicznej blokady skrzynii biegów. Bez tych baterii…
Dla kupujących Ave polecam tą elektroniczną blokadę skrzynii - zostawiam na którymkolwiek biegu, wysiadam, trzaskam drzwiami i się nie martwię żadnymi bolcami.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:20:44 wysłana przez ayrsen »

kbielawski

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Stycznia 2005, 23:25:48 »
Witam Serdecznie.
Problemy z zamykaniem pilotem mogą wyniknąć gdy akumulator jest słaby tak jak w Feliksa przypadku  wtedy to sygnał (impuls) wysyłany na sterownik centralnego zamka jest za słaby i nie przekracza progu który jest niezbędny do otwarcia/zamknięcia centralnego zamka.
Problemy także pojawiają się gdy bateria w pilocie także koączy swój żywot. Wtedy także rłżnie się zachowuje alarm jak i CZ.
Alarm w moim przypadku załącza się bez widocznej przyczyny np. wtedy gdy jest zbyt wilgotno i prawdopodobnie gdzieś pojawia się przebicie. Obecne zaś wyje mi często gdy u mnie w pracy ktoś nadaje przez radio lub też CB w najbliższej okolicy. W miejscu mojej pracy zdarza się to dość często.  :( Podejrzewam że zdarza się sytuacja gdy sygnał nadany przez radio jest taki sam jak sygnał np. PANIC nadawany przez pilota, lub też centralka alarmu odbiera to jako prłbę skanowania i podszycia się pod mojego pilota.   
No i dość częstym winowajcą wycia bez powodu jest akumulator. W przypadku zbyt niskiego napięcia włącza się syrena (większość stosowanych syrenek ma własne zasilanie, syrenka wyje gdy nie ma żadnego sygnału z centralki - jest to tzw. zabezpieczenie przeciw sabotażowe :) )
Mam nadzieje że choć trochę pomogłem
Mi po pół roku w końcu udało się "wygrać" z alarmem i CZ w mojej Toyocie.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2007, 20:23:31 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl